GP Valencie – Titul slaví Lorenzo s Kentem, Kornfeil třetí

Letošní velmi napínavý ročník světového šampionátu končí. Je dobojováno, body rozdány a každá z tří motocyklových tříd má svého vítěze. Bitvu o titul v kategorii Moto3 nakonec dovedl do úspěšného konce Danny Kent. Jakub Kornfeil v závodu bodoval umístěním na stupních vítězů, Karel Hanika závod nedokončil. V třídě Moto2 vyhrál závod Esteve Rabat, souboj o titul vicemitra světa ale Alex Rins. Letošním šampionem šestistovek je Johann Zarco. V třídě MotoGP slaví celkové vítězství Jorge Lorenzo, který závod ve Valencii vyhrál a porazil Valentina Rossiho rozdílem pěti bodů. Celkově třetí je Marc Márquez. Celkovým vítězem kategorie Open je Španěl Hector Barbera. Sezona 2015 skončila, ale ještě dnes večer je ve Valencii slavnostní vyhlášení výsledků a příští týden už první dva IRTA testy v rámci přípravy na novou sezonu 2016.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na třicet kol startoval z první pozice Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), druhý Marc Márquez (Repsol Honda Team), třetí Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). Z druhého sledu vyrazil Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar), Cal Crutchlow (LCR Honda) a Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3). Náhradní jezdec za zraněného Karla Abrahama, Australan Anthony West (AB Motoracing), startoval do závodu dvaadvacátý. Ital Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) startoval poslední, protože měl čtyři trestné body, jeden z Misana, tři z Malajsie. O titul mistra světa bojovali pouze dva jezdce - Valentino Rossi, lídr seriálu, a Jorge Lorenzo. Oba před startem závodu dělilo sedm bodů, a pětadvacet jezdců na startovním roštu.

Do startu nakonec Valentino Rossi nestartoval poslední, protože poslední byl Cal Crutchlow kvůli problému s motorkou. Po zhasnutí světel vyrazil dopředu Jorge Lorenzo, Valentino Rossi najížděl do druhého kola čtrnáctý. Na druhé pozici jel Marc Márquez, třetí Dani Pedrosa, čtvrtý jel Andrea Iannone (Ducati Team), pátý Andrea Dovizioso (Ducati Team). Ve třetím kole Andrea Iannone havaroval, ve dvanácté zatáčce totálně rozbil svoji motorku a bylo štěstí, že z toho vyvázl nezraněn. Po pěti kolech vedl Jorge Lorenzo náskokem necelých čtyř desetin na Marca Márqueze, třetí byl Dani Pedrosa. Přes čtyři sekundy ztráty měl na Pedrosu čtvrtý Andrea Dovizioso, páté místo patřilo Aleixi Espargarovi, šestý jel Pol Espargaró, sedmý Danilo Petrucci a osmý už byl Valentino Rossi.

V desátém kole vedl Jorge Lorenzo rozdílem šesti desetin na Marca Márqueze, Dani Pedrosa už ztrácel přes jednu sekundu. Na jezdce Top3 chybělo Andrea Doviziosovi devět sekund a za ním už jel Aleix Espargaró a Valentino Rossi, který chystal předjetí. Ve dvanáctém kole jede Valentino Rossi na čtvrtém místě a od třetího Daniho Pedrosy ho dělí jedenáct sekund. Od vítězství v mistrovství světa dělilo italského jezdce třináct sekund.

V polovině závodu je Jorge Lorenzo první, druhý Marc Márquez snížil jeho náskok na čtyři desetiny. Třetí Dani Pedrosa ztrácel na první dva 1,5 sekundy. Čtvrtý Valentino Rossi ztrácel na třetí místo 11,900 sekundy. Na pátém místě pokračoval Andrea Dovizioso, šestý byl Aleix Espargaró, sedmý Pol Espargaró a osmý Bradley Smith. Nejlépe jedoucím jezdcem kategorie Open byl šestnáctý Nicky Hayden (Power Electronics Aspar).

Ve dvacátém kole závodu Byl ve hře o vítězství Jorge Lorenzo a Marc Márquez, jenž na jezdce Yamahy ztrácel necelé čtyři desetiny. Ta vzdálenost byla více méně stále stejná od dvou do čtyř desetin. Dani Pedrosa už na první dva ztrácel dvě a půl sekundy. Progres Valentina Rossiho se zastavil a dvanáctisekundovou mezeru, která ho od Pedrosy dělila nedokázal dojet. V tomto pořadí bere titul mistra světa Jorge Lorenzo. Výborně jel Cal Crutchlw, protože ten z posledního místa figuroval na desátém.

Pět kol před koncem pokračovala na prvních dvou místech dvojice Jorge Lorenzo a Marc Márquez, který vypadal, že si chystá předjetí a útok na vedení v závodu. Dani Pedrosa zrychlil, stahoval náskok týmového kolegy, který byl na hodnotě 1,2 sekundy a stále víc se prvním dvěma přibližoval. Valentino Rossi zůstával čtvrtý a od Daniho Pedrosy jej dělilo sedmnáct sekund. Je to neuvěřitelné, ale v sedmadvacátém kole už Dani Pedrosa figuroval těsně za Márquezem. Bylo vidět, že Hondy mají v závěru navrch.

V posledních kolech Dani Pedrosa zaútočil, ale Márquez jeho atak několikrát odrazil a do konce závodu na změnu pořadí už nedošlo. Závod vyhrál Jorge Lorenzo před Marcem Márquezem a Danim Pedrosou. Čtvrtý projel cílem Valentino Rossi, který předvedl výborný výkon, ale nestačil na celkové vítězství. Anthony West závod dokončil dvaadvacátý. Nejlépe postaveným jezdcem kategorie Open je šestnáctý Hector Barbera (Avintia Racing).

Španěl Jorge Lorenzo získává titul Mistra světa MotoGP 2015. Na druhém místě skončil Valentino Rossi, třetí je Marc Márquez. Titul v kategorii Open získal Hector Barbera.

Mistrovství světa 2015 - MotoGP (Top3)

1. Jorge Lorenzo (SPA) Movistar Yamaha MotoGP 330 bodů
2. Valentino Rossi (ITA) Movistar Yamaha MotoGP 325 bodů
3. Marc Márquez (SPA) Repsol Honda 242 bodů

 

GP Valencie, MotoGP – Závod (30kol)
23°C, dráha suchá, 29°C, vlhkost: 63%

1 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 45'59.364
2 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +0.263
3 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +0.654
4 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +19.789
5 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +26.004
6 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +28.835
7 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +28.886
8 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +34.222
9 - Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - +35.924
10 - Danilo PETRUCCI - ITA - Octo Pramac Racing - Ducati - +39.579
11 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +39.746
12 - Michele PIRRO - ITA - Ducati Team - Ducati - +47.053
13 - Yonny HERNANDEZ - COL - Octo Pramac Racing - Ducati - +54.081
14 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +56.646
15 - Scott REDDING - GBR - EG 0,0 Marc VDS - Honda - +57.278
16 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +57.363
17 - Nicky HAYDEN - USA - Aspar MotoGP Team - Honda - +58.742
18 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +59.086
19 - Loris BAZ - FRA - Forward Racing - Yamaha Forward - +1'04.339
20 - Toni ELIAS - SPA - Forward Racing - Yamaha Forward - +1'04.413
21 - Jack MILLER - AUS - LCR Honda - Honda - +1'05.212
22 - Anthony WEST - AUS - AB Motoracing - Honda - +1'27.281

Závod nedokončil/neklasifikován:
Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Ducati - 6kol
Eugene LAVERTY - IRL - Aspar MotoGP Team - Honda - 7kol
Broc PARKES - AUS - E-Motion IodaRacing Team - ART - 9kol
Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - 28kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist