Engel nejlepším českým motorkářem na Dakaru

Nedělní etapu Dakaru zahájili závodníci už brzy ráno dlouhým přejezdem na start měřeného úseku. Kategorie motocyklů a QUAD nocovaly společně v bivaku 250 kilometrů od startu, zatímco jezdci v automobilech, kamionech a SxS vyráželi z bivaku na jihu Peru ve městě Arequipa. Následně je čekala 336 km dlouhá měřená rychlostní zkouška, což po brzkém vstávání byl náročný oříšek pro všechny závodníky.

Milan Engel z českého týmu Moto Racing Group se po budíčku v půl páté ráno vydal do první části měřeného úseku jako 27. v pořadí. Ihned po startu ale vyjel na dunu, která se zlomila jinak, než na první pohled jezdci předpokládali a měl pád. Ve stejném místě spadl například také slovenský závodník Ivan Jakeš. Naštěstí nešlo o nic závažného a Engel zvedl sebe i motocykl bez závažnějšího poškození a mohl pokračovat. V první části etapy měli dle navigace jezdci jednu část v plánu hned dvakrát a vzhledem k tomu, že live timing ukazoval velice zmatené průběžné výsledky, bylo jasné, že mnoho jezdců udělalo chybu a budou se rozdávat penalizace. Hned na konci první měřené části přijel Engel ke svému týmu v asistenční zóně kde mu oznámil, že pravděpodobně nemá jeden z WP, což se naštěstí nakonec nepotvrdilo. Celou dobu se Engel pohyboval kolem 20. místa a do posledního úseku vjížděl s odhodláním svoji pozici vylepšit.

"Jelo se mi dobře, motorka fungovala v nikde jsem moc nebloudil. Kdyby se cokoli dělo s motorkou, tak jsme v této etapě měli až až asistenčních zón, kde byl můj tým vždy připraven problém vyřešit. V etapě jsem chvíli jel i se dvěma továrními jezdci Hondy, což mi také pomohlo. V cíli z toho je nakonec super místo a uvidím, jak dopadnou penalizace. Nicméně asi nejsem jediný," uvedl v cíli Engel. Vše dopadlo dobře a Milan dokončil etapu na výtečném 16. místě! Což je mimochodem nejlepší umístění českého závodníka v kategorii MOTO v letošním roce dakarské rally! Průběžně se posunul na 20. místo, což z něj dělá aktuálně nejlepšího Čecha Dakaru 2019.

Po volném dni se na trať vrátila také Olga Roučková se svým co-pilotem Danielem Zelenkou. Oba dva volný den uvítali, jelikož se poslední etapy vrátili pokaždé až za tmy a odpočinek si náležitě zasloužili. Vystřízlivění ale přišlo rychle. Brzké vstávání a dlouhý přejezd na speciálku oba dva vrátil do reality dakarské rally. S peruánským pískem ale válčí statečně a hodně jim s tím pomáhá také jejich Can-Am Maverick XR S, který si Roučková nemůže vynachválit. "Vstávali jsme ve tři hodiny ráno, celkově jsme naspali asi tři hodiny. V depu pořád někdo testoval techniku, byl velký hluk. Pak nás čekal strašně dlouhý přejezd a byla šílená zima, což pro mě jako pro holku nebylo moc příjemné. Obecně mám raději, když je nejdříve závod a potom až přesun do bivaku. Na začátku speciálky jsme vlétli to dun, které byly dost rozježděné po kamionech. Jinak mě stále nepřestává udivovat Maverick X RS. Projede fakt všude, dostaneme se na každou dunu a dnes dokonce poprvé bez lopaty v ruce! Celkově jsem si etapu užila, až na jeden kaňon, kde nás pořadatelé zastavili a následně pouštěli po dvou minutách. Po 40ti minutovém staní bylo pak zase docela těžké chytit závodní tempo. Navíc jsme do posledních dun vjížděli kvůli tomu ve tmě. Ale jsme už v bivaku, technika drží a těšíme se s Danem na zítřejší etapu, která má údajně být nejtěžší z celého Dakaru." Roučková se Zelenkou dojeli do cíle 6. etapy na 19. místě. Nutno však podotknout, že cíl v této náročné etapě nevidělo hned 8 posádek. V celkovém pořadí se drží stejně jako Engel na 20. místě.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist