Rally Dakar 7. a 8. etapa a volný den

Poslední etapa před volným dnem byla nejdelší z celé rally. Závodníci měli povolený pozdější příjezd do bivaku a bylo to opravdu náročné. Ani volný den nebyl v klidu, rozdávaly se penalizace a například Marc Coma dostal 6 hodin, což ho zbavilo veškerých nadějí na obhajobu vítěztví.

Etapa 7

Sedmá etapa byla nejdelší z celé rally. Tuto rychlou a dlouhou etapu vyhrál Despres před Fretignem a a Portugalcem Fariou. Tuto etapu ovšem poznamenal skandál Marca Comy, po kterém dostal penalizaci 6 hodin! Bylo to za to, že údajně během rychlostní zkoušeky přezul pneumatiku u neautorizovaného doprovodu, který je na Dakaru zakázaný. Na tuto skutečnost upozornil Despres na tankovačce. Coma se však stále brání, že něco podobného nemá zapotřebí. Záběry z HD kamery ale ukazují opak.

KM Racing team

David Pabiška si s dnešním testem poradil velmi úspěšně a zvláště si pochvaloval zvládnutí navigace ve složitých dunových polích v tzn.volné navigaci. Do cíle dorazil s pocitem magické půlky, kterou má za sebou. Plánuje ve volném dni výměnu motoru, srdce motocyklu Yamaha WR 450 F.
Dušan Randýsek dnešní test zvládnul bez pádu a technické poruchy a spokojeně si šel lehnout se slovy, „Martine, zítra mě nebuď“.

Czech Dakar Team

Roman Krejčí zvaný Maňas je dá se říci jedním z největších překvapení letošního Dakaru mezi motorkáři. Skromný motorkář z Frýdku Místku se na letošní Dakar vydal s minimálním rozpočtem ve snaze to zkusit a dojet. Roman musí chtě nechtě přizpůsobit svou jízdu skutečnosti, že si servis jako soukromník zajišťuje převážně sám: "Vědět to co vím teď, tak bych pár věcí asi pořešil jinak. Dakarský kit, který jsem si pořídil, není špatný, ale ne dost dobrý na to, aby se s ním jelo na úrovni těch nejlepších. V praxi jsem si přitom vyzkoušel, že jsem schopen jet na hranici první patnáctky a musím říci, že to byl neuvěřitelný zážitek. Jenže k tomu, aby tak člověk mohl jezdit každou etapu, prostě potřebuje odpovídající techniku.
Podle Jana Veselého byla etapa před volným dnem náročná právě svou délkou a časem, který na ní závodníci strávili: "Opravdu se těším na den odpočinku, protože ho všichni potřebujeme." Honzovi se tentokrát naštěstí vyhnula vážnější vystoupení z motorky, byť jednou jeho stroj upadl a lehce se poškodil: "Jednou jsem upadl na asi třísetmetrovém úseku plném velkých balvanů při téměř trialové jízdě a ohnul vzpěru mezi chladičem a přední přístrojovou nástavbou. Motorka je vysoká, že z ní stěží dosáhnu na zem. Potřeboval jsem se odrazit, ale měl jsem pod sebou tak metrovou díru. Prozatímní oprava mi zabrala tak 20 minut."

Video

Informace o redaktorovi

Matěj Oliva - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist