Haydenova TK po telefonu

Nečekaný volný víkend využil pořadatel GP Indianapolis a promotér závodů superbiků Miller Motorsports Park k tiskové konferenci po telefonu. A zde jsou názory Nicky Haydena.

"Je to hodně komické, připravuješ se na cestu, v neděli ráno vstaneš a najednou zjistíš, že se závody nekonají. Takže co dělat? Zůstaneš o týden déle doma a připravuješ se na Jerez", říká k nastalé situaci Američan. 


Před úvodním závodem letošní sezóny nepočítal Hayden určitě s tím, že skončí v Top 4, ovšem po závodě se zase zlobil sám na sebe, že vysněné podium prohrál s Doviziosem o 0,011 sekundy. Samozřejmě už koncem sezóny 2009 se ukazovalo, že tovární jezdec Ducati se krůček po krůčku posouvá kupředu: Důkazem byla Top 5 umístění v posledních dvou závodech v Malajsii a ve Valencii. "Motor běží daleko více "kulatěji". A to Ti dodává lepší pocit pro jízdu, především při zrychlování ve výjezdu ze zatáček. Ale myslím si, že je to i tím, že jedu tento motocykl už druhým rokem. Hodně důležité je, aby jsi už od pátku byl vpředu i na drahách, kde jsi předtím 2 dny netestoval. Ale uvidíme v Jerezu, jestli to funguje."

Co ale zjistila jak Yamaha, tak i Ducati v Qataru: Honda má na rovinkách určitě výhodu. Hayden sám vidí, že na motoru jako takovém se moc zlepšit nedá. Kde je tedy možnost srovnat krok s Hondou? 28-letý Američan vidí potenciál v elektronice a v aerodynamice.

Druhá sezóna u Ducati přinesla hodně změn v týmového struktuře továrního týmu z Bologně. Odchodem manažera Livia Suppa se toho sice hodně změnilo, ale Vittoriano Guareschi zatím odvádí skvělou práci: "Jsem nadšen, jak má Vito některé věci ve svých rukou. Také jsem ho od začátku ve všem podporoval, ačkoliv si někteří lidé mysleli, že to nezvládne, neboť nemá žádné zkušenosti. Ale to není pravda. Veškerá práce je dobře rozdělena, Alessandro (Cicognani) se stará o mediální práci, což je v Itálii každodenní bitva s různými týpky. Vito se naopak koncentruje na to, aby tým byl v pravý okamžik na správném místě. Je to pro tým obrovská výhra."


Jak to vypadá u Ducati s výměnou dat? "My si vyměňujeme s Caseym nejen data, ale i vše co je potřeba ke zlepšení. Dokonce to je tak daleko, že týmový šéf od Kallia si může vyměnit data s týmovým šéfem od Barbery, pokud jde o zlepšení Ducati jako takové. Pracujeme všichni společně, abychom se zlepšili a ostatní porazili. Ovšem převzít jen tak setup od Caseyho, to nemůže fungovat. Některé věci, které jsou dobré pro Caseyho, by pro mě nebyly vůbec žádná pomoc. Ale někdy on objeví to, co funguje i u mě. Na konci ale jseš na tahu stejně ty, a ty musíš udělat rozhodnutí. Tréninkový čas je ohraničen a tak každá dodatečná informace je důležitá." , říká dále mistr světa z roku 2006 Nicky Hayden.

Nicky Hayden je nyní už ve věku (28 let), kdy se každý novinář ptá na dvě věci: Kdy ukončíš svou kariéru a dovedeš si představit závodit v automobilu? "Na to se dá těžko odpovědět. Během letošního Wrooomu jsem jel i závody Go Kart. Nyní jsem došel k závěru, že nebudu sice celý život závodit na motocyklu, takže to asi někdy udělám. Ale momentálně jsem zaslíben dvěma kolům, nevím sice co bude v budoucnosti, ale zatím prostě platí dvě kola!", tolik tovární jezdec Ducati.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist