Statistika před víkendem v Katalánsku

Sedmá statistika sezony nabízí pohled na data spojená s Velkou cenou Katalánska. Na okruhu Catalunya pořádají závod série Grand Prix už po třiadvacáté v řadě, protože první podnik tam v rámci Velké ceny Evropy jeli jezdci světového šampionátu už v roce 1992 a následně pak do roku 1994.

Od roku 1995 je v Barceloně doma Velká cena Katalánska. Pouze tři okruhy v kalendáři uspořádaly víc podniků seriálu Grand Prix v řadě než okruh v Montmeló – Jerez, Mugello a Assen.

65 let – v den prvních tréninků na Velkou cenu Katalánsku uplyne přesně pětašedesát let od prvního závodu světového šampionátu, kterým bylo v roce 1949 klání třídy 350ccm TT Isle of Man. Tento závod vyhrál britský závodník Freddie Frith (30.5.1909 – 24.5.1988) na stroji Velocette. Frith tehdy vyhrál pět z šesti Grand Prix v kategorii do 350ccm a v roce 1949 získal světový titul. Pak závodní kariéru ukončil.

61 – vítězství Marca Márqueze v italském Mugellu bylo jeho jednašedesátým umístěním na stupních vítězů v seriálu Grand Prix. Stejného počtu umístění na pódiu dosáhli za celou závodní kariéru GP jezdci Jorge “Aspar“ Martinez a Pierpaolo Bianchi. Dalším umístěním na stupních vítězů se Márquez posune na úroveň Marca Melandriho.
50% - první místo, jehož Marc Márquez docílil v závodu Velké ceny Itálie, bylo jeho dvanáctým vítězstvím v třídě MotoGP z celkem čtyřiadvaceti závodů, což mu dává padesátiprocentní úspěšnost

23 – v úterý 10.června oslavil jezdec královské kubatury a úřadující mistr světa Moto2 Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3) své třiadvacáté narozeniny

16 let – v den kvalifikací na Velkou cenu Katalánska uplyne šestnáct let od momentu, kdy Carlos Checa vyhrál svůj druhý závod Grand Prix v třídě 500ccm. Španěl triumfoval na okruhu Jarama v Grand Prix Madridu v roce 1998. Jeho krajan Sete Gibernau byl tehdy s Hondou V-twin třetí, což bylo jeho první umístění na stupních vítězů v Grand Prix.

11 let – přesně v den závodu katalánské Grand Prix v Barceloně uplyne jedenáct let od vítězství Lorise Capirossiho v závodu MotoGP Velké ceny Katalánska 2003 a vůbec prvního vítězství Ducati v královské kubatuře

9 – ziskem druhé pozice na startu Velké ceny Itálie je Andrea Iannone devátým jezdcem, který letos startoval do závodu třídy MotoGP z první řady. Dalšími jezdci jsou - Andrea Dovizioso, Stefan Bradl, Álvaro Bautista, Dani Pedrosa, Bradley Smith, Pol Espargaró, Marc Márquez a Jorge Lorenzo.
6 – Španěl Esteve Rabat je jediným jezdcem, který v úvodních šesti závodech sezony Moto2 pokaždé skončil do čtvrtého místa

6 – Honda vyhrála společně s Marcem Márquezem v posledních šesti závodech královské kubatury MotoGP a od roku 2003 je to poprvé, kdy Honda získala šňůru šesti a více vítězství v řadě.

4 – už jen čtyři jezdci v třídě Moto3 bodovali ve všech šesti úvodních závodech roku - Alex Rins, Efrén Vázquez, Alexis Masbou a Danny Kent

3 – s vítězstvím v Mugellu je od roku 2009 Romano Fenati prvním Italem, který vyhrál tři závody nejnižší kubatury 125/Moto3 v jedné sezoně. Tehdy vyhrál tři závody třídy do 125ccm Ital Andrea Iannone v Kataru, Japonsku a Katalánsku.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist