Den závodu holandské TT dnes naposledy v sobotu

Mistrovství světa silničních motocyklů má dodnes v kalendáři šampionátu jediný podnik, jehož dnem závodu je sobota. Tím podnikem je samozřejmě myšlena holandská TT v Assenu, kde závodní víkend začíná už ve čtvrtek a vrcholí sobotními závody. O pořádání závodů v sobotu požádal místní pastor, který nechtěl, aby byla kvůli motoristické akci přerušována nedělní bohoslužba. Od té doby byly sobotní závody v Assenu tradicí, na níž nebyl problém si zvyknout.

Tomu je ale konec, protože jak v Assenu začátkem závodního víkendu oznámili organizátoři holandského kola světového šampionátu, od roku 2016 uspořádají TT v klasickém formátu s dnem závodu v neděli.

Důvodem je zvýšení návštěvnosti přímo na okruhu, protože čtvrtek a pátek jsou pracovní dny a tudíž menší návštěvnost. Rovněž tímto krokem dojde k zvýšení sledovanosti v rámci televize. Tomuto rozhodnutí měl předcházet dlouhodobý výzkum jak po ekonomické stránce, tak po stránce diváků a fanoušků motocyklových závodů, kteří měli možnost se v různých anketách na toto téma vyjádřit.

Organizátoři holandské TT upozornili na fakt, že rozhodnutí přesunout den závodu na neděli je čistě jejich rozhodnutím a třebaže tuto změnu promotér Dorna Sports přivítal, nikdy na Holanďany nečinili nátlak, aby k této změně došlo. „Bylo to rozhodnutí, které jsme udělali pro dobro okruhu a budoucnost MotoGP v Nizozemsku,“ uvedl šéf okruhu Arjan Bos, jenž plánuje obnovu areálu včetně nových tribun za přibližně 12 milionů euro.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist