Quintanilla v 7. etapě ztratil, do čela šel Ricky Brabec

Letošní Rally Dakar je zajímavá tím, že každý den přináší nové jméno lídra soutěže motocyklů. Nejinak je tomu po sedmé etapě, ve které hodně ztratil vedoucí muž Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna) a do čela šel dnes třetí Američan Ricky Brabec (Honda). Vítězem sedmé etapy se ale stal Brit Sam Sunderland, tovární jezdec KTM.
 

Sedmou etapu 41. ročníku Rally Dakar byla 323 kilometrů dlouhá smyčka okolo peruánského města San Juan de Marcona. Etapu silně ovlivnila mlha, která zdržela start motorkářů o půl hodiny. K dalšímu posunutí došlo okolo kontrolního bodu jedna, kde byl závod na 35 minut neutralizován kvůli slabé viditelnosti a velkému nebezpečí pro jezdce. Do etapy jako první vystartoval vítěz poslední etapy a nejlepší muž průběžného pořadí Pablo Quintanilla. Jak už to tak na Dakaru bývá, vést celé startovní pole jezdců, udávat rychlost a navigaci je velkou nevýhodou. A nejinak tomu bylo i dnes, kdy Quintanilla začal od samotného začátku se svou Husqvarnou ztrácet. Později během dne nabral až 22minutový odstup. Mohl se tak rozloučit nejen s vidinou boje o další etapové vítězství, ale také se svým dosavadním vedením na Dakaru. Naopak komu to dnes jelo mimořádně, byl zatím až 12. muž celkového pořadí Sam Sunderland.

Brit žijící v Dubaji, který zatím letos spíš jen paběrkoval, hnal svou tovární KTM s číslem 14 jako smyslů zbavený. Po 200 kilometrech vedl o 2:18 min. před Australem Toby Pricem (KTM) a o 4:39 min. před specialistou na písek, Francouzem Adrienem Van Beverenem (Yamaha). Dobře si vedl i Ricky Brabec a jeho týmoví kolegové u tovární Hondy Kevin Benavides z Argentiny a Jose Ignacio Cornejo Florimo z Chile. Naopak Pablo Quintanilla už měl v této fázi závodu ztrátu 9:06 min.

Ve druhé půli dnešního měřeného úseku už Sunderland jen navyšoval svůj náskok a držel se ho prakticky jen Cornejo, kterému ale na onlinu chyběly průjezdy na některých kontrolních bodech a pokud by se to v cíli potvrdilo, hrozila mu obří ztráta. Mladý Chilan nakonec vyvázl bez penalizace, takže chyba byla zřejmě někde jinde. Brit Sunderland vyhrál 7. etapu s náskokem 1:51 min. na Corneja. Třetí místo bral Ricky Brabec, který při výbuchu Pabla Quintanilly šel do čela Dakaru. Chilana v průběžné klasifikaci předběhli i dnes osmý Price, čtvrtý Van Beveren a první Sunderland. Ricky Brabec má na celkově druhého Van Beverena nyní náskok 7:47 min. Nejlepším soukromníkem zůstává Slovák Štefan Svitko (KTM), která je osmý se ztrátou 37:09 min. V sedmé etapě bral Svitko deváté místo (+16:21 min) a porazil třeba loňského vítěze Dakaru Rakušana Matthiase Walknera (KTM). Quintanilla byl nakonec 14. se ztrátou 21:07 min.

Z Čechů se dnes opět nejvíc dařilo Milanu Engelovi z týmu Moto Racing Group, který zatím okupuje 23. místo se ztrátou 32:12 min. Své dvacáté místo ze včerejška v průběžné klasifikaci si udržel. Další český jezdec Jan Brabec z týmu Big Shock Racing dnes obsadil 25. místo se ztrátou 34:17 min., Američan z týmu Klymčiw Racing Garrett Poucher dojel 37. s odstupem 1:09,00 hod. a Slovák Ivan Jakeš 45. se ztrátou 1:31,28 hod. "Milan Engel v bivaku 7. etapy! Zatím ještě dojíždí do cíle ostatní závodníci, ale je tu zdravej, bez újmy na technice a nejspíš i bez penalizace! V tuto chvíli 23. místo a takto by měl i zůstat!," hlásil tým Moto Racing Group na svém facebooku.

Také Jan Brabec byl spokojen: "Jelo se mi výborně! Pobavilo mě, že jsem startoval úplně poslední, takže tam už vůbec nikdo nebyl. Povedlo se mi to stáhnout na 25. místo. Takže cajk. Nažral jsem se trošku prachu. Myslím, že přestat bojovat by bylo trochu proti mým zásadám. Pokud to jen trošku půjde, tak poslední tři etapy do toho šlápnu a uvidíme, co z toho vypadne. Všichni říkali, že to dnes bude nejtěžší etapa. Ale to bych fakt neřekl," vyprávěl Brabčák v cíli.

Všechny výsledky najdete zde:

https://www.dakar.com/en/rankings

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist