Aprilia zvažuje možnost jet MotoGP už v roce 2015

Italská Aprilia má urychlit vstup do mistrovství světa silničních motocyklů a závodit už v nadcházející sezoně 2015 v kategorii MotoGP Tovární 2, což je kategorie, kde je v letošním roce italská Ducati. Vstup do šampionátu nemá být na základě odkoupení místa od některého z týmů, ale spojením s týmem Fausta Gresiniho.

Vše je zatím v rovině nepotvrzených informací, protože oficiální stanovisko má v této věci Aprilia teprve zveřejnit a předpokladem je, že se tak stane během Velké ceny San Marina. Podle sportovního ředitele Aprilie Romana Albesiana byl ještě na jaře letošního roku jako možný vstup do šampionátu rok 2016 s tím, že by v roce 2015 jela Aprilia vybrané závody na divokou kartu. V průběhu několika měsíců došlo k zásadní změně a Romano Albesiano dnes hovoří o tom, že čím dřív budou v mistrovství světa prototypů závodit, tím rychleji budou konkurenceschopnější.

„Můžeme tuto sezonu pojmout jako vývojovou, takové přechodné období získávání zkušeností s minimálním očekáváním co se týče výsledků,“ uvedl Romano Albesiano pro britský web crasch.net. „Jakmile tuto ideu akceptujeme, můžeme říct v pořádku, uděláme to tak a v roce 2016 na tom budeme lépe než kdybychom teprve začínali. Abych byl upřimný, rozhodnutí ovlivnilo  také pár nových předpisů v rámci mistrovství superbiků.“
Stejně jako Ducati a Suzuki by v příštím roce měla také Aprilia závodit v kategorii Tovární 2, což je kategorie pro tovární týmy (za přesně daných podmínek) s výhodami kategorie Open. To znamená, že si u RSV-4 ponechají vlastní software, ale k dispozici získají měkčí pneumatiky, víc motorů na sezonu, paliva a tak dále.

Aprilia nebude mít v roce 2015 stoprocentní prototyp, protože komplet novou motorku připravují na rok 2016. Pokud Aprilia skutečně potvrdí vstup do MotoGP už v roce 2015, bude muset v průběhu roku najít prostředky jak na vývoj stroje 2015, tak na nový model 2016. Pravděpodobně by už po polovině sezony skončil vývoj stávající motorky a vše by se zaměřilo na nový model 2016.

Jak to bude s Aprilii v mistrovství superbiků zřejmě zjistíme zároveň s informací, zda Aprilia skutečně vstupuje do MotoGP o rok dříve než původně plánovali, tedy v roce 2015, a s kým, protože ve hře jsou jména jako Álvaro Bautista a Marco Melandri.

Jistota, že tovární tým Aprilie zůstane v mistrovství WSBK proto není vůbec stoprocentní, když na otázku, zda pro příští rok počítají pro jejich superbikový tým se Sylvainem Guintolim, Romano Albesiano odpověděl: „Ano, pokud budeme pokračovat v superbikovém seriálu, tak je Sylvain naše volba číslo jedna.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist