yamaha_demo_tour




Yamaha představila hudební koncept Root

Yamaha odtajnila vskutku netradiční koncept, stojící na základu MT-07. Pro vznik této velmi unikátní přestavby si hoši od motorek museli tak trochu prohodit práci s tou částí Yamahy, která pracuje na hudebních nástrojích. Motocykl bude vystaven na umělecké výstavě 9th Edition of the Biennale Internationale Design ve Francii.

První nad čím se lze podivit, je už samotný název. Ten se sice vyslovuje a leckde jej uvidíte napsaný jako „Root“ ve skutečnosti je to však „√“ – znaménko pro odmocninu. Z bočního profilu vypadá MT-07 trochu jako motorka se střechou, nenechte se však zmást. Ve skutečnosti je ona hnědá kožená křivka, nesoucí se přes vršek motocyklu, prostě a jednoduše sedlo. Lidem od trumpet totiž přišlo jako dobrý nápad, vyjmout přístroje a vlastně vše na co jsme zvyklí, pryč z jezdcova zorného pole. Výsledkem by tak mělo být dokonalé splynutí s okolním světem a krajinou. Trochu to zní jako nonšalantní výraz pro to, plácnout sebou někde o asfalt. Docela zajímavý je způsob, kterým může jezdec sledovat otáčky. Otáčkoměr totiž vypadá jako hodinky a při jízdě ho lze mít na ruce, bezdrátově spojený s motorkou.
Vynecháme teď spoustu hlubokomyslných řečí o koňském hřbetu jako o spojení člověka s přírodou a strojem nebo cosi o designu podle bohů větru a hromu. Z originální MT-07 toho vlastně moc nezůstalo. Z motorky byla sundána veškerá kapotáž, původní nádrž nahradila jen malinkatá nádržka na pár litrů benzínu (přesné číslo by narušovalo uměleckého ducha a uvedeno tedy není). Zmizel samozřejmě i podsedlový rám, protože vše k čemu byl potřeba, nahradil onen hnědý koňský hřbet.
Prostě a jednoduše, Yamaha vyrábí vynikající motorky, Yamaha vyrábí vynikající hudební nástroje a jak vidno, neměly by se tyto dva produkty, potažmo lidé co je dělají, mísit dohromady. Že by modelovou řadu motocyklů do budoucna nahradila umělecky pojatá žehlicí prkna určitě nehrozí. Motorka je pouze koncept na zmíněnou výstavu a až se batikovaní jedinci v sandálech potěší okem, poputuje někam do ústraní.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (16x):
Motokatalog.cz



TOPlist