MMČR Miniracing – Eda Dobrovodský a Honza Skoupý

Většina fanoušků sleduje závody mistrovství světa silničních motocyklů, ale už o něco méně šampionáty, kde mladí talentovaní kluci sní právě o tom, že jednoho dne nastoupí na start s jezdci, které dnes mají na plakátech doma v pokoji. V Třinci jsem mluvil s dvěma takovými jezdci, mladými talenty, kteří se s podporou svých rodičů vydali na tuto krásnou, ale nelehkou cestu motocyklového závodníka.

Ve Slezsku závodili na nové trati SteelRingu v rámci mezinárodního mistrovství České republiky v miniracingu. A kdo vlastně jsou zmiňovaní mladíci? Je to Eda Dobrovodský a Honza Skoupý. Oba jsou členy JRT týmu Brněnské minibikové akademie Masarykova okruhu, a třebaže jsou od pěti let na trati soupeři, tak jsou především velkými kamarády. Stejně tak i jejich rodiče jsou přátelé a pokud je třeba, navzájem si pomáhají.

Na téma své závodní kariéry a dosažených úspěchů Eda Dobrovodský prozradil: „Závodím v kategorii MiniGP stock na motocyklu Honda NSF 100 a také na minibiku v kategorii Junior B na motocyklu DM s motorem CS racing. Úspěchy zatím jen na minibiku, protože na mini GP stock teprve začínám. Loni druhý vicemistr v kategorii Junior B (konkurence patnácti jezdců) v MinimotoCupu a předloni první vicemistr v kategorii Junior A a taktéž v MinimotoCupu.“

Jak se dařilo v třinecké kvalifikaci a samotném závodu?
Eda Dobrovodský: „Kvalifikace byla nad naše očekávání 4. pozice se ztrátou necelé půl vteřiny na prvního.“

Jak náročná je trať v Třinci pohledem jezdce třeba ve srovnání s ostatními okruhy?
Eda Dobrovodský: „Trať je pro mně hodně náročná co se týče řazení. Jsou zde kopečky a ostré vracečky.“

Vzor nebo oblíbený jezdec?
Eda Dobrovodský: „Můj velký vzor je Michal Prášek s nímž i občas trénuji a to je pro mně úplně nejvíc.“

Plány pro rok 2020?
Eda Dobrovodský: „V sezoně 2020 bych se chtěl soustředit už jen na mini GP, odjet celý šampionát MMČR a poprat se o přední příčky.“

Honza Skoupý jel letos v sedle motorky značky Blata, typ Ultima s italským motorem CS Racing. Závodil také v kategorii Mini GP Stock s pětirychlostní Hondou NSF 100 (100ccm). Mezi jeho hlavní úspěchy 3. místo v kategorii minimoto Junior A (minibike) v mezinárodním mistrovství ČR a 3. místo v Mistrovství Slovenska a Maďarska, který byl okořeněn oceněním objev roku 2017. V sezóně 2018 jel již jen šampionát Minimotocup, kde poprvé vyhrál kvalifikaci a závod v Českých Budějovicích a sezónu zakončil titulem 1. vicemistra v kategorii Junior B. V roce 2019 jel Minimotocup v kategorii Junior B a nověé kategorii Mini GP Stock.

Jak se dařilo v třinecké kvalifikaci a samotném závodu?
Honza Skoupý: „V Třinci jsem zajel kvalifikaci na druhé místo se ztrátou desetiny na prvního. První rozjížďku na mokru jsem pak po nevydařeném startu dojel na druhém místě. Druhé rozjížďky se pak díky nepřízní počasí a podmínkám na trati rušily a tím pádem z toho bylo celkové druhé místo.

Jak náročná je trať v Třinci pohledem jezdce třeba ve srovnání s ostatními okruhy?
Honza Skoupý: „Na této trati jsou velice rychlé táhlé zatáčky, ale také velmi technické pasáže, kde je potřeba velice přesně brzdit a řadit, aby byl výjezd co nejlepší. Vzhledem k profilu trati a mokrému povrchu byl závod hodně náročný, jelikož jsem navíc s tímto strojem jel na mokru poprvé.“

Vzor nebo oblíbený jezdec?
Honza Skoupý: „Hlavním vzorem, idolem je Valentino Rossi a Alex Rins.“

Plány pro rok 2020?
Honza Skoupý: „V sezóně 2020 se chceme věnovat pouze kategorii Mini GP Stock a jet kompletní šampionát v rámci MMČR.“

Po posledním závodě sezony oba kluci letos urvali celkové pódium. Eda ještě před posledními závody Minimotocupu v Brně ztrácel dvanáct bodů na celkovou třetí příčku, ale díky skvělému výkonu a dvěma druhým místům, dokázal bodově překonat svého největšího soupeře a získat titul druhého vicemistra. Honza si třetím a prvním místem pojistil celkovou druhou příčku.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
SPIJKER přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist