Odchod Suzuki je už hotovou věcí?

Vše směřuje k odchodu Suzuki ze závodů MotoGP. Dle informací "GPWeek" byli minulý týden mailem informováni zaměstnanci továrního týmu Rizla Suzuki, že jejich služby nebude tato stáj v roce 2012 už potřebovat.

Suzuki na ultimátum od Dorny vůbec neodpověděla, takže deadline k účasti v šampionátu 2012 byl z její strany propásnut a vše směřuje k tomu, že se Suzuki opravdu příští rok závodů MotoGP nezúčastní. Ostatně tato zpráva by zřejmě asi nikoho nepřekvapila a nepřekvapuje ani odborníky přímo v paddocku MotoGP. Rozhodnutí o definitivním odchodu Suzuki by mělo být oznámeno během tohoto týdne.

Dle informací "GPWeek' dostali všichni zaměstnanci týmu mailem oznámení, aby se porozhlédli po jiném týmu. Ostatně šéfmechanik týmu Rizla Suzuki Tom O'Kane to učinil už před několika dny a při testech ve Valencii už pracoval na Yamaze italského jezdce Andrea Doviziosa v týmu Tech 3.
Oficiálně sice Suzuki svůj odchod stále ještě neoznámila, ale: "Mluvil jsem znovu s Carmelem a řekl, že Suzuki potřebuje ještě týden k tomu, aby oznámila své oficiální rozhodnutí", říká týmový manažer Paul Denning pro 'Motor Cycle News'. Na straně druhé, japonský technický manažer Shinichi Sahara ještě nedávno plánoval dokonce dvoučlenný tým, tedy i s Johnem Hopkinsem.

Dle všech dostupných informací je důvodem odstoupení od drahého závodění skutečnost, o které jsme vás už informovali, ale kterou ještě jednou pro úplnost ve zkratce zopakujeme: Suzuki má strach o převzetí své továrny koncernem VW, takže firemní šéf Osamu Suzuki chce nakupovat akcie a na to potřebuje kapitál. VW vlastní aktuálně 20% firmy Suzuki.

Pokud Suzuki opravdu oficiálně odstoupí, tak zůstanou v MotoGP pouze tři tovární týmy. Honda, Yamaha a Ducati nasadí celkem po čtyřech motocyklech, což znamená dohromady dvanáct motocyklů. Zbytek startovního pole by pak doplnili jezdci z týmů Claming-Rule. Ezpeleta si je jistý, že jich bude až 10 a tím se startovní pole zvětší na 22.
V MotoGP jsou všechna místa na nových prototypech obsazena, oficálně je volné pouze místo v týmu LCR Honda, ovšem podepsání smlouvy se Stefanem Bradlem je rovněž pouze otázkou několika následujících dní. 

Tým Crescent Suzuki od Paula Denninga pojede v příštím roce superbikový šampionát a zde je jasný jako jezdec Leon Camier. Druhý motocykl dle všech pravděpodobných možností pak dostane Anglo-Američan John Hopkins.
Francouz Randy de Puniet testoval minulý týden jeden den motocykl GSV-R ve Valencii. Jelikož si vedl velmi dobře, tak si dělal celkem oprávněné naděje na uvolněné místo po Alvarovi Bautistovi. Z toho nyní pochopitelně sešlo a dle našich nejnovějších informací pojede Randy de Puinet v seriálu superbiků, když těsně před podepsáním je jeho smlouva s českým  týmem Effenbert Liberty Racing.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist