Filip Salač vyhrál oba úvodní závody ME Stock 250

Ve dnech 15. až 17. května 2015 odstartoval letošní ročník motocyklového seriálu Alpe Adria úvodním podnikem na italském závodním okruhu Adria International Raceway. Český tým Dafit Motoracing tam společně s talentovaným českým závodníkem Filipem Salačem zahájil společný ročník v novém seriálu mistrovství Evropy Stock 250 a nutno dodat že na výbornou, protože oba závody vyhráli.

Páteční volné tréninky provázelo aprílové počasí, díky němuž jsme se rozhodli první dva vynechat. Do dalšího sice Filip nastoupil, ale už po odjetí první zatáčky musel svůj motocykl odstavit pro závadu na přední brzdě. Odjeli jsme tak pouze dva dvacetiminutové odpolední tréninky, kdy sice počasí nebylo stále ideální, ale Filip jej musel využít alespoň pro načtení trati.
V sobotu se počasí umoudřilo, motocykl fungoval na výbornou a v dopolední kvalifikaci si Filip vyjel pole position na startu. Ještě tentýž den odstartovali první závod (MOTO 3, Stock 250, 125 SP), který byl při délce trati pouze 2657 metrů vypsán na 14 kol. Po vydařeném startu šel Filip do vedení závodního pole a jediný, kdo jej překonal byl pouze nestárnoucí domácí jezdec Gabriel Gnani (Moto3). První závod tedy Salač dokončil celkově druhý, ale protože závodí v ME Stock 250, patřilo mu první místo.
Neděli zahájil ranní trénink po němž následovala druhá kvalifikace v níž byl Filip blízko zisku druhé pole position sezony, ale v poslední chvíli jej o ni připravil domácí jezdec Gnani. Do druhého závodu úvodního víkendu sezony jezdci odstartovali přesně ve 13:15 hodin a absolvovali dalších čtrnáct kol. Po zhasnutí startovních světel vyrazil do čela Oliver Konig, ale už za první zatáčkou byl vpředu Filip. Netrvalo dlouho a do čela závodního pole se posunul Ital Gabriele Gnani, který také druhé klání vyhrál. Filip Salač projel cílem závodu druhý a v kategorii Stock 250 s velkým časovým náskokem vyhrál. Po pádu italského závodníka Manuela Torriniho dojel jako druhý Oliver Konig a třetí Petr Svoboda. Stupně vítězů tak ovládli čeští jezdci a oběma klukům ještě jednou gratulujeme.
První víkend sezony mistrovství Evropy Stock 250 komentoval Filip Salač slovy: „Z tohoto víkendu mám tak trochu smíšené pocity. Nejprve bych rád poděkoval majiteli teamu Davidovi Ouředníčkovi, protože mi umožnil účastnit se tohoto podniku. V teamu panovala pohodová atmosféra a tímto děkuji všem co mi pomáhali a podporovali mě. Jen mě trochu mrzelo, že jsme celý víkend museli řešit spolu s ostatními jezdci naší třídy pravidla a technické věci ohledně motorek, namísto soustředění se na měřené tréninky a závody. Tímto bych chtěl poděkovat hlavně mým rodičům, kteří vše vyřizovali a drželi mě v psychické pohodě. Velké díky patří ještě jednou i mému tátovi, který mi připravoval motocykl.“
„Závody jako takové hodnotím kladně a s klukama z naší kategorie jsme si to myslím užili nejen na trati :-) Oba závody jsem prakticky vyhrál stylem start – cíl a tím mi tam chyběl ten správný adrenalin, protože v naší nově otevřené třídě Stock 250 bylo přihlášeno pouze pět jezdců a já tu neměl sobě rovného konkurenta s nímž bych si to rozdával. Tak snad příště. Děkujeme všem našim sponzorů a všem co mi fandí.“


Nyní už se Filip Salač připravuje na druhý důležitý závod španělského šampionátu RFME Campeonato de España de Velocidad 2015 “Nová CEV“, který je na programu koncem května v jihošpanělském Jerezu.
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist