Evropský šampionát v enduru pokračoval závodem v Chorvatsku

Druhý podnik čtyřdílného seriálu mistrovství Evropy v enduru uspořádali o víkendu 30. a 31.května 2015 v chorvatském městě Buzet. Toto město se nachází v severní části Istrie a leží v údolí řeky Mirna pod horou Cicaria. V Buzetu pořádali evropský šampionát poprvé a tak se chtěl pořadatel ukázat, že jsou vhodnými kandidáty zorganizovat takový závod, kterého se po oba dny zúčastnilo na dvě stě jezdců.

Musíme uznat a smeknout klobouk, že se Chorvatům podařilo připravit opravdu těžké, ale pěkné enduro, které bylo hodně náročné jak po technické stránce, tak po stránce fyzické. Počasí k tomu také přispělo, když se rtuť teploměru šplhala přes třicet stupňů. Na jezdce čekaly tři kola po šedesáti kilometrech s dvěma rychlostními zkouškami v každém kole. Terén soutěže vedl převážně po kamenitých cestách, mnohokrát se sjíždělo do horských kamenitých potoků a vodotečí a nebylo místo, kde si jezdci mohli odpočinout. Dosahovaný celkový průměr rychlosti na trati nebyl nijak vysoký, trať byla pomalejší, technicky náročná a tak celkový čas jízdy byl téměř osm hodin.


Rychlostní zkoušky byly na naše poměry dosti dlouhé a vedly poměrně náročným terénem. První speciál test ti rychlejší zajížděli okolo sedmi minut. Podle našich jezdců byl začátek testu podobný kaňonu u nás a to v Kopidle, kde se každý rok jezdí enduro soutěž. Dále se skládal z krosové části a na jejímž konci byl malý extrém v podobě pneumatik, klád a kamenů. Druhý speciál test se časem blížil k deseti minutám a byl dosti náročný na techniku a hlavně na fyzičku. Jel se částí na louce a částí v lese, kde bylo spousty kamenitých výjezdů, sjezdů, kamenitých cest a lesních pěšin, kde jezdci jeli hodně na oči. Po sobotě se v kamenitém kaňonku na speciál testu číslo jedna vyjely hluboké koleje, které se zalily vodou. Tvořily se bažiny a v blátě se vyjížděly koleje, do kterých vtékala voda.

Česká reprezentace nastoupila téměř ve stejné sestavě jako na prvním podniku ME v Itálii.
Vzhledem k tomu, že se započítávají body ze všech čtyřech soutěží, museli někteří jezdci startovat s nedoléčenými zraněními z předešlých soutěží. Patrik Markvart týden po zlomenině klíční kosti, Ondřej Helmich se zlomenou patní kostí a Adolf Živný se zlomeným kotníkem.

V sobotní soutěži se nejlépe z našich jezdců umístil Radek Toman a to prvním místem ve své třídě E3 senior. Radek jezdil celou soutěž na druhém místě a před posledním testem ztrácel na první místo pouze sedm vteřin. Svými týmovými kolegy byl hnán kupředu a necelá jedna vteřina rozhodla o prvním místě.

Čtvrté místo patřilo ve třídě E1 junior Patrikovi Markvartovi. Výborného výsledku dosáhl junior Jiří Hádek, který byl po obou dnech celkově šestý. Na evropské body dosáhl i Ondřej Helmich, Jan Balaš, Jakub Horák a Jan Unger. Dalším úspěchem pro české barvy byl veterán Martin Gottvald, který skončil v celkovém součtu na druhém místě.

V nedělní soutěži museli jezdci opět absolvovali tři nároční okruhy a šest měřených testů, na kterých se rozhodlo o rozdělení nedělních bodů. Radek Toman dojel na druhém místě a po součtu bodů obou dnů z toho bylo celkové první místo. Po dvou podnicích evropského šampionátu je na druhém místě ve třídě E3 senior. Patrik Markvart je po dvou podnicích na třetím místě celkového pořadí ve třídě E1 junior.

Všichni věříme, že na třetím podniku, který se jede začátkem srpne ve Finsku, budou všichni naši reprezentanti už zdravotně v pořádku a opět zasáhnou do bojů o evropské body.

Kompletní výsledkový servis - ZDE

Po víkendu v Chorvatsku Patrik Markvart prozradil: „Věděl jsem, že to bude těžké enduro, ale nevěděl jsem co mě čeká. S ramenem jsem počítal, že mě bude bolet, ale paní Živná mi to dobře zatejpovala, tak mi to trochu pomohlo. První kolo jsem byl trochu vyplašenej, dlouho jsem na motorce neseděl, tak jsem se musel do toho dost. Jelo se převážně po kamenech a klouzalo to jako na ledu, Testy jsou moc pěkné, až místy nebezpečné. Držel jsem se kolem čtvrtého, pátého místa s čím jsem ani nepočítal, že to tak zvládnu. Přejezdy jsou nekonečné a nedá se nikde odpočinout. Poslední kolo mě již rameno bolelo šíleně a tak jsem se maximálně soustředil na testy a hlavně to dojet do cíle ve zdraví. Díky PM1.“

„Sobota byla pro mě velmi úspěšná!“ uvedl Radek Toman. „Závod jsem rozjel na druhém místě. Po prvním kole jsem ztrácel čtyřiadvacet sekund na vedoucího jezdce! Měl jsem dvě kola a čtyři testy na to, abych zareagoval. Do posledního testu jsem ztrácel už jen sedm sekund, tak jsem se zkusil zmáčknout a povedlo se mi o necelou vteřinu zvítězit! Závod nebyl žádný přátelák, ale díky celému našemu českému týmu se výsledek povedl a tím jsem se přiblížil k čelu v celkovém hodnocení mé třídy enduro 3 senior!“

Jiří Hádek druhý podnik sezony komentoval slovy: „Dnešní den byl dosti náročný, jak technicky tak i fyzicky. Přejezd byl velice těžký a obsahoval vše co správné enduro má mít a to výjezdy, sjezdy a hlavě krásné kamenité říční koryta. Testy se mi velice líbily. Sobotní den se pro mě osobně dobře vyvíjel a na konci z toho bylo krásné sedmé místo.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist