yamaha_zari




Tři knížky pro milovníky italských motocyklů

Známé italské nakladatelství motocyklové literatury FBA Motoitaliane vydalo během posledních měsíců tři nové publikace, které se týkají historických italských strojů. Jedna se věnuje jednoválcovým Ducati od prvního Cuccuiola po Scrambler a zbylé dvě jsou takové speciálky týkající se Moto Guzzi – jedna vás provede nejlepšími sbírkami Guzzin po celém světě a druhá vám detailně představí dílo legendárního ladiče Dr. Johna.

Ducati Singles

Značku z Borgo Panigale má většina motorkářů zažitou jako výrobce 90° vidlicových dvouválců, které před pár lety doplnil ještě agregát V4. Když letos představila jednoválec v modelu Hypermotard 698 Mono, byla kolem toho spousta slávy. Ovšem Ducati jako výrobce jednoválců po 2. světové válce začala a produkovala je až do 70. let, jsou nedílnou – a počtem prodaných kusů značnou – součástí její bohaté historie. A o tom pojednává kniha nazvaná jednoduše Ducati Singles. Na 160 stránkách ve formátu lehce převyšujícím A4 a s měkkými deskami se dočtete spoustu zajímavého o 12 důležitých modelech, resp. modelových řadách, a to v italštině a angličtině. Nechybí spousta krásných velkoformátových barevných fotografií a autor, jímž je renomovaný italský novinář Giuliano Musi, přidal i velké kapitoly (přes 30 stran!) týkající se koupě starých jednoválcových Ducati a jejich restaurací. Kniha stojí 35 eur a pořídíte ji zde. My ji v redakci máme také a je to fakt moc pěkné počtení a pokoukání!

Collectors of Moto Guzzi

Jen o jeden arch stránek méně (152), zato větších (30 x 23 cm) a v tvrdých deskách nabídne kniha věnovaná těm nejlepším světovým sbírkám motocyklů značky Moto Guzzi. Opět vás čeká spousta barevných fotografií na kvalitním papíře a text v italštině a angličtině, přičemž tady to nebude tolik o samotných motorkách jako o lidech, kteří je sbírají. Zjistíte, co jsou zač, jaké jsou jejich příběhy a kde se vzala jejich vášeň pro stroje s orlem ve znaku. A najdete zde i kapitolu věnovanou muzeu Sammyho Millera, které z našich stránek znáte velice dobře prostřednictvím sobotních testů historických unikátů od našeho spolupracovníka Alana Cathcarta. Tahle kniha vyjde milovníka Moto Guzzi na 55 eur, objednat si ji může zde, ale musí si pospíšit, jedná se totiž o limitovanou číslovanou edici a kniha už je nějakou chvíli na trhu.

Dr. John’s Moto Guzzi

Přesně mezi výše uvedené publikace je svou cenou posazena ta třetí, za kterou zaplatíte 45 eur, objednáte si ji tady, a když už tady padlo jméno Alan Cathcart, tak vězte, že tato kniha je právě dílem tohoto špičkového britského novináře. On měl totiž k americkému zubaři Johnu Wittnerovi alias Dr. Johnovi velice blízko, když testoval všechny motocykly, které vytvořil. Vy jste si jeho příběh ve zkrácené formě mohli přečíst v tomto článku, kniha toho ovšem na 152 velkoformátových stranách nabídne mnohem více. A to včetně možná úplně posledního rozhovoru s tímto sympatickým chlapíkem z Filadelfie, který nás bohužel zkraje letošního roku opustil. Tato kniha je tak vzpomínkou na skvělého člověka, který psal dějiny značky Moto Guzzi na konci 80. let, a to čistě díky svému obrovskému nadšení a inovativní myslí, jimiž zastiňoval všechny místní italské konstruktéry.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist