GP Indonésie – Den závodu na okruhu Pertamina Mandalika

Třetím a závěrečným dnem indonéské Grand Prix na ostrově Lombok je neděle, den závodu. Na okruhu Pertamina Mandalika International Circuit odstartuje program dne závodu zahřívací trénink královské kubatury, po němž následuje série závodů tříd Moto3™, Moto2™ a MotoGP™.

Kapitoly článku

Moto3™ - ZÁVOD

Do závodu na 20kol startovala z první řady trojice Ivan Ortola (MT Helmets - MSI), Collin Veijer (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) a Taiyo Furusato (Honda Team Asia). Z druhé řady vyrazil Adrian Fernandez (Leopard Racing), David Alonso (CFMOTO Aspar Team) a Luca Lunetta (SIC58 Squadra Corse). Z třetí řady vyrazil Tatsuki Suzuki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP), Joel Kelso (BOE Motorsport) a Angel Piqueras (Leopard Racing). Penalizaci v podobě dvou dlouhých kol v závodě musel absolvovat Ivan Ortola, Stefano Nepa (LEVELUP-MTA) a Xabi Zurutuza (Red Bull KTM Ajo). Penalizaci jedno dlouhé kolo měl José Antonio Rueda (Red Bull KTM Ajo).

Start proběhl bez větších problémů a celé pole projelo první zatáčkou v kompletní sestavě. Do čela závodu se dostal Japonec Taiyo Furusato, druhý byl Collin Veijer a třetí Ivan Ortola na něhož ale čekaly dvě dlouhá kola. Od druhého kola vedl Nizozemec Collin Veijer, na druhou pozici se posunul Adrian Fernandez, třetí jel Taiyo Furusato, čtvrtý byl David Alonso a pátý Angel Piqueras. Ve třetím kole havaroval v osmé zatáčce Filippo Farioli (SIC58 Squadra Corse) a David Almansa (Kopron Rivacold Snipers Team). Ivan Ortola splnil povinnost penalizace dvou dlouhých kol, ale v závodě byl až devatenáctý.

Po pěti kolech jel na špici pole závodu Moto3™ Collin Veijer, jehož těsně následoval Adrian Fernandez, Taiyo Furusato, David Alonso, Luca Lunetta a Tatsuki Suzuki. Vedoucí skupina měla ale celkem deset jezdců, takže o vítězství bojoval také Daniel Holgado (Red Bull GASGAS Tech3), David Muňoz (BOE Motorsports), Angel Piqueras a Joel Kelso. Jedenáctý jel Ivan Ortola, který na první desítku ztrácel 4,3 sekundy. V poslední šestnácté zatáčce spadl Noah Dettwiler (CIP Green Power) a jeho motorka smetla z povrchu dráhy Domácího Arbi Aditama (Honda Team Asia). V devátém kole havaroval Xabi Zurutuza, který měl za sebou dvě dlouhá kola.

V polovině závodu jel na první pozici Collin Veijer, druhý byl Adrian Fernandez, třetí David Alonso, čtvrtý Tatsuki Suzuki, pátý Daniel Holgado, šestý Taiyo Furusato, sedmý Luca Lunetta, osmý Angel Piqueras, devátý David Muňoz a desátý Joel Kelso, který na vedení ztrácel 1,3 sekundy. Jedenáctý Ivan Ortola ztrácel na zadní voj vedoucí skupiny pět sekund a aby měl závod skutečně zajímavý, dostal za zkrácení trati další penalizaci v podobě jednoho dlouhého kola. Zajímavá byla také situace na čele závodu, protože ve dvanáctém kole havaroval lídr Collin Veijer. To hrálo do karet Davidu Alonsovi, který vede šampionát náskokem víc jak sedmdesáti bodů, třebaže byl v závodě sedmý. Do čela závodu postoupil Adrian Fernandez, druhý jel Daniel Holgado a třetí byl Taiyo Furusato. Ivan Ortola absolvoval další dlouhé kolo, jel desátý, ale ztráta na vedoucí skupinu narostla na víc jak deset sekund. Dlouhé kolo dostal za zkrácení trati Jacob Roulstone (Red Bull GASGAS Tech3) a Stefano Nepa.

Pět kol před cílem závodu jel na špici pole stále Španěl Adrian Fernandez, jehož těsně následoval David Muňoz, Taiyo Furusato, David Alonso, Daniel Holgado, Tatsuki Suzuki a Angel Piqueras. Osmý Luca Lunetta už ztrácel na skupinu před sebou něco přes sekundu. Čtyři kola před cílem převzal vedení David Alonso, Adrian Fernandez byl druhý a Angel Piqueras třetí. Pořadí se ale neustále měnilo, jak vedoucí sedmička jezdců bojovala o vítězství v závodě. V době, kdy do konce závodu zbývaly tři kola havaroval po kontaktu se soupeřem Taiyo Furusato. Do posledního kola najel jako první Adrian Fernandez, druhý David Alonso a třetí David Muňoz.

Závod Moto3™ Velké ceny Indonésie vyhrál David Alonso, který měl v pátek těžký pád a už to vypadalo, že o vítězství v Indonésii nebude řeč. Naopak, Alonso závod vyhrál a už v Japonsku může příští týden slavit titul mistra světa. Druhý projel cílem Adrian Fernandez, pro něhož je to první pódium kariéry jezdce série Grand Prix, třetí byl David Muňoz. V průběžném hodnocení je na druhé pozici Daniel Holgado, osm bodů ztrácí na jezdce Tech3 třetí v pořadí Ivan Ortola, který dnes s třemi dlouhými koly skončil devátý.

GP Indonésie, Moto3™ – ZÁVOD (20kol)
29°C, dráha suchá, 59°C, vlhkost: 75%
1. #80 David ALONSO CFMOTO Aspar Team CFMoto 32:57.410
2. #31 Adrian FERNANDEZ Leopard Racing Honda +0.085
3. #64 David MUÑOZ BOE Motorsports KTM +0.225
4. #36 Angel PIQUERAS Leopard Racing Honda +0.664
5. #58 Luca LUNETTA SIC58 Squadra Corse Honda +0.835
6. #96 Daniel HOLGADO Red Bull GASGAS Tech3 GasGas +0.862
7. #24 Tatsuki SUZUKI Liqui Moly Husqvarna Intact GP Husqvarna +1.300
8. #66 Joel KELSO BOE Motorsports KTM +1.835
9. #48 Ivan ORTOLA MT Helmets - MSI KTM +16.664
10. #10 Nicola CARRARO MTA Team KTM +16.674
11. #99 Jose Antonio RUEDA Red Bull KTM Ajo KTM +16.770
12. #18 Matteo BERTELLE Kopron Rivacold Snipers Team Honda +16.807
13. #19 Scott OGDEN MLav Racing Honda +17.005
14. #78 Joel ESTEBAN CFMOTO Aspar Team CFMoto +17.244
15. #82 Stefano NEPA MTA Team KTM +23.804
16. #12 Jacob ROULSTONE Red Bull GASGAS Tech3 GasGas +26.124
17. #6 Ryusei YAMANAKA MT Helmets - MSI KTM +39.312
18. #55 Noah DETTWILER CIP Green Power KTM +57.340
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #72 Taiyo FURUSATO Honda Team Asia Honda  
  #95 Collin VEIJER Liqui Moly Husqvarna Intact GP Husqvarna  
  #54 Riccardo ROSSI CIP Green Power KTM  
  #85 Xabi ZURUTUZA Red Bull KTM Ajo KTM  
  #5 Tatchakorn BUASRI Honda Team Asia Honda  
  #93 Arbi ADITAMA Honda Team Asia Honda  
  #7 Filippo FARIOLI SIC58 Squadra Corse Honda  
  #22 David ALMANSA Kopron Rivacold Snipers Team Honda  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0 Kč od 0 uživatelů.



TOPlist