europ_asistance_2024



Tip na výlet (nejen) za dobrým jídlem: Karlovský gastrofestival

Svátek gurmánů a milovníků (nejen) valašské kuchyně: to je Karlovský gastrofestival, jedinečná gurmánská akce, jejíž 4. ročník se odehraje ve dnech 5. - 7. října 2012 ve Velkých Karlovicích. Spojte výlet podzimní krajinou Beskyd s návštěvou této jedinečné přehlídky vynikajícího jídla, regionálních produktů i lidových tradic a muziky.

Gastrofestival pořádá Resort Valachy spolu s dalšími majiteli hospod a restaurací v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích. Cílem je propagovat a popularizovat regionální producenty a valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří kyselice, halušky, frgál nebo slivovice. Zároveň ale každý ročník zpestří prezentace gastronomie některé z evropských zemí.
Letos přivítáme producenty a kuchaře z Maďarska. Přijede mj. držitel prestižní michelinské hvězdy, šéfkuchař Miguel Rocha Vieira z restaurace Costes v Budapešti. Ta si získala vysoké renomé mezi gurmány i z řad známých osobností – navštívili ji třeba Anthony Hopkins nebo Brad Pitt s Angelinou Jolie. Jak jméno šéfkuchaře napovídá, není to rodilý Maďar, ale původem Portugalec. Můžeme se tak těšit na maďarskou gastronomii okořeněnou dalšími evropskými vlivy. Zájemci budou moci jeho um ocenit při Michelinském obědě a Galavečeři v sobotu 6. října,“ uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.
Hlavním bodem Karlovského gastrofestivalu je ovšem takzvaná Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem, která se koná v sobotu 6. a neděli 7. října. Vždy od 10 do 18 hodin můžete navštěvovat místní hospody i další gastro zastávky (letos je jich celkem 10) a ochutnávat různé speciality a krajové produkty ve stáncích. Díky účasti Maďarů nabídku zpestří husí speciality, sýry, koření a také uherák, čabajka a další maďarské uzeniny z mangalice – vepřového masa stejnojmenného maďarského plemene, které je stále oblíbenější u milovníků zdravé stravy pro vysoký obsah tzv. zdravého cholesterolu. Pro velký úspěch se vrátí i loňští hosté z italské obce Sauris s prosciuttem a dalšími masnými produkty Wolf i horským pivem Zahre.
Gastro tour se odehrává v údolí Léskové, které na délku měří 3,5 kilometru. Zaparkovat zdarma můžete na několika vyhrazených parkovištích a poté se po údolí pohybovat pěšky, nebo se popovézt turistickým vláčkem, historickým autobusem či koňským povozem. V sobotu 6. 10. Odpoledne bude kromě různých pochutin postaráno i o další zábavu. Na některých gastro zastávkách bude připraven doprovodný program s živými muzikami, podvečer zpestří například Zakarpatská veselice u vatry nebo kapela Dareband. V sobotu i neděli se budou konat kuchařské show s ukázkami mistrů kuchařů.
Vyvrcholením gastrofestivalu bude v neděli 7. října soutěž o nejlepší valašský frgál, v níž mohou svůj um poměřit pekařky a pekaři z řad veřejnosti. Letošní 11. ročník přinese zpestření v podobě speciální soutěžní kategorie zasvěcené kuriózním frgálům.
Další informace najdete na www.karlovskygastrofestival.cz

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)



TOPlist