Toni Elias: Je to u Avintie pro něho poslední šance?

Ex-mistr světa Toni Elias připomíná trochu Rossiho. I on má za sebou dva roky bez výrazných úspěchů a chce se nyní, stejně jako bývalý italský šampion, rehabilitovat.

Při představení týmu Avintia Blusens BQR manažerů Raula Romera a Antonia Martina na okruhu Circuito Monteblanco byl hodně v popředí prezentován i Toni Elias. Tento Španěl vyhrál v roce 2006 závod MS-MotoGP proti tehdy neporazitelnému Valentinu Rossimu a k tomu 2010 první MS-Moto2 na Moriwaki. Od té doby ale toho Elias moc neukázal. 2011 se blamoval v týmu LCR-Honda s hubeným ziskem 61 bodů (Bradl jako Rookie v sezoně 2012 za stejný tým získal 135 bodů). Vloni pak v MS-Moto2 skončil Elias 17. a na svém kontě měl legračních 40 bodů.
Nyní dostává Elias v týmu Avintia Blusens zřejmě svou poslední šanci. Při doposavadních testech vychvaloval Elias svůj nový motocykl Kalex, na kterém má nechat zapomenout na odchod z tohoto týmu ex-vicemistra světa této kubatury Juliána Simona.

Eliasovi je vyčítáno, že kvůli nemodernímu jezdeckému stylu a díky své nízké váze není schopen přenést na pneumatiky potřebnou teplotu, že si nechává stále přestavovat motocykl a že při brzdění není schopen dostat se na úroveň svých soupeřů. Elias dokonce uvažoval o odchodu z paddocku GP do superbikového šampionátu, ale ani zde se od něho nedaly čekat žádné zázraky, navíc tým, který ho chtěl, na sebe později upozornil spíše skandály, než výsledky.

                          

Minulou sezonu začal 17-násobný vítěz GP v týmu Mapfre Jorge «Aspar» Martineze. Po nepříliš přesvědčivých výsledcích si ale naordinoval letní jezdeckou pauzu a na podzim se objevil místo Cortiho v týmu Italtrans, kde se poprvé seznámil s Kalexem. Původně sice chtěl 30-letý Španěl nazpět do týmu Fausta Gresiniho (zde se stal 2010 mistrem světa) ke svému oblíbenému šéfmechanikovi Juanu Martinezovi, ale tato cesta byla uzavřená. Nejlepším umístěním bylo 7. místo na oblíbené trati v Portugalsku, jinak nic.

"Není schopen využít plně potenciál nové generace pneumatik Dunlop", bylo Eliasovi také vyčítáno.

"Nyní mám k dispozici opět prvotřídní materiál a také tým, který mně plně důvěřuje. Chtěl bych se v roce 2013 postarat o několik překvapení", řekl při týmové prezentaci malý Toni Elias (163 cm/57 kg), jenž chce na sebe ještě jednou pořádně upozornit.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist