Mohlo to být jasné vítězství, ale skončilo to pádem

Tomáš Holubec absolvoval na maďarském okruhu Hungaroring svůj první letošní závod v Mezinárodním Mistrovství České republiky třídy Superstock 600.

Na maďarském okruhu Hungaroring začalo o posledním dubnovém víkendu Mezinárodní Mistrovství České republiky. Motocyklový závodník Tomáš Holubec nastoupil ve třídě Superstock 600 k obhajobě svého druhého místa v celkovém pořadí loňského šampionátu. S motocyklem Yamaha YZF R6 dokázal během kvalifikací porazit všechny své soupeře z českého šampionátu, a když před ním skončili pouze tři jezdci alpsko-jadranského poháru, v jehož rámci se naše série jezdí, startoval do nedělního závodu z první řady.
Samotný závod byl poznamenán těžkou havárii Vladimíra Ruži, který byl sestřelen jedním z jezdců, jenž nebodují do MEZ MČR. Po této havárii byl závod přerušen a po krátké chvilce znovu restartován. Do první části závodu Tomáš skvěle odstartoval a hned se ujal vedení mezi jezdci, kteří jsou hodnocení do českého mistrovství. V době přerušení závodu měl Tom na druhého Holoubka již náskok v podobě sedmy sekund, což naznačovalo, že ve druhé části závodu by se měl krkonošský jezdec zaměřit pouze na uhájení svého vítězství. Bohužel závodnické srdce zavelelo bojovat o celkové prvenství, ke kterému byla cesta přes pouhé dvě sekundy. Druhý start však přinesl konec v účinkování na okruhu Hungaroring. Osudnou se stala pro východočeského mladíka čtvrtá zatáčka po startu, ve které havaroval a závod tak nedokončil.
V prvním závodě cíl neviděl nikdo z favoritů na celkové vítězství, a tak je cesta za titulem stále otevřená, vždyť Jakub Glaser do závodu po diskvalifikaci za nebezpečnou jízdu ani nebyl připuštěn, Michal Drobný havaroval již po dvou kolech a Vlado Ruža skončil po vzpomínané havárii, při které zcela zdemoloval svůj motocykl.
Příštím závodem pro Tomáše Holubce bude opět maďarský okruh, tentokrát se však pojede na Pannonia-ringu, kde je závod plánovaný na 4. června. Tomáš Holubec
Je za mnou první závodní víkend Mistrovství České republiky. Vše začalo ve čtvrtek volnými tréninky. Z počátku jsem se rozjížděl a snažil se nastavit motocykl na tuto trať. Odpoledne jsem se začal zlepšovat a vše vypadalo dobře. V pátek jsem se vůbec nedostal na trať. Chtěl jsem jet volné tréninky, ale díky dešti jsem nejel.
Kvalifikace byly až v sobotu. První byla už v 8:00h ráno, kde jsem neměl žádný problém a dostal jsem se na čtvrtou pozici celkově a z Čechů první. V druhý kvalifikaci jsem opět zlepšil svůj čas, ale zůstal jsem na čtvrté pozici. Do nedělního závodu jsem teda odstartoval z první řady. Start se mi povedl a dostal jsem se na třetí místo, ale na cílové rovince mě předjela ještě jedna nová R6. Jsem rád, že se alespoň trochu dá jet s novými motorkami, ale na rovince a do kopce není šance. Takže se to musí dohánět v zatáčkách. Po čtyřech kolech byl bohužel zastaven závod kvůli těžké havárii. Během těchto kol jsem bez problémů jezdil na čtvrtém místě s časem 1:58.9. Po opakovaném startu jsem se dostal na druhé místo. Ale bohužel jsem havaroval, z výjezdu ze zatáčky jsem otočil plynem víc, než je možné a dostal jsem smyk na zadní kolo. Moc mě to mrzí, je to veliká škoda, když se mi tak dařilo a nebyl jsem ani nikým ohrožován. Nezbývá nic jiného než na to zapomenout a připravit se na další závod.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist