3. etapa Dakaru byla pohromou favoritů, vyhrál de Soultrait

Odpadnutí vedoucího jezdce Joana Barredy a obrovské ztráty dalších favoritů Tobyho Price a Matthase Walknera provázely středeční 3. etapu 41. ročníku Rally Dakar. Vítězem se stal francouzský tovární jezdec Yamahy Xavier de Soultrait. Do čela kategorie motorkářů šel Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna). Čech Jan Brabec se umístil na 30. pozici se ztrátou 59:57 min.

Na letošním Dakaru se zatím perfektně daří českému týmu Big Shock Racing. „Rozcvičování už bylo dost, začínáme závodit!“ hlasili členové týmu a ve druhé etapě to opravdu rozjeli. Trať dlouhou 342 km posádka žluté liazky ve složení Martin Macík, František Tomášek a Jakub Kalanka dokázala zvládnout na skvělém 6. místě a celkově se posunula na 8. pozici mezi kamiony. I Jan Brabec pokračoval ve své neohrožené jízdě a tentokrát dosáhl dokonce na 24. etapovou a 22. celkovou příčku v poli motocyklů. Všichni členové týmu Big Shock Racing mají z úterních výsledků radost, ale zároveň dobře vědí, že Dakar teprve začíná. Jan Brabec byl před dnešním dějstvím nejlépe postaveným Čechem v průběžném pořadí motorkářů. Honzovi ve 2. etapě vyhovovaly hlavně úvodní a závěrečné dunové úseky. Ty byly propojeny kamenitým terénem a skalami, které bývalý skvělý motokrosař nemá právě v oblibě. „S druhou etapou i umístěním jsem maximálně spokojený. Ale jsme tam teď naskládaní v minutách, takže vím, že to bude ještě těžké. S motorkou nebyl vůbec žádný problém, jede perfektně. Za mě zatím všechno dobré,“ zakončil stručně, ale optimisticky Jan Brabec. Ačkoli byla druhá etapa hodně obtížná, vzdal jediný motorkář - Kolumbijec Pacheco Giordano.

Středeční etapa dlouhá 467 km, z toho 331 km měřených, začala až neskutečně dramaticky. Prakticky hned po startu začali mít problémy velcí favorité. Vítěz včerejší etapy a obhájce prvenství z loňska Matthias Walkner (Rakousko – KTM) měl problémy s motocyklem, pak sjel z optimání trati a stáhnul s sebou i Američana Rickyho Brabce (Honda) a Australana Tobyho Price. Jejich bloudění začalo a dlouho nemělo skončit. O chvíli později Španěl Joan Barreda (Honda) 300 metrů od vyjetých kolejí zapadl tak, že nebyl schopný vyjet a ztrácel minutu za minutou. Opravoval i Španěl Juan Pedrero Garcia z českého týmu Moto Racing Group. Za těchto okolností se do čela dostalo duo složené z Chilana Pabla Quintanilly (Husqvarna) je Francouze Xaviera de Soultraita (Yamaha). Druhý jmenovaný měl včera velké problémy a ztratil přes 16 minut, a tak zřejmě vsadil vše na jednu kartu. Do mezníku 100. kilometru jezdili oba hodně shodné časy a měli menší náskok na třetího Argentince Kevina Benavidese (Honda). Od druhého kontrolního bodu ale Francouz zapnul na ještě vyšší rychlost a za chvíli měl v čele náskok 8 minut. Na kontrolním bodu číslo 3 se ale rozdíly zase trochu smazaly. Xavier de Soultrait měl na Pabla Quintanillu 3:36 min., na Kevina Benavidese 5:06 min. a na dalšího Francouze Adriena Van Beverena (Yamaha) 8:09 min. Walkner, Price a Brabec už ale byli zpět o 20 minut a víc.

Pak se začala ve vysílačkách okolo trati ozývat neuvěřitelná zpráva, že vedoucí jezdec letošního Dakaru Joan Barreda není schopný dostat svou Hondu z hluboké prolákliny, do které zapadl, a své snažení po hodině pokusů vzdal. Musel pro něj letět vrtulník. Podle mnohých nejrychlejší jezdec ve startovním poli tak opět své úsilí ukončit 18leté kralování KTM na Dakaru nedovede do konce. Velký šok pro tovární tým Monster Energy Honda!  Stahování náskoku de Soultraita ze strany Pabla Quintanilly ve druhé polovině speciálu se ukázalo nebýt náhodné a Chilan málem před cílem Francouze překonal. Na etapové vítězství ale nedosáhl. Chybělo mu pouhých 15 sekund. Třetí místo udržel Kevin Benavides s odstupem od de Soultraita 2:37 min. Pro továrního jezdce Husqvarny  Quintanillu může být velkou útěchou, že se po odpadnutí Barredy dostal do vedení průběžného pořadí Dakaru. Na druhého v pořadí Kevina Benavidese má slušný náskok 11.23 min. Pohromou továrního týmu KTM jsou dnešní ztráty Tobyho Price (+14:16 min) a Matthiase Walknera (23:15).

Skvělý výsledek si dnes připsal Slovák Štefan Svitko (KTM), který dojel sedmý se ztrátou 10:50 min. Celkově se posunul na 11. příčku (32:01 min.). Jan Brabec (Husqvarna) z českého týmu Big Shock Racing bral ve 3. etapě 30. místo se ztrátou 59:57 min. a celkově drží 24. pozici (+ 1 hodina 37: 22 min). Další a čeští a zpříznění jezdci: 17. Skyler Howes (Klymčiw Racing) + 30:46 min , 28. Garrett Poucher (Klymčiw Racing) + 55:42, 34. Milan Engel (Moto Racing Group) + 1:13,56 min, 60. Petr Vlček (Klymčiw Racing) + 1:54,58,77. Ivan Jakeš + 2:07,37 88. Jan Veselý (IVAR CS) + 2:23,11 hod. Quady dnes vyhrál Argentinec Jeremias Gonzales Ferioli, Tomáš Kubiena z Moto Racing Group dojel šestý a na stejném místě je i celkově. 

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings  

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Petr7474 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist