Statistika před japonskou Grand Prix

Před zahájením závodního víkendu v japonské Motegi, přináší statistika čísel pohled na události, které se vážou k termínu patnáctého podniku sezony.

Ve statistice se například píše, že závod v Japonsku představuje pro Švýcara Dominique Aegertera jeho 100. Grand Prix kariéry. Pokud na startu šestistovek nebude chybět, tak se stane vůbec nejmladším Švýcarem, který této hranice v motocyklovém šampionátu dosáhl.

257 – po výhře ve čtrnáctém podniku sezony v Aragonii si Dani Pedrosa navýšil stav bodového konta na celkem 257 bodů. Už nyní je to nejvyšší skóre, jakého španělský závodník docílil v jedné sezoně za celou dobu působení v královské kubatuře. Dosud bylo jeho maximem 249 bodů z roku 2008.

179 – Ital Andrea Dovizioso do této chvíle nasbíral 179 bodů, což je nejvyšší počet dosažený jezdcem satelitního týmu od doby, kdy Marco Melandri získal za celou sezonu 2007 celkem 187 bodů v sedle Gresiniho Hondy

100 – pro švýcarského jezdce Dominique Aegertera (Technomag-CIP) představuje Velká cena Japonska jeho stý start v seriálu Grand Prix. V případě, že do závodu Moto2 Švýcar odstartuje, stane se vůbec nejmladším jezdcem země helvétského kříže, který dosáhl hranice sta startů Grand Prix. Do této chvíle toto privilegium patří Thomasi Lüthimu. S Velkou cenou Aragonie má Aegerter za sebou celkem sedmačtyřicet startů v kubatuře Moto2 a dvaapadesát v třídě do 125ccm.

50 let – v den závodu japonské Grand Prix uplyne přesně padesát let od doby, kdy v Buenos Aires jeli v roce 1962 jezdci motocyklového šampionátu závod Velké ceny Argentiny. V třídě do 500ccm tehdy vyhrál domácí jezdec Benedicto Caldarella, jemuž se tehdy v sedle stroje Matchless podařilo vyhrát jedinou Grand Prix. Závod třídy do 250ccm vyhrál s Moto Guzzi šestačtyřicetiletý Arthur Wheeler, vůbec nejstarší vítěz závodu Grand Prix. V kubatuře do 125ccm slavil vítězství Hugh Anderson, který pro Suzuki získal premiérové prvenství v této třídě a Ernst Degner byl tehdy druhý v třídě do 50ccm, čímž si zajistil titul mistra světa. Vůbec první titul pro jezdce Suzuki.

19 – Dani Pedrosa získal prvním místem v cíli Velké ceny Aragonie své devatenácté vítězství v kubatuře MotoGP. Je to stejný počet prvenství, jakého za celou kariéru dosáhl dvojnásobný světový šampion Barry Sheene. Dalším vítězstvím v závodu se Španěl, v rámci vítězství v královské kubatuře, posune na úroveň Freddie Spencera.

19 let – v závodu třídy MotoGP projel cílem Velké ceny Aragonie Cal Crutchlow na čtvrtém a Jonathan Rea na sedmém místě. Je to po devatenácti letech poprvé, kdy dva Britové skončili v závodu královské kubatury mezi nejlepšími sedmi. Naposledy se tak stalo v roce 1993, když v Donington Parku bodoval Niall Mackenzie třetím místem a čtvrtou příčku obsadil Carl Fogarty.

11 let – v den závodu Velké ceny Japonska uplyne přesně jedenáct let od vítězství Valentina Rossiho v závodu pětistovek australské Grand Prix 2001. Ital si tehdy zajistil světový titul a stal se vůbec nejmladším jezdcem šampionátu, který triumfoval ve třech různých kubaturách. Tento závod také představil jednu z nejtěsnějších koncovek vůbec, protože prvního a devátého jezdce v cíli dělilo jen 2,832 sekundy.

4 – v závodu královské kubatury Velké ceny Aragonie, obsadili jezdci Yamahy druhou, třetí, čtvrtou a pátou příčku. V čtyřdobé éře MotoGP je to vůbec poprvé, kdy měla Yamaha čtyři své jezdce v první pětce.

4 – vítězství Daniho Pedrosy v závodu Velké ceny Aragonie bylo jeho čtvrtým prvenstvím letošní sezony. Tím vyrovnal své maximum z roku 2010, kdy slavil triumf ve čtyřech Grand Prix – Itálie, Německa, Indianapolisu a San Marina.

1 – Dani Pedrosa je jediným jezdcem, který vyhrál závod japonské Grand Prix ve všech třech kubaturách – MotoGP v roce 2011, 250ccm v roce 2004 a 125ccm v roce 2002

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist