Vítězem druhé části dakarského maratonu je Sunderland

Nejrychlejšího času ve druhé části dakarského maratonu dosáhl v pátek Francouz Xavier de Soultrait na tovární Yamaze, ale etapový triumf si nakonec po jednání vedení závodu připsal Sam Sunderland (KTM). Brit se 10 minut zdržel na trati u zraněného Paula Goncalvese a tento čas mu byl nakonec v cíli odečten. V čele Dakaru zůstává Američan Ricky Brabec, jezdec tovární Hondy. 

V pátek čekala jezdce druhá část maratónské etapy, po níž se v Arequipě měli opět setkat se svými týmy. Pátá etapa, po níž čeká účastníky Dakaru den volna, měřila 431 kilometrů, z toho 345 km byl měřený úsek. V osm ráno z tichomořské pláže vystartovala netradičně celá desítka jezdců Matthias Walkner, Paulo Gonçalves, Toby Price, Adrien Van Beveren, José Ignacio Cornejo, Stefan Svitko, Sam Sunderland, Ricky Brabec, Kevin Benavides a Lorenzo Santolino, pospolu. Po pěti minutách odjela další desítka, včetně například Chilana Pabla Quintanilly (Husqvarna), který včera ztratil celkové vedení ve prospěch neskutečně pádícího Američana Ricky Brabce (Honda). A byl to týmový kolega Quintanilly Andrew Short, který nejlépe rozjel pátou etapu. Na kontrolním bodu číslo jedna Američan vedl o dvě sekundy právě před Pablem. Ricky Brabec začal mnohem opatrněji než včera a na Shorta ztrácel 2:27 min.

Parádně si ale zase vedl další Američan Skyler Howes, který byl třetí. Šestadvacetiletý jezdec z týmu Ondřeje Klymčiwa je zjevením letošního Dakaru a jako nováček držel po čtvrté etapě 22. místo. Trápila se zato jeho týmová kolegyně Gabriela Novotná, která podle serveru dakar.com jede se zraněným kolenem. Dalším favoritem, který v první části etapy ztrácel, byl Brit Sam Sunderland. Tovární jezdec KTM byl 100 km po startu druhé části maratonu mimo první dvacítku s odstupem 4 minut na Quintanillu, který se v dalším průběhu dne ujal vedení.

Pablo Quintanilla vedl i na kontrolním bodu číslo dvě s náskokem 19 sekund na Andrewa Shorta. Na třetí místo se vyšplhal Argentinec Kevin Benavides (Honda) s odstupem 28 sekund. Závod tak byl mnohem vyrovnanější než včera. V první desítce se držel i Slovák Štefan Svitko (KTM), který se neustále zlepšuje a ještě se od něj můžeme dočkat velkých věcí. Svitko byl na CP 2 devátý, hned za ním Skyler Howes. V této fázi etapy byl z Čechů rychlejší Milan Engel (Moto Racing Group) než Jan Brabec (Big Shock Racing). Oba se drželi ve třetí desítce.

V dalším průběhu etapy začal zrychlovat Kevin Benavides, ale i Australan Toby Price (KTM) a Francouz Adrien Van Beveren (Yamaha), kteří se rvali ostře do čela. Ale první osmička jezdců byla stále namačkaná v jediné minutě. 155. kilometr měřeného úseku se stal osudným Paulo Gonçalvesovi, který drsně havaroval, zranil si hlavu a zlomil ruku. Portugalský tovární jezdec Hondy tak následoval svého týmového kolegu u tovární Hondy Joana Barredu a svůj 12. Dakar v pořadí nedokončí, což se bývalému mistru světa dákových soutěží stalo popáté v kariéře.Dva waypointy před cílem se znovu dostalo do vedení duo na Husqvarnách Quintanilla, Short, prvních osm jezdců, včetně Svitka, ale zůstávalo v jedné minutě. Howes byl devátý, Honza Brabec 22. a Engel 28. Protože lídr Dakaru Ricky Brabec měl v té chvíli ztrátu téměř dvě minuty, začalo být čím dál jasnější, že dnešní etapa by mohla přinést další změnu v průběžném pořadí Dakaru. Druhý v klasifikaci Quantanilla na něj potřeboval najet víc než 2:19 min, což jak zdálo, bylo v jeho silách.  V úplném závěru, v náročných dunách Ilo, se rozdíly přece jen trochu zvýšily a Brabec nabral na čelo čtyři minuty.

Když už ale ve stanu továrního týmu Husqvarna propukaly oslavy, došlo k dramatu. Quantanilla ve finiši nezachoval klidnou hlavu, 4 km před cílem udělal chybu a nabral ztrátu několika minut. Nejrychlejšího času tak nakonec dosáhl Francouz Xavier de Soultrait (Yamaha), který byl ještě na posledním way pointu zaznamenán až na desátém místě. Jeho etapový triumf se ale nakonec nekonal. Vedení závodu po dojezdu do cíle odečetlo Britu Samu Sunderlandovi (KTM) 10 minut z jeho času za to, že se stejnou dobu zdržel na trati u zraněného Goncalvese. A v tom případě vyhrál on s náskokem 3:23 min. na Xaviera de Soultraita. Třetí místo patří Rakušanu Matthiasi Walknerovi na další tovární KTM.

Každopádně Ricky Brabec zůstává v čele Dakaru i po páté etapě. Jak už napovídaly průběžné výsledky z trati, výborné časy dnes zajeli Svitko (nakonec 8.) a Howes (10.). Spokojeni budou zřejmě i Jan Brabec a Milan Engel, kteří brali 21. a 22. místo. Pro Jana Brabce by to mohlo znamenat posun v tabulce Dakaru na 23. pozici. Bohužel, 5. etapa vystavila stopku quadistovi Tomáši Kubienovi. Jezdec týmu Moto Racing Group včerejší 4. etapu začal fantasticky a ještě na WP4 vedl svou kategorii. Poté ale nastaly technické problémy a Tomáš ještě navíc ohnul ráfek kola o kámen. Dnešní jízdu ukončil Kubiena na 54. kilometru, podle serveru dakar.com pro poruchu motoru.

Všechny výsledky najdete zde:

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist