Statistika před víkendem v Jerezu

Po dvou mimoevropských Grand Prix se motocyklový šampionát vrací na starý kontinent, kde třetím závodem sezony v jihošpanělském Jerezu odstartuje letos nejdelší evropskou šňůru šesti velkých cen, která skončí až začátkem července v německém Sachsenringu.

Dřív než páteční tréninky odstartují přípravu na Velkou cenu Španělska nám statistika přiblíží některá důležitá data spojená s termínem konání první evropské Grand Prix. Například se zde uvádí, že první Španěl, který vyhrál závod motocyklového mistrovství světa byl před pětačtyřiceti lety Salvador Cañellas nebo také fakt, že v sobotu oslaví Jorge Lorenzo své šestadvacáté narozeniny.

100 – svůj stý start v seriálu Grand Prix pojede v den závodu Velké ceny Španělska dvojice jezdců kubatury Moto2 - Randy Krummenacher a Ratthapark Wilairot

45 let – v den sobotních kvalifikací na Velkou cenu Španělska uplyne přesně pětačtyřicet let od vítězství Salvadora Cañellase v závodu 125ccm kubatury v barcelonském Montjuich Parku v roce 1968. Bylo to vůbec první vítězství španělského závodníka v seriálu Grand Prix a první vítězství pro španělského výrobce Bultaco.

37 let – vedoucím jezdcem průběžného hodnocení třídy Moto2 je po závodu v Austinu Scott Redding, který je tak po sedmatřiceti letech první britský jezdec, který vede střední kubaturu motocyklového šampionátu. Naposledy to byl Tom Herron po vítězství v závodu Tourist Trophy na ostrově Man v červnu 1976. O tři roky později rodák ze Severního Irska zemřel na následky zranění, které utrpěl pádem v poslední zatáčce, posledního závodu North West 200. Brit tehdy bojoval o třetí místo s Jeffem Saylem, Gregem Johnstonem a Steve Parrishem, dnes komentátorem sportovních přenosů pro britské a australské televizní kanály. Na den, kdy zemřel Tom Herron se vzpomíná jako na ´Černou sobotou´, protože tehdy přišel o život také Brian Hamilton a Frank Kennedy (zemřel o měsíc později v nemocnici). Posledním Britem, který stál v čele průběžného hodnocení byl v kubatuře do 125ccm Bradley Smith, jenž se do vedení posunul vítězstvím v italské Grand Prix 2009 na okruhu v Mugellu.

26 – přesně v den kvalifikací na španělskou Grand Prix oslaví úřadující mistr světa královské kubatury Španěl Jorge Lorenzo své šestadvacáté narozeniny

17 – německý motocyklový jezdec Philipp Öttl oslaví své sedmnácté narozeniny v pátek 3.května, což je den prvních volných tréninků na Velkou cenu Španělska v Jerezu
16 – první závod v seriálu Grand Prix pojede tento víkend Belgičan Livio Loi, který podmínku minimálního věku pro vstup do kategorie Moto3 splnil minulou sobotu, když 27.dubna oslavil své šestnácté narozeniny

11 – v den závodu Velké ceny Španělska uplyne jedenáct let od premiéry Jorge Lorenza v motocyklovém mistrovství světa. Rodák z Mallorky startoval den po svých patnáctých narozeninách ve španělské Grand Prix 2002. Lorenzo tehdy nemohl nastoupit do prvního dne tréninkových jízd, protože patnáct mu bylo až v sobotu. V závodě, kde například startoval Jakub Smrž, Gábor Talmácsi, Álvaro Bautista, Gino Borsoi, Mika Kallio, Dani Pedrosa nebo šéf LCR Hondy Lucio Cecchinello, Španěl obsadil dvaadvacáté místo.

8 – osm z devíti možných pódiových umístění texaské Grand Prix získali jezdci španělské národnosti. Je to vůbec nejvyšší počet umístění Španělů v jedné Grand Prix. Naposledy byli podobně úspěšní Japonci (v GP, jenž nebyla bojkotována špičkovými jezdci), kteří v roce 2000 získali v domácím podniku Velké ceny Japonska rovněž osm z devíti možných pozic na stupních vítězů. Tehdy pouze Američan Kenny Roberts jr. dokázal Japonce rozdělit druhým místem v kubatuře do 500ccm.

3 – každý z trojice vítězů jednotlivých kubatur Velké ceny Texasu získal první místo vůbec poprvé v příslušné třídě. Naposledy se tak stalo v roce 1982, když závody švédské Grand Prix vyhrál - Ivan Palazzese (VEN, 125ccm-MBA), Roland Freymond (SWI, 250ccm-MBA) a Takazumi Katayama (JAP, 500ccm-Honda)

3 – na stupních vítězů královské kubatury Grand Prix v Texasu byli všichni tři jezdci ze Španělska. V pětašedesátileté historii šampionátu je to podruhé, kdy bylo pódium královské kubatury kompletně španělskou záležitostí. Poprvé se tak stalo loni při závodu MotoGP v japonské Grand Prix 2012 – první projel cílem Dani Pedrosa, druhý Jorge Lorenzo a třetí Álvaro Bautista.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist