125 ccm: Co je nového na přestupovém trhu?

V následujících řádcích si shrňme, co je nového ve stopětadvacítkách a jaká je situace v jednotlivých týmech. A kam míří Karel Pešek?

Současná hospodářská krize a bezprostřední konkurence nové kubatury Moto2, to jsou aspekty, které se přímo podepisují pod současnou podobu startovní listiny (nabídky) stopětadvacítek. 

Z Top 15 loňské sezóny odešlo hned sedm jezdců do Moto2 (Gadea, Iannone, Olive, Bradl, Aegerter a Redding) včetně mistra světa Simona , a možná odejde i osmý (Corsi).

Všichni tak za současných nelehkých finančních možností  hledají to nejlepší řešení. 


Samozřejmě, že absolutní Top tým, tedy Asparův Bancaja Aprilia takové finanční problémy nemá, nebo je aspoň nedává najevo.  Kromě vícemistra světa Bradleyho Smithe z Velké Británie pojede v tomto týmu Španěl Nicolas Terol (v týmu jsou tedy 2. a 3. jezdec z MS 2009) a k dispozici budou mít pochopitelně tovární motocykly Aprilia z Noale.


Největšími soupeři Asparovcům bude zřejmě tovární tým Derbi, který má na soupisce dva jezdce z loňské sestavy: Pola Espargara (MS 2009 - 4. místo) a Efrena Vazqueze (14.) a jednoho nového jezdce, samozřejmě rovněž Španěla, Luise Saloma (22.).


Ovšem tovární motocykl Derbi pojede v barvách týmu Ajo Motorsport i další Španěl Marc Marquez a to za pomocí sponzorů Red Bull a Repsol. Druhým jezdcem by měl být vloni šestý Sandro Cortese, tomu však stále chybějí sponzorské peníze, jelikož hlavní jeho sponzor "Interwetten" odešel do MotoGP a spnzoruje tam nový tým pana Daniela Eppa, tedy Interwetten Honda s jezdcem Hiro Aoyamou. Dle posledních zpráv by se ale Cortese mohl objevit v týmu Germany racing jako týmový kolega našeho Jakuba Kornfeila !

Italský tým Ongetta ISPA Fiorenza Caponery má na své soupisce Němce Jonase Folgera, mladého Nora Sturlu Fagerhauga a Francouze Alexise Masboua. Čtvrtým měl být mladý Ital Lorenzo Savadori, ten ale pojede jako týmový kolega našeho Lukáše Peška, či-li v týmu Matteoni Racing.


Všichni odborníci jsou ale velmi zvědavi na všechny tři talentované nováčky! Z našeho pohledu především na Jakuba Kornfeila, vítěze Red Bull Rookies Cupu, který jak jistě všichni vědí, pojede v týmu "Aprilia Racing Team Deutschland". Dále na španělského mistra Alberta Moncaya (Andalusien Cajasol Team) a německého mistra a zároveň mistra Evropy Marcela Schröttera s motocyklem Seel-Honda. 

A kdo nám ještě chybí? Španěl Esteve "Tito" Rabat zústává v týmu Blusens BQR, Brit Danny Webb podepsal u stáje WRB Racing, Francouz Johann Zarco pak za WTR San Marino a Švýcar Randy Krummenacher pojede tovární Aprilii v týmu Arrie Molenaara, kde se hledá druhý jezdec. 

Ex-vícemistr světa Simone Corsi se ještě nerozhodl, zda zůstane v dosavadním týmu Fontana, nebo bude následovat své kolegy do Moto2. 


Pražský jezdec Karel Pešek jr. se v současné době připravuje kondičně, první testy na motorce by měl mít na programu koncem února. Zde je tedy na místě otázka na Karla Peška sr., co je nového? "Máme v podstatě tři mořnosti, dvě jsou z MS stopětadvacítek a jedna míří do 600-vých stocků. Padla sice už ta varianta s německým týmem Racing Germany, ale  stále zůstávají dvě možnosti a to v italských týmech CBC Corse a Matteoni Racing (bylo by to tedy se starším bratrem Lukášem, ovšem každý v jiné kubatuře - pozn. red.). Pokud by nevyšla ani jedna z těchto dvou eventualit, tak bychom jeli evropské stocky do 600 ccm, ovšem ve vlastním týmu.", prozradil našemu webu Karel Pešek sr.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist