ISDE: Češi se po druhém dni posunuli na 8. místo

Skvělé! Český World Trophy Team zajel fantasticky druhý den na letošní Šestidenní (ISDE) a posunul se z devátého na osmou pozici. Na sedmé Nizozemce naši reprezentanti ztrácejí 2:17 min. Hlavní soutěž nadále vedou domácí Francouzi, na druhou pozici se přes Finy dostali Australané. Čeští junioři jdou rovněž vzhůru pořadím a už jsou devátí. V této kategorii se do čela dostali Američané.

92. ročník mezinárodní motocyklové soutěže Šestidenní pokračoval v úterý druhým dnem. Na jezdce čekal stejný okruh jako včera o délce 280 kilometrů s pěti měřenými testy a pěti časovými kontrolami. Tratě jsou hodně vedeny v lesích po kopcích v okolí centrálního města celé soutěže Brive. Podle českých závodníků jsou testy na kamenito-písčitém podkladu spíše jednodušší, rychlé a široké. Nebezpečí hrozí hlavně kvůli prachu, místy prý vůbec není vidět. Na trati jsou také celkem zajímavé a nebezpečné sjezdy a pár výjezdů. Také dnes teploty opět šplhaly ke 40 stupňům Celsia, ochladit se má podle předpovědi až ve čtvrtek. Čeští jezdci World Trophy teamu Patrik Markvart, Milan Engl, Jakub Šefr a Patrik Liška byli před druhým dnem na pěkném devátém místě, junioři Robert Friedrich, Jiří Hádek a Adolf Živný se usadili na místě jedenáctém.

Hlavní soutěž World Trophy měla nečekaný úvod, když včera hned v úvodním speciálním testu ošklivě havaroval Američan Thad Duvall na Husqvarně a vážně si poranil levé zápěstí (spodní snímek). Po krátké kontrole se zjistilo, že dál rozhodně nemůže pokračovat, čímž zámořský favorit prakticky hned na začátku vypadl ze soutěže. Jak známo, počítají se časy všech čtyřech jezdců týmu a u Duvalla bude každý večer po dojezdu svítit čas 3 hodiny. To silně nahrává domácím Francouzům, kteří vyhráli první den navzdory tomu, že Loic Larrieu (Yamaha) vyfasoval jednominutovou penalizaci. Přijel totiž pozdě na poslední časovou kontrolu poté, co měl na trati neupřesněné problémy s předním kolem.

Francouzi vedli po prvním dnu nad druhým Finskem o 1:50 min. a jezdci Trophy Teamu galského kohouta ovládli také jednotlivé kategorie: Jeremy Tarroux (Sherco) měl nejrychlejší čas v třídě Enduro 1 a několikanásobný mistr světa Christophe Nambotin (KTM) ovádl nejsilnější třídu Enduro 3. Samostatnou kapitolou je pak nováček na Šestidenní Christophe Charlier, který vyhrál na své Husqvarně třídu Enduro 2. Charlier je bývalým špičkovým motokrosařem z mistrovství světa, kde dokonce jezdíval v továrním týmu Yamahy. V Brive si zatím vede skvěle a zřejmě svého přestupu do endura nelituje.

„První den byl pro mne i pro Francii výborný. Byl to dlouhý den, plný prachu na trati. Pondělí na Šestidenní je vždy divné, protože jsme na trati podivně pomíchaní i s jezdci z méně vyspělých států. Od úterka se už startuje podle pořadí, takže to bude pro jezdeckou špičku lepší. Dneska jsem několikrát chytil na trati hodně pomalého jezdce, zvlášť v tom prachu je to fakt nepříjemné. Je mi líto, že Američané už ztratili jednoho jezdce, ale to samé se může stát každému týmu. Je mi jasné, že to tady bude hodně tvrdé a nesmíme si dovolit dělat žádné chyby,” uvedl po dojezdu do cíle Christophe Nambotin. Kromě Američanů přišli o jednoho jezdce také Chilané a Japonci. Štěstí v neštěstí měli Španělé. Jejich mladičký jezdec Josep Garcia (KTM) spadl v průběhu dne snad desetkrát, pokaždé ale vstal a pokračoval – jako zázrakem s téměř nepoškozenou motorkou.

Jak si vedli jezdci ve druhém dni lépe vypoví výsledky jednotlivých testů:

Test 1
1 Daniel Milner AUS, WT/KTM E2 7:17.48
2 Loic Larrieu FRA, WT/Yamaha E2 +1.96 sek.
3 Josep Garcia ESP, WT/KTM E1 +2.99
4 Daniel Sanders AUS, WT/KTM E3 + 5,08
5 Giacomo Redondi ITA, WT/ Honda E2 + 5,54
59 Patrik Liška CZE, WT/KTM E3 + 28,52
61 Jiří Hádek CZE, JT/KTM E3 + 28,79

Test 2
1 Christophe Nambotin FRA, WT/KTM E3 8:40,31
2 Taylor Robert USA, WT/KTM E3 +0,48
3 Ryan Sipes USA, WT/Husqvarna E1 + 1,68
4 Christophe Charlier FRA, WT/Husqvarna E2 + 4,33
5 Davide Guarnieri ITA, WT/Honda E1 + 5,94
58 Hádek + 1:00,92
63 Patrik Markvart CZE, WT/KTM E1 + 1:03,62

Test 3
1 Nambotin 6:38,84 min.
2 Sipes + 0,83
3 Guarnieri + 2,48
4 Milner + 3,16
5 Robert + 3,21
48 Markvart + 26,31
53 Jakub Šafr CZE,WT/KTM E2 + 30,34

Test 4
1 Garcia 8:26,57 min.
2 Guarnieri + 2,04
3 Sipes + 2,61
4 Robert + 2,77
5 Nambotin + 4,77
56 Markvart + 45,33
61 Milan Engel CZE, WT/KTM E2 + 52,20

Test 5

1 Garcia 7:27.30                                                                                                                                 2 Redondi + 1:18                                                                                                                                 3 Larrieu + 1:45                                                                                                                                   4 Guarnieri + 2:04                                                                                                                                5 Nathan Watson GB, WT/KTM E2 + 2,80                                                                                         40 Markvart + 19,89                                                                                                                            50 Hádek + 23,96                                     

                                                                                        

Američané mohou hořce litovat ztráty svého muže ve World Trophy, protože jinak jedou skvěle a byli by možná schopni Francouze porazit. Dva své borce měli dnes v Top 3 absolutní klasifikace, Ryan Sipes (Husqvarna/E1) dokonce vyhrál celý druhý den bez rozdílu tříd. Na to se ale v týmovém enduru nehraje, Američané jsou po druhém dnu až šestnástí. Zato Francouzi zvýšili svůj náskok v čele na 4 minuty a 20 sekund. Už ne ale na Finy, ty předstihli v průběžné klasifikaci Australané. Z první desítky vypadli Španělé, kterým dnes nedojel Cristobal Guerrero.  České fanoušky může těšit, že náš Trophy Team se dnes posunul z deváté na osmou příčku, junioři šli nahoru o dvě příčky - na devátou. Původně přitom byl český World Trophy Team ve výsledcích sedmý, o něco bylo pořadí zase změněno. Čeští jezdci si v cíli stěžovali, že trať byla v úterý mnohem víc rozbitější než včera a také se víc prášilo. Většina z nich hned několikrát upadla. Všichni se už těší na středu, kdy se pojedou nové rychlostky. V soutěži klubů se dnes dařilo KBS UAMK team Unhošť, který se zlepšil už na nadějné 13. místo.   Enduroklub Semily Junior je stejně jako včera šestnáctý.   

Kompletní výsledkový servis zde

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist