yamaha_zari




Vespa Primavera Batik má indonéské vzory a italský styl

Když se řekne batika, většina z nás si představí šílené tričko, které si naše spolužačky nabarvily na táboře o prázdninách, a potom si ho vzaly na třídní focení v šesté třídě, aby tak vznikla fotka, za kterou se stydí dodnes. Barvení batikováním je ale taky nedílnou součástí indonéské kultury, která se datuje do 12. století, a kterou teď oslavuje Vespa novou edicí modelu Primavera.

I tiskové zprávy občas vzdělávají. Když se až doteď řekla batika, představil jsem si přesně ta šílená trika z letních táborů. Technologie a umění obarvování batikováním má ovšem mnohem hlubší základy, historicky sahá až do 12. století a na ostrov Jáva v Indonésii. Batika je dokonce na seznamu UNESCO jako kulturní dědictví celé naší civilizace.
Exotické vzorování batik se dostalo do Evropy až v 19. století, ovlivnilo umělecký směr secese, ale i celý modní svět, a to až dodnes. Příkladem budiž nová Vespa Primavera Batik, která přijíždí se sedmi různými motivy, inspirovanými mystikou indonéských ostrovů Jáva, Sumatra a Bali.

Původní technika barvení batikou spočívá v zakrývání míst, která nemají být obarvena, včelím voskem. Jednodušší metodou je potom zavazování. Dekorace na Vespě sice nejsou nanášeny až takhle sofistikovaně, ale jde o modernějších technologii hydrografiky – tedy nanášení vzorů jejich rozložením na vodní hladinu a následným ponořením dílu.

Primavera Batik má takto vzorovanou lištu na přední části kapotáže, dále víko úložného prostoru před koleny jezdce, boční díly podlážky a samozřejmě macaté boky zadní kapoty. Celý skútr – tedy alespoň ten na tiskových fotkách – je jinak zbarven do zelenkavé barvy, doplněn světle hnědým sedlem s prošíváním. K mání budou také samolepky se vzorem batiku, které si máte nalepit na zadní topcase.
Vespa Batik se začne vyrábět v klasických kubaturách 50, 125 a 150. O dostupnosti v našich končinách však zatím nepadlo ani slovo.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist