Závody při Alpe Adria v Mostě ovlivnil déšť

Kvalitní závody na mosteckém Automotodromu hodně ovlivnilo počasí, přesto se ale během 5. kola letošního šampionátu Alpe Adria, který byl i součástí M ČR, hrála dvakrát i česká hymna na počet vítězství Patrika Vostárka v kubatuře malých stocků a Radomila Rouse v superbicích.

Ačkoliv sobotní kvalifikační den zakončilo hezké počasí, tak závodní neděle byla pravým opakem. Ráno doprovázelo jezdce slunce, které zářilo na modré obloze. V dopoledních hodinách se ale přišel na mostecký okruh podívat i déšť. Ten bohužel autodrom v Mostě neopustil a tak musely být některé závody posunuty oproti původnímu harmonogramu a některé dokonce předčasně ukončeny, ačkoliv k tomu dle názorů jezdců samotných třeba v kubatuře supersportů vůbec nebyl důvod, neboť závod byl vyhlášen jako mokrý.

125 ccm/Moto3

První nedělní závod přinesl hned jednu zajímavost, společně v něm odstartovali jezdci kubatur 125 SP a 125 GP, avšak výsledky se počítaly každé třídě zvlášť. V kubatuře 125 SP v celkovém pořadí zvítězil Ital Stefano Schillaci s Aprilií časem 20:38.049, druhý dojel Slovák Michal Puškar s motocyklem stejné značky (+5.571 sec.) a na třetím místě se umístil další Ital Danilo Digiorgio s Cagivou (+14.758). Top-5 pak dokompletovali Slováci Peter Rauch a Pavol Skovajsa.

V rámci každé kubatury se jelo i Mistrovství České republiky, které v této kubatuře ovládl Marek Vrána (celkově 6.), druhé místo obsadil Jaroslav Červenka (8.) a třetí Zdeněk Hrnčál (9.).
Ve třídě 125 GP s náskokem 35 vteřin kraloval maďarský závodník Adrián Gyutai s motocyklem Honda časem 18.43.723 před Petrem Zářeckým s KTM (+34.015 sec.) a Patrikem Kolářem s Hondou (+35.628). Oldřich Podlipný a doslova nestárnoucí Rakušan Helmut Sommer pak dokompletovali Top-5.

Mistrovství České republiky vyhrál Petr Zářecký, druhý skončil Patrik Kolář a jako třetí byl klasifikován Oldřich Podlipný.

STK 600 ccm

Závod třídy SuperStock 600 byl prvním závodem, který předčasně ukončil déšť. Nejrychlejším jezdcem se stal náš pilot Patrik Vostárek s Hondou, který 8 kol ujel za 15:06.695. Druhý dojel o pouhých 5,165 vteřin Maďar János Chrobák s Yamahou, když třetím skončil Rakušan Manfred Koch s motocyklem stejné značky (+5.289). Ital Luca Tommasini s Triumphem a Rakušan Josef Engerisser s Yamahou pak dokompletovali Top-5.

Mistrovství České republiky vyhrál, tak jako celkový závod, Patrik Vostárek, na druhý stupeň se postavil Jiří Klejch (celkově 6.) a na třetí Michal Chalupa (9.).

STK 1000 ccm

Jelikož déšť přestal, tak jezdci SuperStock 1000 absolvovali plný počet předepsaných kol. Celkovým vítězem závodu se stal Bulhar Martin Choy, jenž na ujetí 12 kol potřeboval čas 22.:49.993 minuty před Francouzem Gwenem Giabbanim (+6.568 sek.) a českým pilotem Michalem Drobným (+13.583). Top-5 dokompletovali Polák Pawel Górk a český jezdec Michal Filla, přičemž všichni jmenovaní sedlali motocykly BMW.
Michal Drobný se tak stal vítězem závodu Mistrovství České republiky, jako druhý do cíle dorazil Michal Filla a na třetí pozici Jan Nimmerfoll (celkově 12.).

Supersport

Druhým závodem, který byl předčasně ukončen z důvodu deště, byl souboj jezdců Supersport. Závod, ačkoliv vyhlášený jako mokrý, byl po devíti odjetých kolech z nepochopitelných důvodů zastaven, a tento počet devíti kol, které jezdci stihli odjet, stačil na uznání platných výsledků. Jako první byl v době přerušení závodu klasifikován Polák Marek Szkopek s Yamahou časem 17:04.316 minuty. Druhý skončil náš Michal Šembera na Hondě (+0.306) a třetí Rakušan Stefan Kerschbaumer s Yamahou (+2.271). Top-5 dokompletovali další český jezdec David Látr (Honda) a Polák Sebastian Zielinski na Yamaze.

Viktor Dušek, kterého uvidíme v Brně s wild card, obsadil místo sedmé, a Jiří Brož projel pod károvaným praporkem jako 9.
Vítězem v rámci šampionátu České republiky se v kubatuře Supersport stal Michal Štembera, druhý skončil David Látr a třetí se umístil Igor Kaláb (celkově 6.).

Superbike

Jezdci poslední, tedy královské třídy Superbike, jeli celý závod za deště. Z celkového vítězství se radoval český jezdec Radek Rous s motocyklem Yamaha, který 13 kol ujel za 24:04.009 minuty. Jako druhý zvedl pohár nad hlavu Slovinec Berto Camlek rovněž na Yamaze (+16.519 sek.) a třetí místo obsadil jeho krajan Marko Jerman na Suzuki (+19.580.). Nestárnoucí Rakušan Andreas Meklau se Suzuki a Slovák Vladimír Ruža na Kawasaki pak dokompletovali Top-5. 

V rámci Mistrovství České republiky bylo pořadí téměř totožné. Z vítězství se znovu radoval Radek Rous, druhý skončil Berto Camlek a jako třetí Kamil Holán (celkově 11.)

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist