Jan Klatovský obhájil titul

V soboru se v severočeském Hamru na Jezeře rozhodlo o letošním mistru republiky v ledové ploché dráze. Svůj loňský titul po zásluze obhájil Jan Klatovský, který přesvědčivým vítězstvím ve všech svých jízdách nenechal nikoho na pochybách, že je zlato v nejlepších rukou.

Kapitoly článku

Letošní zima je taková neslaná - nemasná, rtuti v teploměru se pod nulu moc nechce a tak se naši ledoví plochodrážníci po třech silných sezónách letos moc nesvezli. Do poloviny února se neodjel ani jeden závod a dlouho nebylo jasné, zda se letošní mistrák vůbec uskuteční. Nakonec se Svatý Petr smiloval a v severočeském Hamru na Jezeře se odehrálo jediné dějství letošního mistrovství České republiky jednotlivců. Protože do tohoto nádherného rekreačního střediska přijeli naši nejúspěšnější ledaři, tedy bratři Jan a Antoním Klatovští, dalo se už před závodem předpokládat, že titul poputuje právě do Klabo Teamu. Bylo ale potřeba rozluštit dvě otázky: a) který z Klatováků bude úspěšnější? b) Kdo bude nejrychlejší ze zbytku světa? Označení „zbytek světa“ může znít poněkud hanlivě, ale rozhodně to není tak myšleno. Z našich špičkových ledařů totiž chyběl pouze Petr Klauz, jinak se sešla nejsilnější sestava tuzemských bombarďáku doplněná kvartetem ze zahraničí. Po roční pauze způsobené zraněním se na ledové ovály vrátil exmistr republiky Andrej Diviš, který spolu s Klatováky předloni vybojoval bronzovou medaili z mistrovství světa družstev, stejný skalp vloni získal osečenský matador Jan Pecina a na příčky nejvyšší pomýšleli určitě také Lukáš Volejník či otec a syn Radek a Lukáš Hutlovi. Klauzovic rodinu reprezentoval aspoň otec Jan Klauz. S úderem třinácté hodiny nastoupila šestnáctka startujících na slavnostní zahájení a představení se přihlížejícím divákům. Oproti předcházejícím ročníkům jich bylo poněkud méně - proč jste na téhle adrenalinové podívané chyběli vy?


Bratři Klatovští potvrdili papírové předpoklady největších favoritům, suverénně opanovali všechny jízdy kterých se zúčastnili a bylo jasné, že o titulu se rozhodně právě mezi nimi. Oba bratři se setkali v desáté jízdě, v níž ale namísto „bratrovražedného“ souboje zcela dominoval ten mladší, tedy Honza, zatímco Antona zle potrápil Lukáš Hutla. Loňské prvenství tedy obhájil Jan Klatovský, který třetím titulem mistra České republiky vyrovnal počet titulů svého otce. Na Antonína Klatovského „zbylo“ druhé místo. Základ odpovědi na druhou otázku, tedy jméno nejúspěšnějšího pilota „zbytku světa“, položil Lukáš Volejník už ve svojí první jízdě, kterou po restartu vyhrál před Lukášem Hutlou a Němcem Marcusem Jellem. Další důležité vítězství si připsal nad svým týmovým kolegou Janem Pecinou a třetí pak nad Rakušanem Josefem Kreuzbegerem a exmistrem republiky Andrejem Divišem. Lukášovi na motocyklu zapůjčeném od Jana Klauze doslova narostla křídla a svým výkonem ukázal, že je po bratrech Klatovských naším nejrychlejším ledařem.


Skvělou jízdu na hamerském jezeře předváděl také další mladík a to Lukáš Hutla. Po karambolu v první jízdě dokázal dvakrát zvítězit a třetí místo si připsal v jízdě desáté, v níž prohnal Antona Klatovského. Stejný počet bodů (devět) si připsal i pátý Marcus Jell, který byl nejúspěšnějším zahraničním účastníkem a také šestý Jan Pecina. Sedm bodů získali Radek Hutla a Andrej Diviš, který se pomalu dostává do formy po loňském nepříjemném zranění. Devátý skončil Rakušan Josef Kreuzberger a desítku nejúspěšnějších uzavřel Vlado Višváder, jehož o lepší umístění připravil stávkující motocykl.


Závod byl kvůli rozbitému ledu, přes nějž voda pronikala na trať, předčasně ukončen po čtyřech sériích a o pořadí při shodnosti bodů rozhodoval výsledek vzájemných duelů, respektive los. Pokud počasí dovolí, další závody v ledové ploché dráze (tentokrát mistrovství ČR družstev) se uskuteční příští týden v Růžené u Milevska.

Konečné výsledky:

1. KLATOVSKÝ Jan, Klabo team (3,3,3,3) 12
2. KLATOVSKÝ Antonín, Klabo team (3,3,2,3) 11
3. VOLEJNÍK Lukáš, Osečná (3,2,3,3) 11
4. HUTLA Lukáš, ZP Pardubice (2,3,1,3) 9
5. JELL Marcus, Německo (1,3,3,2) 9
6. PECINA Jan, Osečná (3,2,2,2) 9
7. HUTLA Radek. ZP Pardubice (2,1,3,1) 7
8. DIVIŠ Andrej, AK Divišov (2,2,2,1) 7
9. KREUZBERGER Josef, Rakousko (2,2,0,2) 6
10. VIŠVÁDER Vladimír, PDK Mšeno (1,R,2,2) 5
11. RŮŽIČKA Robert (1,1,1,0) 3
12. DIVIŠ Josef, AK Divišov (0,0,1,1) 2
13. BĚHAL Martin, PDK Mšeno (1,1,0,R) 2 (los)
14. RATHGEB Thomas, Rakousko (d,0,1,1) 2 (los)
15. BIRN Markus, Švýcarsko (0,1,0,0) 1
16. KLAUZ Jan (d,N,N,N) 0


Jízda po jízdě:

j1: Pecina, Kreuzberger, Višváder, J.Diviš
j2: J.Klatovský, A.Diviš, Růžička, Rathgeb (d – předjet o kolo)
j3: Volejník, L.Hutla, Jell, Klauz (d)
j4: A.Klatovský, R.Hutla, Běhal, Birn
j5: J.Klatovský, Pecina, Běhal, Klauz (N)
j6: Jell, Kreuzberger, R.Hutla, Rathgeb
j7: A.Klatovský, Volejník, Růžička, J.Diviš
j8: L.Hutla, A.Diviš, Birn, Višváder (R4)
j9: Volejník, Pecina, Rathgeb, Birn
j10: J.Klatovský, A.Klatovský, L.Hutla, Kreuzberger
j11: R.Hutla, A.Diviš, J.Diviš, Klauz (N)
j12: Jell, Višváder, Růžička, Běhal
j13: L.Hutla, Pecina, R.Hutla, Růžička
j14: Volejník, Kreuzberger, A.Diviš, Běhal (R4)
j15: J.Klatovský, Jell, J.Diviš, Birn
j16: A.Klatovský, Višváder, Rathgeb, Klauz (N)

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist