6. etapa Dakaru: Sníh a další triumf Rickyho Brabce

Další dobrý den na Dakaru továrního týmu Hondy! Šestou etapu vyhrál dosavadní lídr soutěže Američan Ricky Brabec a navýšil tak svůj náskok v čele 42. ročníku Jeho stájoví kolegové ho zdatně podpořili. Španěl Joan Barreda byl druhý, Jose Inacio Cornejo Florimo šestý. Kevin Benavides mohl být také v TOP 3, ale zůstal stát pár kilometrů před cílem. V té chvíli byl druhý se ztrátou pouhých 25 sekund za Brabcem.

Etapa kompletně v písečných dunách, dosud nejdelší měřený úsek letošního ročníku, roadbooky rozdané doslova pár minut před startem a blížící se sobotní volný den. Takova byla vstupní data do šesté etapy Dakaru, která vedla z Háilu do Rijád a měřila 830 kilometrů s měřeným úsekem 478 km. Mezi 127 motorkáři, kteří ještě zbyli ve startovním poli, jedou i tři čeští hrdinové v kategorii Original by Mogul bez asistence. Martin Krejčí, Petr Vlček a Jan Veselý patří mezi poslední mohykány původního smyslu dakarského putování. Jezdec je v této kategorii sám sobě servisem i mechanikem. O svůj stroj se kluci starají sami, k dispozici mají jen bednu s nářadím, kterou jim vždy po etapě pořadatel do bivaku přiveze. Na trati tak nemohou zdaleka tolik riskovat. A Češi si vedou tak skvěle, že Martin Krejčí včera vyhrál etapu v kategorii Original by Mogul. Celkově je třetí, Petr Angelo Vček těsně za ním čtvrtý, Jan Veselý zatím drží 24. pozici. Vede Rumun Emanuel Gyenes s náskokem 56:28 min. na Francouze  Florenta Vayssadea. Krejčí je zpět o další půlhodinu.

Od začátku šesté etapy to vypadalo na totální útok továrního týmu Hondy. Na čele výsledkové listiny se seřadili Američan Ricky Brabec, Argentinec Kevin Benavides, Španěl Joan Barreda a Chilan Jose Ignacio Cornejo Florimo. Jejich tempo stíhal snad jen Rakušan Matthias Walkner (Red Bull KTM Factory), zatímco jeho týmový kolega Australan Toby Price od začátku mírně zaostával. Kevin Benavides vyjížděl do etapy jako devátý, což je optimální pozice. Do vedení se dostal na 107. kilometru a udržel ho až do neutralizační zóny.

Pak šel do čela Ricky Brabec. Na 213. kilometru vedl o 26 sekund před Kevinem Benavidesem. Toby Price tady ztrácel 4:36 minut. Na 265. kilometru už to byla mezi Brabcem a Kevinem jedna minuta, Matthias Walkner se už vyšplhal na třetí místo se ztrátou dvě minuty. Toby Price byl v tu chvíli na desáté pozici šest minut za Brabcem. A jednu přičku za australským obhájcem triumfu z loňska bojoval Slovák Štefan Svitko. Jak vždy skvěle – na 14. místě - jel i Američan Skyler Howes (Klymčiw Racing). Tři místa za ním opět atakoval TOP 20 nejlepší Čech, přitom nováček na Dakaru Martin Michek (Orion-Moto Racing Group). Druhý jezdec týmu manažera Ervína Krejčoviče Milan Engel se někde zdržel a nabral ztrátu, kterou ale rychle skvělou jízdou umazával.

V závěru se toho hodně dělo také ve druhé vlně jezdců. S poruchou motoru svého motocyklu Hero odstoupil nejrychlejší Němec na Dakaru Sebastian Buhler, který dosud okupoval 18. příčku celkově. Ross Branch, senzace z Botswany, který už letos vyhrál etapu, dojížděl na prázdné zadní pneumatice. Španěl Julián José García havaroval tak, že z jeho motocyklu Yamaha moc nezbylo. Katogorii Original by Mogul tak ubyl další jezdec.   

Na 371. kilometru to vypadalo, že v boji o etapové prvenství zůstanou už jen dva jezdci. Vedl Ricky Brabec s minimálním náskokem na Kevina Benavidese. Matthias Walkner, Američan Andrew Short (Husqvarna) a Joan Barreda už ztráceli víc, ale stále ještě byli jakžtakž na dostřel. Velké vzrušení nastalo na 425. kilometru, kdy v písku zůstal stát Toby Price a nevypadalo to, že brzy vyjede zpět do závodu. K velké kuriozitě došlo, když po krátké intezívní bouřce jeli závodníci chvilku i po sněhu. Naposledy se tak stalo v Jižní Americe v roce 2012. Na možnost velkých extrémů počasí v Saudské Arábii upozorňoval už před startem například Štefan Svitko. "Ráno měli kluci 170 km přejezd na start v nějakých pěti stupních. Jeli jsme s klukama, tak se alespoň na chvíli prohřáli v naší novinářské Toyotě," uvedl k tomu český tým Orion - Moto Racing Group.

Smolařem dne byl nakonec Kevin Benavides. Měl jisté místo v TOP 3, ale zůstal stát 44 kilometrů před cílem s poruchou motoru a čekal, až ho někdo odtáhne. V té chvíli byl druhý se ztrátou pouhých 25 sekund za Brabcem. Američan tak nakonec šestou etapu vyhrál a navýšil tak svůj náskok v čele 42. ročníku na téměř 21 minut na Chilana Pabla Quintanillu (Husqvarna). Španěl Joan Barreda byl dnes druhý se ztrátou 1:34 min. a třetí skončil Rakušan Walkner. Jose Inacio Cornejo Florimo dojel šestý, Toby Price nabral dalších 16 minut. Podle neoficiálních výsledků jsou Skyler Howes a Štefan Svitko na konci první desítky, Martin Michek figuruje zatím na 18. příčce.  Výsledky samozřejmě ještě podléhají případným penalizacím. "Skyler Howes nám dělá sakra radost!!! Po dnešku, kdy dojel na 10. místě, nám poskočil v celkovým pořadí na 8. místo! Hodně kluků dnes dojelo na defekty," hlásil Ondra Klymčiw z přesunu do dalšho bivaku. Na 350. kilometru bohužel havaroval Roman Krejčí a zranil si rameno. Podle webu dakar.com je možné, že ze závodu odstoupí. 

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
zabl přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist