GP Velké Británie – Den závodu v Silverstone

Třetím a závěrečným dnem britské Grand Prix je neděle, den závodu. Na programu je trojice klání všech tří tříd MS silničních motocyklů Moto3™, Moto2™ a MotoGP™. V rámci oslav 75.výročí pořádání světového šampionátu motocyklů mají všechny týmy královské kubatury speciální barvy s nádechem historie.

Kapitoly článku

Moto3™ - ZÁVOD

Do závodu na 15kol odstartoval z první řady Ivan Ortola (MT Helmets - MSI), Collin Veijer (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) a Joel Kelso (BOE Motorsport). Z druhé řady startovala trojice David Alonso (CFMOTO Aspar Team), Ryusei Yamanaka (MT Helmets - MSI) a Jacob Roulstone (Red Bull GASGAS Tech3). Třetí řada a Stefano Nepa (LEVELUP-MTA), Daniel Holgado (Red Bull GASGAS Tech3) a Tatsuki Suzuki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP).

Po startu si první pozici udržel Ivan Ortola, ale ne na dlouho, protože ještě v prvním sektoru Španěla předjel Joel Kelso. Třetí byl Japonec Ryusei Yamanaka, čtvrtý Daniel Holgado, pátý jel David Alonso, šestý byl Stefano Nepa a sedmý Collin Veijer, jemuž start moc nevyšel. První skupinu uzavíral osmý Tatsuki Suzuki. Ve druhém kole absolvoval výjezd mimo trať Jacob Roulstone s Davidem Muňozem, a byla to vina Roulstona, který dostal penalizaci v podobě jednoho dlouhého kola. Oba jezdci zaznamenali propad do třetí desítky. V osmnácté zatáčce havaroval Scott Ogden (Fibre Tec Honda - MLav Racing), Vincent Perez (Fibre Tec Honda - MLav Racing) a Angel Piqueras (Leopard Racing).

Po pěti odjetých kolech jela vpředu jedenáctičlenná skupina, kterou vedl Daniel Holgado. Za Španělem jel Stefano Nepa, Joel Kelso, Ivan Ortola a pátý David Alonso. Šestý byl Tatsuki Suzuki, sedmý Collin Veijer, osmý jel Ryusei Yamanaka, devátý Matteo Bertelle (Rivacold Snipers Team), desátý Adrian Fernandez (Leopard Racing) a jedenáctý José Antonio Rueda (Red Bull KTM Ajo). Z devatenácté pozice havaroval Xabi Turutuza (Red Bull KTM Ajo). David Muňoz se probojoval na dvanáctou pozici.

V polovině závodu zůstával v roli lídra Daniel Holgado. Těsně za Španělem jeli jeho rivalové Stefano Nepa, Joel Kelso, Ivan Ortola, David Alonso, Ryusei Yamanaka, Collin Veijer, Adrian Fernandez, Tatsuki Suzuki, Matteo Bertelle a José Antonio Rueda. Druhou skupinu vedl dvanáctý David Muňoz, který jel ve skupině s trojicí Riccardo Rossi (CIP Green Power), Joel Esteban (CFMOTO Aspar Team) a Nicola Carraro (LEVELUP-MTA). Bylo víc než jasné, že Holgado tak dlouho vedl proto, že ostatní šetřili síly na závěrečná kola závodu, kdy začne jít opravdu do tuhého.

V nájezdu do jedenáctého kola zaútočila na vedoucího Holgada dvojice Ivan Ortola a Joel Kelso. Útok byl úspěšný, Holgado dokázal předjetí vrátit jen Kelsovi, Ivan Ortola jel první a snažil se ostatním pronásledovatelům ujet. Ve dvanáctém kole měl první Ortola náskok téměř půl sekundy. Druhý jel Collin Veijer, třetí David Alonso, čtvrtý byl Daniel Holgado a první pětici uzavíral Stefano Nepa. Vedoucí skupina ale měla stále jedenáct závodníků a rozdíl mezi prvním a jedenáctým byl na 1,6 sekundy. Ve dvanáctém kole převzal vedení v závodu Nizozemec Collin Veijer a v kole třináctém se na špici pole posunul lídr průběžného hodnocení David Alonso.

V předposledním kole jel těsně za vedoucím Kolumbijcem Alonsem, Ivan Ortola, třetí byl Collin Veijer, čtvrtý Daniel Holgado a pátý Stefano Nepa. Joel Kelso byl šestý, Ryusei Yamanaka, sedmý, osmý jel Adrian Fernandez, devátý Tatsuki Suzuki, desátý byl Matteo Bertelle a jedenáctý José Antonio Rueda. Do posledního kola najel jako první David Alonso, jehož náskok na druhého Ortolu byl jen pár tisícin.

Poslední kolo bylo neuvěřitelně napínavé a nabité souboji o vítězství a pozice na stupních vítězů. Vítězství nakonec získal v den svých 20.narozenin Španěl Ivan Ortola, který rozdílem 0,123 sekundy porazil Davida Alonsa. Třetí projel cílem Collin Veijer, který krátce předtím dostal od Alonsa ránu při předjetí. Čtvrtý Daniel Holgado ztratil na pódium jedinou desetinu. Kolumbijec Alonso nyní vede šampionát náskokem 53 bodů.

GP Velké Británie, Moto3™ – ZÁVOD (15kol)
18°C, dráha suchá, 31°C, vlhkost: 56%
1. #48 Ivan ORTOLA MT Helmets - MSI KTM 32:42.328
2. #80 David ALONSO CFMOTO Aspar Team CFMoto +0.123
3. #95 Collin VEIJER Liqui Moly Husqvarna Intact GP Husqvarna +0.226
4. #96 Daniel HOLGADO Red Bull GASGAS Tech3 GasGas +0.333
5. #82 Stefano NEPA MTA Team KTM +0.397
6. #6 Ryusei YAMANAKA MT Helmets - MSI KTM +0.463
7. #66 Joel KELSO BOE Motorsports KTM +0.548
8. #31 Adrian FERNANDEZ Leopard Racing Honda +1.321
9. #99 Jose Antonio RUEDA Red Bull KTM Ajo KTM +1.431
10. #24 Tatsuki SUZUKI Liqui Moly Husqvarna Intact GP Husqvarna +1.537
11. #18 Matteo BERTELLE Kopron Rivacold Snipers Team Honda +1.614
12. #64 David MUÑOZ BOE Motorsports KTM +12.542
13. #78 Joel ESTEBAN CFMOTO Aspar Team CFMoto +12.642
14. #54 Riccardo ROSSI CIP Green Power KTM +12.747
15. #10 Nicola CARRARO MTA Team KTM +13.012
16. #7 Filippo FARIOLI SIC58 Squadra Corse Honda +13.708
17. #12 Jacob ROULSTONE Red Bull GASGAS Tech3 GasGas +23.059
18. #22 David ALMANSA Kopron Rivacold Snipers Team Honda +23.566
19. #5 Tatchakorn BUASRI Honda Team Asia Honda +32.585
20. #55 Noah DETTWILER CIP Green Power KTM +47.831
21. #57 Danial SHAHRIL SIC58 Squadra Corse Honda +52.349
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #21 Vicente PEREZ MLav Racing Honda  
  #85 Xabi ZURUTUZA Red Bull KTM Ajo KTM  
  #36 Angel PIQUERAS Leopard Racing Honda  
  #19 Scott OGDEN MLav Racing Honda  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0 Kč od 0 uživatelů.



TOPlist