Rallye Faraonů: Historický úspěch Husqvarny

Čtyřdílný seriál mistrovství světa dálkových soutěží ukončila slavná Rallye Faraonů v Egyptě. Titul si už předem zajistil Marc Coma na KTM, na severu Afriky ale přepisovala historii továrna Husqvarna, když poprvé vyhrála Rallye Faraonů zásluhou španělského jezdce Joana Barredy.

Rallye Faraonů pod oficiálním jménem Pharaons International Cross Country Rally odstartovala 1. října už v šest hodin ráno pod pyramidami a palmami starodávného města Giza. Technickou přejímkou prošlo 55 motocyklů a pět čtyřkolek. Účastníky čekalo celkem 2874 km, 2281 z nich byly speciálky. Jak už bylo řečeno, na startu chyběl po mnoha letech Španěl Coma, který po třetím místě v předchozí Rallye Sardínie měl už v čele tabulky takový náskok, že nemohl být předstižen. V Egyptě se neobjevil ani David Frétigné, který si v přípravě po pádu z kola zlomil dvě žebra a lékaři mu účast na superobtížné písečné pouti v úmorném horku, kdy teploty dosahovaly ke 40 stupňům, zakázali. Ze známých jmen ještě chyběli Francisco Arredondo, který se hned po Šestidenní musel vrátit domů kvůli byznysu, a vloni čtvrtý Jes Munk. Ten ještě není zcela zdravotně v pořádku po havárii na Classic Aveyronnaise. S velice slabým zabezpečením naopak dorazil populární a jindy vždy silný Nor Pal Ullevalseter, který otevřeně přiznal, že mu docházejí peníze a chce část svého rozpočtu ušetřit na přípravu pro Dakar 2013. 
Za těchto podmínek se tedy zdálo, že o vavříny nejcennější se poperou překvapivý vítěz ze Sardínie Jordi Viladoms, Paulo Goncalves, Jakub Przygonski a hlavně Barreda, který stále zuřil kvůli své penalizaci ze Sardínie, kde jen těsně přejel kontrolní bod a to mu zamezilo bojovat o triumf. První etapa mířila do Tibniye a měřila celkově 557 kilometrů. Neprve se jelo 124 kilometrů po silnicích, pak následovala speciálka dlouhá 330,84 km, konec vedl opět po 102,10 km silnic. Šlo nakonec o velmi rychlou etapu a vítězství v ní si připsal Barreda na své Husqvarně TE449RR v barvách týmu Speedbrain. Do cíle přijel s impozantním náskokem pěti minut na svého týmového kolegu, Portugalce Paula Goncalvese, na dalším místě byl Jordi Villadoms. „Hlavně posledních 50 kilometrů jsem mohl těžit z fantastických možností svého motoru. Byla to velká jízda a jsem šťastný z toho, jak jsem Rallye Faraonů tak báječně začal,“ uvedl Barreda. 
Druhá etapa měla být podle mnohých nejobtížnější. Šlo o 347 kilometrů v písečných dunách v okolí Tibniye. Barreda s Goncalvesem téměř celou cestu vedli celé pole jezdců, ale v závěru se prosadil další Španěl Viladoms na KTM. Barreda však stále celkově vedl. Z hlediska vývoje celého závodu byla asi nejdůležitější třetí a nejdelší etapa z Tibniye do Abu Mingar (speciálka 426.25 km – silnice 154.88 km – celkem 581.13 km). V ní opět vyhrál Barreda, ale důležitější bylo, že mu odpadli dva velcí soupeři: Viladomsovi začala 40 kilometrů před místem, kde se dalo natankovat, cukat jeho KTM a jezdec nakonec ztratil téměř půl hodiny. Polák Marek Dabrowski zase havaroval v dunách a zlomil si zápěstí. Barreda jel až do konce Rallye Faraonů jako Bůh, nedělal chyby a před předposlední etapou mu zůstal ze soupeřů prakticky jen jeho týmový kolega Goncalves. Právě ten však v páté etapě zabloudil, udělal i několik jezdeckých chyb a otevřel tak Barredovi cestu k historickému vítězství. V poslední etapě už jel devětadvacetiletý Španěl v klidu, nic neriskoval, skončil čtvrtý, když vyhrál jeho týmový kolega Goncalves. I tak byl Barredův výkon impozantní: triumfoval ve třech ze šesti etap.  Početně slabě obsazenou kategorii čtyřkolek vyhrál Polák Lukasz Laskawiec na stroji Yamaha YFM 700 Raptor.
Joan Barreda: "Fantastický výkon, to, co předvedla Husqvarna a Team Speedbrain mně naplňuje radostí a hrdostí. V historii továrny to bude navždy legendární vítězství. Poradili jsme si za všech okolností a všech možných situacích. Moje TE 449RR, vyzbrojená věcmi od Speedbrainu, je úžasně rychlá, skvěle se ovládá a je neskutečně spolehlivá. Mé velké díky míří k mému týmu a mechanikům za jejich tvrdou práci a skvěle připravenou motorku."  A vítěz poslední etapy Paulo Goncalves dodal: "Jsem velmi šťastný za Joana a celý náš tým. Vyhrát tento tradiční závod je velký čin. Já sám jsem samozřejmě stále trochu zklamaný, že jsem den předtím udělal nějaké chyby, které mne stály možnost bojovat o vítězství. Dnes jsem udělal všechno, abych to napravil, ale už to nestačilo. Každopádně Husqvarna by Speedbrain je skvělý tým a já jsem si jistý, že ještě dosáhneme dalších velkých úspěchů.“ Týmový šéf Wolfgang Fischer: "Neuvěřitelné, báječné – jsem extrémně potěšený výkonem Joana a celého týmu. Toto vítězství je milníkem v naší historii. Paulo navíc jen těsně přišel o podium v celkovém hodnocení MS, ale zase na druhé straně máme titul vicemistra v soutěži konstruktérů. Na tomto rallye projektu jsme pracovali tvrdě a dlouho a teď máme k dispozici opravdu vítěznou sestavu. Musím ještě také poděkovat BMW Group a Husqvarně za jejich prvotřídní spolupráci. A také společnosti Monster Energy za jejich sponzorský podíl na celé věci.“

Pharaons Rally

1. Joan Barreda (Husqvarna) Španělsko 22:47:48
2. Jakub Przygonski (KTM) Polsko + 19:56 min.
3. Jordi Viladoms (Bordone Ferrari KTM) Španělsko + 1:04:59
4. Paulo Goncalves (Husqvarna) Portugalsko + 1:17:06 
5. Juan Carlos Salvatierra (Honda) Bolívie + 1:50:10

Konečné pořadí MS

1 COMA Marc KTM Španělsko 55 bodů 
2 VILADOMS Jordi KTM Španělsko 49  
3 PRZYGONSKI Jakub KTM Polsko 48   
4 GONCALVES Paulo HUSQVARNA Portugalsko 45   
5  BARREDA Juan HUSQVARNA Španělsko 40 
 
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist