Čtrnáctá GP sezony – Velká cena Aragonie

Předposledním podnikem na evropské půdě je Grand Prix Aragonie, jenž o nadcházejícím víkendu rozdá karty jezdcům, kteří budou chtít zahrát takový výsledek jaký oni, jejich týmy a fanoušci očekávají. Ve Španělsku je z českých závodníků Karel Abraham (Ducati, MotoGP), Jakub Kornfeil (KTM, Moto3) a Filip Salač (Red Bull Rookies Cup).

Kapitoly článku

MotorLand Aragón (SPA)

Název Aragonie je odvozen od protékající řeky Aragón, a oficiální název zní Aragonské autonomní společenství, což je jedno ze sedmnácti autonomních společenství a historické území na severu Španělska. Závodění v okolí severošpanělského Alcanizu mělo svou tradici od roku 1963. Nicméně vznikla potřeba postavit dráhu, která splňuje nejvyšší bezpečnostní kritéria, takže dostal zelenou supermoderní MotorLand Aragón, jehož duchovním otcem je Hermann Tilke. Není to jen závodní dráha, ale součástí areálu jsou také prostory pro firmy, které se věnují výrobě, vývoji a samozřejmě mají velmi blízko k motorsportu.

Stavbu areálu Španělé dokončili v roce 2009 a už o rok později tam motocyklové mistrovství světa absolvovalo premiérový víkend Grand Prix. Dráha měří 5077 metrů, široká je 15 metrů a nejdelší rovinka má 968 metrů. Celkem je tam sedmnáct zatáček - 10 levých a 7 pravých.

Dodavatel pneumatik Michelin připravil pro přední obutí směsi měkká, střední a tvrdá v symetrické verzi. Zadní obutí je rovněž ve směsích měkká, střední a tvrdá, ale ty budou v asymetrické verzi s tvrdší pravou stranou. Pneumatiky do mokra mají v Aragonii na výběr z tří směsí měkká, střední a tvrdá, které jsou pro přední pneumatiky symetrické a pro zadní asymetrické.

Rekordy a informace MotoGP – MotorLand Aragón (SPA)

Nejrychlejší kolo – Marc Márquez - Honda (2015) – 1'46,635
Rekord okruhu – Jorge Lorenzo - Yamaha (2015) – 1'48,120
Kvalifikační rekord – Marc Márquez - Honda (2015) – 1'46,635
Maximální rychlost – Andrea Iannone – Ducati (2015) – 345,8 Km/h

Délka závodu MotoGP - 23kol (116,8 km)
GP Aragonie – MotoGP 2017:
Stupně vítězů - 1.Márqzez (Honda), 2.Pedrosa (Honda), 3.Lorenzo (Ducati)
Pole position – Maverick Viňales (Yamaha) – 1'47,635 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Dani Pedrosa (Honda) – 1'49,140 sekundy

!!! Nezapomeňte, tipovací soutěž o pohár pro nejlepšího Tipaře roku 2018 !!!

MotoGP – Preview

Loni přijel Marc Márquez (Repsol Honda Team) do Aragonie se stejným skóre, jaké měl na svém kontě také Andrea Dovizioso, což bylo pro všechny hodně zajímavá situace, jelikož bitva o titul neměla jasného favorita. Dnes je situace v tomto směru mnohem jasnější, protože Marc Márquez přijíždí do Aagonie znovu v pozici vedoucího jezdce tabulky průběžného hodnocení, kde má ale náskok 67 bodů. V této chvíli je ve hře 150 bodů, takže matematicky je titul stále ve hře, ale prakticky by to Márquez už neměl pustit. V Aragonii chtějí Márquezovi věnovat desátou zatáčku, která od dnešního dne ponese jeho jméno.

Na druhé pozici je Andrea Dovizioso (Ducati Team), který vyhrál závod v Misanu, ale ztráta na vedení je hodně velká. Márquez by musel udělat velké chyby, aby se závěr šampionátu zdramatizoval, takže pro Doviziosa teď bude důležité se soustředit na udržení druhé pozice a bojovat o titul vicemistra, který tím letos obhájil.

Jak Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) již dříve avizoval, jejich pozice není snadná, takže ani nepočítá s tím, že by si udržel průběžnou třetí příčku, která mu nyní patří. Nicméně jeho soupeři chybují, takže i proto je italský vícenásobný šampion stále v ToP3 a navíc ve slušné pozici. Na druhého ztrácí tři body, náskok na čtvrtého je na 21 bodech.

Čtvrtým jezdcem v pořadí průběžného hodnocení MotoGP je Jorge Lorenzo (Ducati Team). Španěl měl víkend v Misanu velmi dobře rozehraný, ale nakonec z toho byla nula bodů. Je jasné, že v Aragonii bude chtít zajet před domácím publikem na výbornou a to znamená, že bude bojovat o vítězství, na které tam loni nedosáhl.

První pětku uzavírá Maverick Viňales (Movistar Yamaha MotoGP), jemuž se letos moc nedaří a tato situace mu nedělá vůbec velkou radost. Naposledy byl na stupních vítězů v Německu, kde dojel třetí, v dalších dvou závodech získal celkem patnáct bodů. Ztráta na vedení v soutěži je na 97 bodech, ztráta na týmového kolegu Rossiho je ve výši 27 bodů.

Na šesté příčce je Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), který je prozatím nejvýše postaveným jezdcem netovárního týmu. Britský závodník byl v Misanu třetí, což je po vítězství v Argentině jeho letos druhé pódiové umístění. Crutchlow také uvedl, že aby byl schopen bojovat s Ducati a získávat body pro Hondu (krýt záda Márquezovi), potřebuje od HRC plnou podporu. O status nejlepšího jezdce netovárního týmu s Crutchlowem bojuje také sedmý Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) a osmý Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing). O tom, že je tento souboj hodně vyrovnaný svědčí ten fakt, že všechny tři dělí jen devět bodů.

Rozhodnutí týmu Avintia Racing nasadit za zraněného Tita Rabata jezdce Christophe Ponssona bylo podrobeno kritice především ze strany některých jezdců královské MotoGP. Důvodem byl fakt, že nemá zkušenosti v tomto prostředí a proto může být nebezpečný jak sobě, tak ostatním. Zda to byl důvod proč tým změnil rozhodnutí je otázku, ale závod v Aragonii pojede v barvách Avintie Španěl Jordi Torres, jezdec seriálu WorldSBK. Nicméně Ponsson se nechal slyšet, že nesouhlasí s kritikou a navíc měl s týmem Avintia smlouvu na čtyři závody. To znamená, že Misano pro něho bylo jakýmsi testem a co dokáže chtěl ukázat až v závodech následujících. Jak to dopadne se neví, protože jeho smlouva neměla žádnou klauzuli o jejím předčasném vypovězení. Vedení týmu ho ani nemělo informovat, že najali Torrese a tím důvodem má být to, že Dorna žádá španělského závodníka.

Český závodník Karel Abraham (Ángel Nieto Team) v Misanu nebodoval a s tím co má k dispozici bude velmi těžké do konce sezony o body bojovat. Jeho tým v MotoGP končí, takže jejich motivace je celkem jasná a dva roky stará Abrahamova motorka v konkurenci strojů v závěru roku 2018 už moc velkou šanci nemá. To co má slíbené na příští rok u Avintie je mnohem zajímavější a jeho výkony budou zcela někde jinde než letos.

Během Grand Prix v Aragonii mají zveřejnit seznam jezdců pro zahajovací ročník elektromotorek FIM MotoE 2018, ale už před jejím zahájením došlo na potvrzení prvního jména. Je jím dvaadvacetiletý Švýcar Jesko Raffin, který pojede v barvách stáje Dynavolt Intact GP.

MotoGP – Stav po GP San Marina:

1. Marc MARQUEZ SPA Honda 221
2. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 154
3. Valentino ROSSI ITA Yamaha 151
4. Jorge LORENZO SPA Ducati 130
5. Maverick VI?ALES SPA Yamaha 124
6. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 119
7. Johann ZARCO FRA Yamaha 110
8. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 110
9. Andrea IANNONE ITA Suzuki 92
10. Alex RINS SPA Suzuki 79
11. Dani PEDROSA SPA Honda 76
12. Alvaro BAUTISTA SPA Ducati 64
13. Jack MILLER AUS Ducati 61
14. Tito RABAT SPA Ducati 35
15. Pol ESPARGARO SPA KTM 32
16. Franco MORBIDELLI ITA Honda 26
17. Hafizh SYAHRIN MAL Yamaha 24
18. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 19
19. Bradley SMITH GBR KTM 15
20. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 14
21. Scott REDDING GBR Aprilia 12
22. Mika KALLIO FIN KTM 6
23. Karel ABRAHAM CZE Ducati 4
24. Michele PIRRO ITA Ducati 1
25. Thomas LUTHI SWI Honda  
26. Stefan BRADL GER Honda  
27. Xavier SIMEON BEL Ducati  
28. Sylvain GUINTOLI FRA Suzuki  
29. Christophe PONSSON FRA Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
skinny přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist