V Jerezu zajel v pátek nejrychleji Sam Lowes

Pátek byl posledním dnem privátních testů týmů nižších kubatur mistrovství světa silničních motocyklů, který absolvovaly v Jerezu. Počasí testování přálo, bylo slunečno a jezdci mohli využít maxima času na dráze. Nejrychlejším byl v pátek Sam Lowes, který přestoupil k týmu Fausta Gresiniho a je vidět, že si s jejich Kalexem velmi dobře rozumí. Celkem bylo na dráze devět závodníků – sedm z třídy Moto2 a dva z Moto3. Testování zdaleka nekončí a seznam těch nejbližších je v závěru tohoto článku.

Předsezonní přípravu odstartoval na okruhu v Jerezu tým Moto2 Fausta Gresiniho Federal Oil Gresini Moto2, jenž má nyní novou posilu v podobě Sama Lowese. Ten v průběhu dvou dnů najel kolem 167 kol s nejlepším časem 1'42,432 sekundy. Rychlejší byl jen ve čtvrtek Alex Rins s časem na kolo 1'42,333 sekundy. Přitom rekord okruhu v čase na kolo je na hodnotě 1'42,706 sekundy. Britský závodník si velmi rychle zvyká na nový tým, testoval nový podvozek Kalexu 2016 a s jeho výkony jsou v týmu spokojeni. Teď Gresiniho sestava zamíří zpátky do Valencie, kde absolvují další dva dny zkoušek ve dnech 16. a 17.listopadu 2015.

„Opravdu jsem ohromen jak týmem, tak motorkou!“ neskrýval své nadšení Sam Lowes. „Od prvního momentu jsem cítil, že tu je hodně vysoký potenciál a jsem velmi spokojen s prací, kterou jsme tu v průběhu dvou dnů odvedli. Najeli jsme tu obrovské množství kol, pro mě rekordní! Zkoušel jsem řadu věcí, především pak jak motorka reaguje na změny v nastavení.“

Na druhé pozici je s časem 1'42,500 sekundy Japonec Takaaki Nakagami, jenž se ve srovnání s včerejškem polepšil o dvě desetiny. Třetí čas si na konto připsal Danny Kent, mistr světa nejnižší kubatury MS Moto3. Britský závodník stáje Leopard Racing nastavil své maximum na 1'42,656 sekundy, což by mu v letošní kvalifikaci na Velkou cenu Španělska stačilo na pole position. Pro Kenta tak velmi dobrý vstup do předsezonní přípravy. Luis Salom byl čtvrtý a pětici nejrychlejších uzavřel nováček Miguel Oliveira s časem 1'43,874 sekundy.

Z týmů Moto3 byli na dráze jezdci Red Bull KTM Ajo Jihoafričan Brad Binder, jehož nejlepší čas je na hodnotě 1'46,591 sekundy a Holanďan Bo Bendsneyder s maximem na hodnotě 1'47,818 sekundy. Binder zajel ve dvou dnech kolem 130 kol a byl rychlejší než je rekord okruhu (1'46,723), který nastavil letos v závodu. Tým v pátek testování ukončil a dál pokračuje ve Valencii a to ve dnech 16. a 17.listopadu.

„Pocit, který jsme tu v průběhu posledních dvou dnů nalezli je skutečně úžasný,“ prozradil v pátek večer Brad Binder. „Řekl bych, že jsme snad ani lépe předsezonní přípravu nemohl začít. Pracovali jsme velmi intenzivně a nalezli výrazná zlepšení. S prací, kterou udělali u KTM jsem nadmíru spokojen, protože změnou drobných detailů v nastavení se nám podařilo podniknout výrazný pokrok. Nejrychlejší kolo bylo dobré a rychlost konzistentní, takže velké díky týmu a KTM.“

Test Moto2/Moto3 – Jerez, Španělsko (13.listopadu 2015) – 1 - Sam Lowes 1'42,432; 2 - Takaaki Nakagami 1'42,500; 3 - Danny Kent 1'42,656; 4 - Luis Salom 1'42,762; 5 - Miguel Oliveira 1'43,874; 6 - Jesko Raffin 1'44,017; 7 - Isaac Viñales 1'44,834; (Moto3) 8 - Brad Binder 1'46,591 (Moto3); 9 - Bo Bendsneyder 1'47,818

Testování v Jerezu nekončí. Jihošpanělská dráha je díky poloze blízko Afriky vyhledávanou lokalitou testujících týmů a ne jinak je tomu letos, kdy se období do zákazu testovaní snaží týmy využit k přípravě nové techniky. Už nyní je jasné, že v termínu 23. a 24.listopadu tam testují týmy MS Superbike Kawasaki s Jonathanem Rea a Tomem Sykesem, testuje BMW s Jordi Torresem a Markusem Reiterbergerem a MV Agusta s Leonem Camierem, Julesem Cluzelem a Lorenzem Zanettim. Z MS Supersport testuje také Puccetti Kawasaki s Kenanem Sofuoglem a Randy Krummenacherem. Na jih Španělska také zamíří tým z prostředí BSB GbMoto s Jamesem Ellisonem a Peterem Hickmanem.

Co se týče termínu od 25. do 27.listopadu, tak to na dráhu Jerezu vyjedou jezdci týmů MS Superbike Aruba.it Racing-Ducati SBK Team, Barni Racing, Honda Ten Kate, Crescent Yamaha a Kawasaki Racing Team. Z týmů MotoGP to bude Ducati Team (jen jeden den Andrea Dovizioso) plus jejich testovací tým, Octo Pramac Racing, Avintia Racing, Aspar Team, Honda HRC a Aprilia Racing Team Gresini.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist