Rui Goncalves pojede KTM, šéfuje mu Räikkönen

Nejlepší portugalský motokrosař Rui Goncalves má za sebou strastiplnou sezonu a tu další už nestráví u továrního týmu Hondy. Podepsal totiž smouvu s týmem , který vlastní finská hvězda F1 Kimi Räikkönen. V sezoně 2013 tak Goncalves pojede MS třídy MX1 na stroji KTM 450SX-F v barvách ICE1 Racing.

Bývalý vicemistr světa třídy MX2 Rui Goncalves podepsal na rok 2013 smlouvu s týmem ICE1 Racing. Ten zároveň po domluvě s KTM změnil své týmové barvy a bude fungovat jako klasický satelitní tým rakouské fabriky. Jak známo tým vlastní hvězda závodů formule 1 Fin Kimi Räikkönen. Rui Goncalves skončil v letošní sezoně po řadě výpadků na desátém místě konečné tabulky MS MX1 a s pomocí nového angažmá se má vrátit do absolutní špičky. Cílem je první pětka. „Moc se těším na to, že budu jezdit u týmu ICE1 Racing. Pro každého jezdce je to  splněný sen. Jejich cílem je tvrdě pracovat a dovést celý tým do špice mistrovství světa. To je něco, čemu rozumím a co se mi opravdu líbí. Už se nemohu dočkat, až obleču nové barvy – bude to velká výzva v mé kariéře a pro mne osobně velká motivace. Jsem na to ale připravený,“ komentoval svůj přestup Rui Goncalves.
ICE1 Racing v posledních dvou letech spolupracoval s Kawasaki. ale nyní přechází pod křídla KTM. Smlouvy už byly podepsány. „Za poslední roky jsme s Kawasaki dosáhli řadu úspěchů a my všichni v týmu jim chceme poděkovat za skvělou spolupráci. Zástupci továrny KTM nás sami na konci léta kontaktovali a dohodu s nimi považujeme za další velký krok kupředu,” uvedl Kimi Räikkönen. Jeho nadšení sdílí i Robert Jonas, manažer motorsportu u KTM. „Jsme velmi šťastni, že jsme mohli přivítat tým Kimiho Räikkönena ICE1 Racing v naší velké oranžové rodině. Jejich struktura se pro rok 2013 kompletně mění a my jsme přesvědčeni, že pod vedením jejich nového manažera Antti Pyrhönena (bývalý jezdec MX3 a ještě letos velký soupeř našeho Martina Michka) budou v příští sezoně bojovat o podium v nabité třídě MX1. Z toho, že angažovali našeho bývalého továrního jezdce ve třídě MX2 Ruie Goncalvese jsme nadšeni, vždy se s ním skvěle spolupracovalo. Jeho týmovým kolegou bude Francouz Xavier Boog (bývalý tovární jezdec Kawasaki) a oba samozřejmě pojedou na strojích KTM 450SX-F,“ nechal se slyšet Jonas.
Rui Goncalves se narodil 17. května 1985. V motokrosovém mistrovství světa se poprvé objevil v roce 2002 a ve své nováčkovské sezoně obsadil ve třídě MX2 konečné 24. místo. O rok později si polepšil na 18. příčku a v další sezoně o další dvě místa. V letech 2005 až 2006 už byl v první desítce, před třemi roky si v prostřední třídě MS zajistil titul vicešampiona. Po přestupu do MX1 byl postupně jedenáctý, šestý a letos se 315 získanými body obsadil desátou příčku, když získal jediné podiové umístění (třetí místo v jedné jízdě v Lotyšsku) a svými výkony ho u Hondy docela zastínil Rus Jevgenij Bobryšev. Ten bude pokračovat u stáje Honda World Motocross, jeho novým kolegou bude pětadvacetiletý Němec a bývalý vicemistr světa Maximilian Nagl, letos v MX1 celkově pátý.
U Hondy se ještě zastavíme. Její belgický satelitní tým LS Honda Racing už rovněž oznámil sestavu pro rok 2013. Bude jí tvořit třiadvacetiletý Francouz a známý superkrosový specialista Greg Aranda (na horním snímku se startovním číslem 30) a devatenáctiletý belgický talent Jens Getteman. Oba pojedou ve třídě MX1 na revoluční Hondě CRF450R. Getteman je letošním mistrem Belgie ve třídě MX2, mistr Evropy v superkrosu Aranda jel Yamahu v barvách Teamu 2B i několika závodech mistrovství světa MX1, když nejlepší výsledek zaznamenal u  nás v Lokti, kde bral ze dvou jízd velmi slušných 23 bodů. Tým LS Honda majitele a manažera Stevena Lettaniho se dostal mezi absolutní  světovou elitu před třemi roky. Na svém kontě už má pět vítězství v jízdách MS MX1, tři triumfy v Grand Prix a spoustu národních titulů. Je proto jasně nejúspěšnějším motokrosovým týmem Hondy posledních let. "Grega Arandu sleduju už několik let. Je to jeden z nejúžasnějších talentů našeho sportu a umí být neskutečně rychlý. Jeho potenciál dokazují získané superkrosové a francouzské tituly,” uvedl Steven Lettani. Greg Aranda si pochvaluje hlavně to, že do týmu byl společně s ním angažovaný i francouzský mechanik Denis Pipelier. "V takové zabijácké sestavě - Honda, tým, já a mechanik - věřím v první desítku mistrovství světa, v některých závodech i v první pětku," myslí si Aranda, který kromě MS pojede i vybrané zimní superkrosové závody v Evropě, například ten v pařížské hale Bercy.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist