GP Německa – Marc Márquez si na Sachsenringu dojel pro desáté vítězství, Jakub Kornfeil bojoval o pódium

Marc Márquez na Sachsenringu opět kraloval. V Německu si po zisku desáté pole position v řadě dojel také pro desáté vítězství, a zároveň tak navýšil své vedení v hodnocení šampionátu na 58 bodů. V Německu slavil také jeho bratr Alex, který opanoval závod třídy Moto2. Závod kubatury do 250 ccm začal pro českého fanouška slibně. Jakub Kornfeil však nakonec skončil po bojích o pódium na desátém místě, Filip Salač byl odmávnutý na třinácté pozici. Na Sachsenringu se pak jel také historicky první závod MotoE, který ukončil pád Lorenza Savadoriho, po němž byla vyvěšena červená vlajka. Vítězem klání se stal Niki Tuuli. Za čtyři týdny se Mistrovství světa silničních motocyklů přesune do České republiky, kde se jezdci postaví na startovní rošty 4. srpna.

Kapitoly článku

MotoGP - Závod (30 kol)

Do boje o své desáté vítězství v řadě vyrazil na německém Sachsenringu Marc Márquez (Repsol Honda Team) z první pozice. Společnost mu v přední řadě dělali Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) s Maverickem Viňalesem (Monster Energy Yamaha MotoGP), z druhé řady pak startovali Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR), Jack Miller (Pramac Racing) a Cal Crutchlow (LCR Honda CASTROL). Do třetí řady se postavili Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing), Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) a z desátého až dvanáctého místa startovali Takaaki Nakagami (LCR Honda IDEMITSU), Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Danilo Petrucci (Ducati Team).

Nejlepší start v MotoGP předvedl Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), před kterého se však hned v první zatáčce dostal Marc Márquez (Repsol Honda Team) a další pětice jezdců a mladý Francouz se propadl až na šestou pozici. Druhý jel Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP) a třetí Jack Miller (Pramac Racing), před kterého se v posledním sektoru okruhu dostal Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Karlovi Abrahamovi se start nepovedl, své soupeře stíhal až z poslední pozice.

Fabio Quartararo ve druhém kole nezvládl předjížděcí manévr a skončil na zemi, stejně tak si výlet do kačírku udělali Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3) a o několik okamžiků později také Johann Zarco (Red Bull KTM Factory Racing).

Marc Márquez si mezitím na své soupeře najel půlsekundový náskok, za ním pak o druhé místo bojovali Maverick Viñales Alexem Rinsem, přičemž úspěšnější byl jezdec Suzuki. Výborný závod pak jel Cal Crutchlow (LCR Honda CASTROL), kterému se nejdříve povedl start a po předjetí Jacka Millera se posunul na průběžnou čtvrtou příčku.

 Výjezd z první zatáčky nezvládl v osmém kole Francesco Bagnaia (Pramac Racing), který se tak podíval do kačírku a na trať se vrátil až na devatenácté pozici s více než jedenácti sekundovou ztrátou na Karla Abrahama (Reale Avintia Racing).

Mezitím využil Marc Márquez dřívějšího souboje mezi Alexem Rinsem a Maverickem Viñalesem a vyjel si menší náskok, který postupně navyšoval. Valentino Rossi se pohyboval na devátém místě, náhradník za Jorgeho Lorenza Stefan Bradl (Repsol Honda Team) pak na příčce třinácté. Úvod závodu se nepovedl Polu Espargarovi (Red Bull KTM Factory Racing), který se ze startovního osmého místa propadl na pozici dvanáctou.

V polovině závodu se před Jacka Millera (Pramac Racing) dostal Danilo Petrucci, Andrea Dovizioso se pak startovním polem dokázal prokousat až na sedmou pozici a do bojů mezi Australanem a svým týmovým kolegou se brzy také zapojil a před Jacka Millera se stejně jako jeho krajan záhy dostal.

Alex Rins bohužel nedokončí druhý závod v řadě. Ve dvacátém kole se nedokázal udržet v sedadle svého motocyklu a v místě zvaném „vodopád“ z ní ve velké rychlosti upadl. Marc Márquez tím pádem přišel o nejbližšího pronásledovatele a před druhým Maverickem Viñalesem už vedl o více než pět sekund.

Do tempa se naopak dostal Joan Mir, který se nejdříve dostal před Jacka Millera a posléze také před Andrea Doviziosu a na pátém místě stahoval necelé čtyři desetiny vteřiny velký náskok Danila Petrucciho. Před něj se mu pak také povedlo dostat, na třetího Cala Crutchlowa už však ztrácel devět sekund. Danilo Petrucci si nechtěl nechat předjetí líbit a chtěl mu jej vrátit, byl ale dlouhý, a naopak před sebou pustil Jacka Millera.

Calovi Crutchlowovi se povedlo v předposledním kole dotáhnout na Mavericka Viñalese, ve čtvrtém sektoru byl však dlouhý a kontakt se Španělem ztratil. Na zemi pak skončil Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini), čímž pomohl Karlu Abrahamovi k posunutí se na bodovanou pozici.

Marc Márquez potvrdil, že mu levotočivé okruhy sedí. Podesáté v řadě si na Sachsenringu dojel pro vítězství a do Brna tak dorazí s náskokem 58 bodů v šampionátu. Své druhé pódium v řadě získal Maverick Viñales, který byl odmávnutý na stříbrné příčce, se zraněním si pak pro stupně vítězů dojel i Cal Crutchlow. Do první pětky se pak vlezli také týmový kolegové z Ducati – Danilo Petrucci skončil čtvrtý, Andrea Dovizioso pátý. Karlu Abrahamovi patří patnácté místo a spolu s ním také bod, který si připíše do celkového hodnocení šampionátu.

GP Německa, MotoGP - Závod
19 °C, dráha suchá, 32 °C, vlhkost: 45 %
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'08.276
2. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +4.587
3. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +7.741
4. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +16.577
5. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +16.669
6. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +16.836
7. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +17.156
8. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +19.110
9. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +20.634
10. # 6 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +22.708
11. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +26.345
12. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +26.574
13. # 29 Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +32.753
14. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +32.925
15. # 17 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati +37.934
16. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +41.615
17. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +56.189
18. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +57.377
Not Classified        
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 2 Laps
  # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 12 Laps
  # 5 Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM 28 Laps
  # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha 29 Laps

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist