Desátá GP sezony – Velká cena Štýrska

Skončila měsíční letní přestávka a seriál mistrovství světa silničních motocyklů vstupuje do své druhé poloviny závodem Velké ceny Štýrska - BMW M Grand Prix of Styria. Loni to bylo bez fanoušků letos je vše v normálních kolejích, tedy s fanoušky, jímž je umožněn vstup do areálu Red Bull Ringu. V rámci víkendu GP jedou v Rakousku své dva závody jezdci šampionátů Northern Talent Cup a Red Bull Rookies Cup.

Kapitoly článku

Red Bull Ring – Spielberg (AUT)

Závodní okruh Red Bull Ring leží ve Štýrsku, druhé největší spolkové zemi Rakouska. Původně se okruh postavený v roce 1969 jmenoval Österreichring. V roce 1996 došlo k modernizaci závodního areálu a od roku 2011 je centrem rakouského motosportu pod názvem Red Bull Ring. V roce 2016 závodili ve Štýrsku jezdci seriálu Grand Prix poprvé od roku 1997. Dráha je dlouhá 4318 metrů a v jenom kole jezdci projedou 10 zatáčkami přičemž jen 3 jsou na levou ruku. Panorama je s okolními vrcholy hor naprosto úžasná a celému závodnímu areálu dominuje ve středu umístěná osmnáctimetrová plastika Býka.

Rekordy a informace MotoGP – Red Bull Ring – Spielberg (AUT)

Nejrychlejší kolo – Marc Márquez – Honda (2019) – 1'23,027
Rekord okruhu – Andrea Dovizioso - Ducati (2019) – 1'23,827
Kvalifikační rekord – Marc Márquez - Honda (2019) – 1'23,027
Maximální rychlost – Andrea Dovizioso - Ducati (2019) – 320,4 Km/h

Délka závodu MotoGP - 28 kol (120,9 km)
GP ŠtýrskaMotoGP 2020:
Stupně vítězů - 1.Oliveira (KTM), 2.Miller (Ducati), 3.P.Espargaró (KTM)
Pole position – Pol Espargaró (KTM) – 1'23,580 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Pol Espargaró (KTM) – 1'23,877 sekundy

MotoGP – Preview

Lídrem průběžného hodnocení královské kubatury je Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP), tovární jezdec tří ladiček. Francouz vyhrál zatím poslední závod, který se jel v Assenu a byl devátým kláním sezony. Celkem Quartararo vyhrál čtyřikrát a dvakrát byl třetí. Tato bilance mu společně s ostatními výsledky dává výhodu 34 bodů.

Na druhé pozici je Johann Zarco (Pramac Racing), druhý Francouz v pořadí, což jsme v MotoGP v posledních letech nevídali. Dvojnásobný šampion Moto2 má letos tovární techniku Ducati a velmi dobře umí zkombinovat svůj talent s výkonem Desmosedici. Jako jezdec satelitu italského výrobce je nejvýše postaveným jezdcem Ducati a to už o něčem svědčí.

Celkem 13 bodů ztrácí na druhého Zarca italský závodník Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), tovární jezdec výrobce z Boloně. Bagnaia potřebuje zabrat, aby vymazal náskok Francouze, protože je pro továrnu velmi důležité, aba to byl právě jejich jezdec, kdo bude mít dobrou výchozí pozici pro závěrečnou bitvu o titul.

Úřadující světový šampion Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) skončil v Assenu třetí, což je jeho letos třetí bronz a třetí umístění na stupních vítězů. Bez vítězství nebo alespoň více umístění na stupních vítězů není obhajoba titulu pro Mira reálná. Jeho ztráta na vedení je nyní na 55 bodech.

Pátým jezdcem v pořadí je Jack Miller (Ducati Lenovo Team), jemuž se v Assenu nepodařilo bodovat, takže ztrácí v souboji s Mirem pozici a jeden bod. Australan letos vyhrál zatím dvakrát a jednou byl třetí. Bilance je to vzhledem k vítězstvím zajímavá, ale výsledková konzistence chybí a to Millera stojí cenné body a pozice v šampionátu. Miller je zatím posledním jezdcem s trojciferným počtem dosažených bodů.

Španěl Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP) oznámil ukončení své kariéry u tovární stáje Yamahy a v Assenu z toho bylo hned druhé místo, tedy první stupně vítězů od vítězství v Kataru. Zda Viñales přijal nabídku Aprilie, to zatím oficiálně sděleno nebylo. Každopádně v průběžném hodnocení je Viñales šestý a na vedení mu schází 61 bodů. To je hodně pro někoho, kdo chtěl letos bojovat o titul.

Deset bodů za Viňalesem je sedmý Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing), pro jehož tým je závod na Red Bull Ringu domácím podnikem. Portugalec udělá maximum proto, aby fanouškům udělal radost a navázal na úspěšnou sérii z Mugella, Barcelony a Sachsenringu, kde získal dvě druhá místa a jedno vítězství.Sam sobě si udělal radost tím, že se během volna oženil. Oliveira už také ví, že ho na podzim čeká znovu závod v Portugalsku, kde si může zlepšit bilanci.

Španěl Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) ztrácí na sedmého Oliveiru 21 bodů, které potřebuje vymazat, aby se posunul pořadím. Nebude to mít snadné, jednak bude KTM o nadcházejících dvou víkendech hodně silné a také měl nehodu na kole, takže to úplně v pohodě pro něho asi nebude.

Jeden bod za Espargare je devátý Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), který má určitou šanci si polepšit v průběžném hodnocení. Pokud neudělá chyby a bude vpředu, může se před Espargara dostat už teď v neděli. První desítku uzavírá Marc Márquez (Repsol Honda Team). Španěl má na kontě rovných 50 bodů a 10 mu jich chybí na devátého Jihoafričana.

Až devatenáctý v pořadí je Valentino Rossi (Petronas Yamaha SRT), který měl během nebo po letní dovolené oznámit své úmysly pro blízkou budoucnost. Tedy zda v roce 2022 bude závodit nebo ne. Zatím nic takového neřekl, takže se čeká, tým Petronas Yamaha SRT čeká a Yamaha zřejmě také. Z jeho nejbližšího okolí mělo zaznít, že s takovými výkony, jakými se Rossi letos prezentuje, by jen hodně nerad hvězdnou kariéru ukončil.

Zajímavá Velká cena Štýrska je také v tom, že se na start vrací dvě důvěrně známé tváře. Na divokou kartu startuje Španěl Dani Pedrosa (KTM), který je testovacím a vývojovým jezdcem rakouského výrobce. Brit Cal Crutchlow (Yamaha) je testovacím a vývojovým jezdcem tří ladiček a nahradí zraněného Franca Morbidelliho v závodech Velké ceny Štýrska, Rakouska a Velké Británie. Brit bude týmovým kolegou Rossiho.

MotoGP – MS po GP Nizozemska:

1. Fabio QUARTARARO FRA Yamaha 156 bodů
2. Johann ZARCO FRA Ducati 122
3. Francesco BAGNAIA ITA Ducati 109
4. Joan MIR SPA Suzuki 101
5. Jack MILLER AUS Ducati 100
6. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 95
7. Miguel OLIVEIRA POR KTM 85
8. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 61
9. Brad BINDER RSA KTM 60
10. Marc MARQUEZ SPA Honda 50
11. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 41
12. Pol ESPARGARO SPA Honda 41
13. Franco MORBIDELLI ITA Yamaha 40
14. Alex RINS SPA Suzuki 33
15. Alex MARQUEZ SPA Honda 27
16. Enea BASTIANINI ITA Ducati 27
17. Danilo PETRUCCI ITA KTM 26
18. Jorge MARTIN SPA Ducati 23
19. Valentino ROSSI ITA Yamaha 17
20. Luca MARINI ITA Ducati 14
21. Iker LECUONA SPA KTM 13
22. Stefan BRADL GER Honda 11
23. Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia 4
24. Michele PIRRO ITA Ducati 3
25. Tito RABAT SPA Ducati 1
26. Garrett GERLOFF USA Yamaha  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist