Před Grand Prix Austrálie

O tomto víkendu se na nádherné trati na Phillip Islandu pojede třetí závod pacifického turné. Jak kvůli závodu v Japonsku, tak i Malajsii se rozhodně vyplatilo brzké vstávání a nejinak tomu bude určitě i při Grand Prix Austrálie.

Okruh

Okruh Phillip Island Circuit byl postaven v roce 1956 a v letech 1985 až 1989 prošel významnou rekonstrukcí. Je charakteristický tím, že je postaven nedaleko pobřeží a diváci mohou kromě napínavých jezdeckých soubojů vidět i modré vlny oceánu a velké množství racků, které se občas jezdcům připletou do cesty (Noriuki Haga by mohl vyprávět). Pro tento okruh je typické i velké převýšení 57 metrů, díky kterému jedna část tratě s názvem Lukey Heights připomíná legendární šikanu Corkscrew z Laguna Seca. Jeho délka činí 4 448 metrů, má 7 levých a 5 pravých zatáček, startovní rovinka měří rovných 900 metrů. Mistrovství světa silničních motocyklů sem zavítalo poprvé v roce 1989, kdy třídu půllitrů vyhrál domácí Wayne Gardner na Hondě NSR. Okruh patří mezi nejrychlejší v šampionátu, traťový rekord v kubatuře MotoGP zde zajel v roce 2008 Nicky Hayden s časem 1:30.059 sekundy, ve dvěstěpadesátkách pak ve stejném roce Alvaro Bautista za 1:32,710 a stejný jezdec zde drží rekord i ve stopětadvacítkách, když zde v roce 2006 kolo “dal” za 1:36,927. Na tomto okruhu si svoje poslední body v roce 2003 připsal Jarda Huleš, který si na Hondě 250 týmu Elit v poslední zatáčce vychutnal mistra světa Manuela Poggialiho a dojel na osmé pozici. V tomtéž závodě Lukáš Pešek naopak získal svoje první body z mistrovství světa, když dojel čtyři místa za Hulešem. Lukáš má ale na Phillip Island ještě lepší vzpomínky, když si tady v roce 2007 připsal své druhé vítězství v mistrovství světa. Pokud jsme si kvůli sledování předchozích dvou závodů v televizi museli přivstat, tak v neděli si natáhněte budíka ještě o hodinu dřív. Stopětadvacítky totiž startují už ve čtyři hodiny našeho času (od 03.55 vysílá Nova Sport). Moto2 (04.55) a MotoGP (06.40) vysílá jak Nova Sport, tak i “klasická” TV Nova.

Loňské výsledky


V malorážkách byl vloni nejrychlejším pilotem Julian Simon, který o pouhých 0,313 sekundy porazil svého týmového kolegu Bradleyho Smitha a tímhle vítězstvím definitivně rozhodl o svém titulu mistra světa. Jakub Kornfeil s Loncinem dojel na třiadvacáté pozici, ale o mnoho líp si vedli naši střelci ve dvěstěpadesátkách, kde Karel Abraham dojel na šestém a Lukáš Pešek na dvanáctém místě. Závod opanoval (tehdy) úřadující mistr světa Marco Simoncelli. V kubatuře MotoGP nenechal Casey Stoner nikoho na pochybách o tom, kdo je na téhle trati králem a potřetí za sebou zvítězil.


125 ccm                                            250 ccm                                         MotoGP

1. Julian Simon                               1. Marco Simoncelli                      1. Casey Stoner
2. Bradley Smith                              2. Hectro Barbera                         2. Valentino Rossi
3. Sandro Cortese                          3. Raffaele de Rosa                     3. Dani Pedrosa

Dosavadní průběh sezóny

Stopětadvacítky


Pouze v nejslabší kubatuře ještě není rozhodnuto o titulu mistra světa, na který mají stále šanci tři piloti. Nejedná se ale o žádnou teorii, protože vedoucí trojici dělí pouze dvanáct bodů a v sázce je jich ještě pětasedmdesát. Nejvýhodnější pozici má prozatím Marc Marquez, který v předchozích dvou závodech dokázal zvítězit (letos už poosmé) a poprávu se tak vrátil tam kam patří, tedy na čelo průběžného pořadí. Druhý Nicolas Terol sice zvítězil pouze třikrát, ale protože v jednotlivých závodech většinou končí těsně za Marquezem (oba mají dva “nulové” závody), ztrácí na něho pouhé tři body. Tři vítězství, jeden nedokončený závod a dvanáct bodů ztráty na lídra má třetí muž tabulky a to Pol Espargaro. S největší pravděpodobností to bude některý z těchto tří Španělů, kdo prodlouží rekordní vítěznou šňůru jezdců zpoza Pyrenejí. Na titul už rozhodně nemůže pomýšlet čtvrtý Bradley Smith, který na Marqueze ztrácí už 76 bodů a tuhle ztrátu už tedy určitě ani po třech vítězstvích nedožene. Může být ale poměrně v klidu, protože má velice slušný náskok před svým nejbližším pronásledovatelem, kterým je pátý Sandro Cortese, na kterého se naopak těsně dotáhli šestý Esteve Rabat a sedmý Efren Vazquez. Posledním pilotem, který nasbíral více jak sto bodů, je osmý Tomoyoshi Koyama. Na deváté pozici je Randy Krummenacher a desítku nejúspěšnějších uzavírá Danny Webb, který i po dvou pádech v Sepangu (zlomená záprstní kost a bezvědomí) je rozhodnutý na Phillip Islandu nastoupit do závodu. Jakub Kornfeil po dvoubobodovém zisku z Malajsie má na svém kontě rovných dvacet bodů a přesto, že stejný počet májí i Alexis Masbou a Marcel Schrotter, je díky lepšímu umístění (pátému místu z Brna) před nimi na sedmnácté pozici.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Marc MARQUEZ Derbi SPA 247 bodů; 2 Nicolas TEROL Aprilia SPA 244; 3 Pol ESPARGARO Derbi SPA 235; 4 Bradley SMITH Aprilia GBR 171; 5 Sandro CORTESE Derbi GER 132; 6 Esteve RABAT Aprilia SPA 127; 7 Efren VAZQUEZ Derbi SPA 123; 8 Tomoyoshi KOYAMA Aprilia JPN 109; 9 Randy KRUMMENACHER Aprilia SWI 90; 10 Danny WEBB Aprilia GBR 80; 11 Johann ZARCO Aprilia FRA 77; 12 Jonas FOLGER Aprilia GER 56; 13 Alberto MONCAYO Aprilia SPA 55; 14 Luis SALOM Aprilia SPA 47; 15 Jasper IWEMA Aprilia NED 34; 16 Adrian MARTIN Aprilia SPA 30; 17 Jakub KORNFEIL Aprilia CZE 20; 18 Alexis MASBOU Aprilia FRA 20; 19 Marcel SCHROTTER Honda GER 20; 20 Simone GROTZKYJ Aprilia ITA 19; 21 Sturla FAGERHAUG Aprilia NOR 8; 22 Daniel KARTHEININGER KTM GER 6; 23 Lorenzo SAVADORI Aprilia ITA 5; 24 Zulfahmi KHAIRUDDIN Aprilia MAL 3; 25 Louis ROSSI Aprilia FRA 2

Moto2


Ve dvojkách se bude bojovat “pouze” o titul vicemistra, protože Toni Elias si historicky první titul v téhle kubatuře (a zároveň i jeho premiérový) zajistil už v Sepangu. Bude ale zajímavé sledovat to, jak na tom bude v závěrečných závodech s motivací a jestli rozšíří počet sedmi vítězství, kterých letos dosáhl. V boji o stříbro je to ale hodně těsné, protože Julian Simon v Sepangu se svým Suterem oral kačírek a žádné body si nepřipsal, zatímco Andrea Iannone dojel třetí. Tyto největší aspiranty na druhou pozici tak před třemi posledními závody dělí pouhopouhé tři body. Do jejich boje se určitě bude chtít zapojit i Thomas Luthi, ale ten bohužel nezažívá právě ideální období, když jeho poslední výsledky jsou hodně slabé (0,11,7, 3, 8,10, 0). Pokud tedy tenhle Švýcar bude chtít nějakou tu medaili, bude muset sakramentsky zabrat. Na pátém a šestém místě jsou letošní dvojčata Simone Corsi a Jules Cluzel. Ti nejenže jsou celou sezónu v těsném kontaktu v průběžné tabulce, ale zajíždí i podobné výsledky (Misano Co – 4, Cl – 6; Aragon Co – 5, Cl – 6; Motegi Co – 11, Cl -16; Sepang Co – 10, Cl – 9). Sedmý je Gábor Talmacsi a tenhle exmistr světa je prvním pilotem, který se ještě nedostal přes hranici sta bodů, když navíc po třetím místě v Aragonu dvakrát po sobě nebodoval. Osmý Yuki Takahashi se o čtyři body posunul před tragicky zahynulého Shoyu Tomizawu, který stále figuruje na devátém místě. Po zisku pětvadvaceti bodů za vítězství v Malajsii se do Top ten protlačil italský veterán Roberto Rolfo. Karel Abraham je po dalších bodových žních ze Sepangu na čtrnáctém místě, ale na jedenáctého Alexe Debona ztrácí pouhé čtyři body. Vloni na Phillip Islandu dojel Abaja na šestém místě, takže trať mu vyhovuje. Bude to letos ještě lepší? U Lukáše Peška je stále ticho po pěšině a tak si dvaatřicátý jezdec průběžného ppřadí svoje skóre tenhle týden určitě nerozšíří.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Toni ELIAS Moriwaki SPA 262 bodů; 2 Julian SIMON Suter SPA 168; 3 Andrea IANNONE Speed Up ITA 163; 4 Thomas LUTHI Moriwaki SWI 138; 5 Simone CORSI Motobi ITA 119; 6 Jules CLUZEL Suter FRA 101; 7 Gabor TALMACSI Speed Up HUN 95; 8 Yuki TAKAHASHI Tech 3 JPN 86; 9 Shoya TOMIZAWA Suter JPN 82; 10 Roberto ROLFO Suter ITA 75; 11 Alex DEBON FTR SPA 63; 12 Stefan BRADL Suter GER 61; 13 Sergio GADEA Pons Kalex SPA 59; 14 Karel ABRAHAM FTR CZE 59; 15 Scott REDDING Suter GBR 58; 16 Dominique AEGERTER Suter SWI 57; 17 Alex DE ANGELIS Motobi RSM 44; 18 Fonsi NIETO Moriwaki SPA 41; 19 Ratthapark WILAIROT Bimota THA 30; 20 Yonny HERNANDEZ BQR-Moto2 COL 30; 21 Mike DI MEGLIO Suter FRA 24; 22 Claudio CORTI Suter ITA 19; 23 Kenny NOYES Promoharris USA 18; 24 Alex BALDOLINI I.C.P. ITA 18; 25 Anthony WEST MZ-RE Honda AUS 17; 26 Hector FAUBEL Suter SPA 13; 27 Mattia PASINI Motobi ITA 12; 28 Damian CUDLIN Pons Kalex AUS 9; 29 Xavier SIMEON Moriwaki BEL 9; 30 Jason DI SALVO FTR USA 7; 31 Raffaele DE ROSA Tech 3 ITA 5; 32 Lukas PESEK Moriwaki CZE 5; 33 Michael RANSEDER Suter AUT 4; 34 Michele PIRRO Moriwaki ITA 2; 35 Axel PONS Pons Kalex SPA 2; 36 Vladimir IVANOV Moriwaki UKR 2; 37 Arne TODE Suter GER 2; 38 Yusuke TESHIMA Motobi JPN 1

MotoGP

Také v nejsilnější kubatuře už je o titulu mistra světa rozhodnuto (najde se tady snad někdo, kdo by o tom nevěděl?) a tak se bude bojovat až o další pozice. Rozhodně ale ani novopečený mistr světa Jorge Lorenzo se nebude po zbytek sezóny flákat, vždyť má s tím dosud úřadujícím ještě nejaké nevyřízené účty. Jasně že se jedná o závod v Motegi, kde se o třetí místo tihle týmoví kolegové dost naostro porvali. Jorge si sice po závodě trošičku u šéfa týmu pobrečel, ale slíbil Valemu odplatu a teď, když si taktickým výkonem v Sepangu definitivně zajistil titul, je čas na revanš. Po své pauze, zaviněné zraněním a následnou operací, se do sedla svojí Hondy vrací Dani Pedrosa, který stále figuruje na druhé pozici a tu si bude chtít do závěru sezóny udržet. O třetí místo bude ještě hodně velký boj, vždyť piloty na třetím, čtvrtém a pátém místě dělí tři nicotné bodíky! Nejlépe je na tom Valentino Rossi, který má do konce sezóny dva úkoly. Jednak dořešit výše uvedenou bitvu s Jorgem a hlavně (nebo to bude až na druhé místě?) udržení pódia v celkovém hodnocení šampionátu. Z plánované operace a vypuštění dvou posledních závodů Valentino nejspíš sleví, vždyť medaili nebral pouze ve své premiérové sezóně. (1996 – 125 ccm – devátý). Casey Stoner tedy na bronz ztrácí jeden bod a pochopitelně se na tom nejvíc podepsal jeho pád v prvním kole sepangského závodu. Jinak ale předchozí dva závody vyhrál a navíc to doma umí, vždyť zde třikrát po sobě slavil vítězství! O další bod pozadu je Andrea Dovizioso, ten dvakrát po sobě skončil druhý a navíc to vypadá i s jeho angažmá na příští sezónu slibně. Pojede tedy ve větším klídku a bude chtít dokázat svým chlebodárcům, že si fabrický tým zaslouží. Tady bude hodně těžké vsadil na celkový bronz! Sedmadvacet bodů na Doviho ztrácí šestý Ben Spies a ani ten rozhodně není z bojů o bronz vyřazen, ale vzhledem ke zkušenostem předchozích tří pilotů se jená spíš o teorii. Pro něho bude reálnější spíš boj o pozici nejúspěšnějšího Američana, kterou zatím s náskokem třinácti bodů hájí před sedmým Nickym Haydenem. Na osmém místě je Randy de Puniet, ale jeho náskok před devátým Marcem Simoncellim se ztenčil na pouhé dva body a desítku nejúspěšnějších pilotů uzavírá Marco Melandri.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Jorge LORENZO Yamaha SPA 313 bodů; 2 Dani PEDROSA Honda SPA 228; 3 Valentino ROSSI Yamaha ITA 181; 4 Casey STONER Ducati AUS 180; 5 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 179; 6 Ben SPIES Yamaha USA 152; 7 Nicky HAYDEN Ducati USA 139; 8 Randy DE PUNIET Honda FRA 94; 9 Marco SIMONCELLI Honda ITA 92; 10 Marco MELANDRI Honda ITA 86; 11 Colin EDWARDS Yamaha USA 81; 12 Hector BARBERA Ducati SPA 74; 13 Alvaro BAUTISTA Suzuki SPA 69; 14 Aleix ESPARGARO Ducati SPA 52; 15 Hiroshi AOYAMA Honda JPN 44; 16 Loris CAPIROSSI Suzuki ITA 41; 17 Mika KALLIO Ducati FIN 38; 18 Alex DE ANGELIS Honda RSM 11; 19 Roger Lee HAYDEN Honda USA 5; 20 Kousuke AKIYOSHI Honda JPN 4; 21 Wataru YOSHIKAWA Yamaha JPN 1

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist