Třináctá GP sezony – Velká cena Evropy

Závodní víkend ve Valencii představoval v případě MS silničních motocyklů finální závody sezony. Letos je tomu jinak a na okruhu Ricarda Torma se pojedou hned dvě Grand Prix a přesto ani jedna z nich nebude ta poslední, protože závěr má letos patřit portugalskému Portimau. O nadcházejícím víkendu je na programu Velká cena Evropy – Gran Premio de Europa. Součástí třinácté GP sezony 2020 je také doprovodná soutěž Red Bull Rookies Cup.

Kapitoly článku

Comunitat Valenciana - Ricardo Tormo (SPA)

Závodní okruh postavili v roce 1999 v těsné blízkosti Cheste a dnes nese jméno Ricarda Torma. Španělský závodník jel v seriálu Grand Prix v kategorii do 50ccm, 90ccm, 125ccm a na konto si připsal dva světové tituly z padesátek (1978 a 1981). V prosinci 1998 teprve šestačtyřicetiletý Ricardo Tormo umírá na leukémii s níž řadu let bojoval. Okruh ve Valencii pak na jeho počest přejmenovali na Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo.

Okruh je ve stylu stadionu s minimálním převýšením, ale skvělým rozhledem pro diváky. Dráha měří celkem 4005 metrů, je 12 metrů široká a nejdelší rovinka je dlouhá 876 metrů. V jednom kole jezdci projedou 14 zatáčkami z čehož je 9 levých a 5 pravých.

Rekordy a informace MotoGP – Comunitat Valenciana - Ricardo Tormo (SPA)

Nejrychlejší kolo – Jorge Lorenzo - Yamaha (2016) – 1'29,401
Rekord okruhu – Marc Márquez - Honda (2019) – 1'31,116
Kvalifikační rekord – Jorge Lorenzo - Yamaha (2016) – 1'29,401
Maximální rychlost – Andrea Dovizioso – Ducati (2015) – 335,9 Km/h

Délka závodu MotoGP - 27kol (108,1 km)

MotoGP – Preview

I když nevyhrál jediný závod, je lídrem průběžného hodnocení Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR). Španěl ve službách tovární Suzuki jezdí výborně, dokáže se prosadit na stupně vítězů a chybí jen kousek k tomu, aby slavil vítězství ne v závodě, ale celkově. Může se totiž stát, že Mir vyhraje titul mistra světa a přitom bude stále čekat na své první vítězství MotoGP. Do konce sezony zbývají tři závody, takže pro Mira jedinečná příležitost dokázat, že na to má, ale přitom zbytečně neriskovat, jelikož jde o hodně a to jak jemu, tak samozřejmě Suzuki.

Celkem 14 bodů ztrácí na vedení Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), což je poměrně dost, jelikož to byl Francouz, kdo dlouho šampionát vedl. Po vítězství v Barceloně Quartararo nedokázal najít potřebný klid, nebodoval jak by chtěl a potřeboval, takže následovala ztráta vedení. Francouz nemá co ztratit, takže může riskovat a snažit se bitvu o titul v závěru sezony ještě zdramatizovat.

S 19 body ztráty na vedení v soutěži je třetí v pořadí Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP). Španěl měl teoreticky velké předpoklady být mnohem víc vpředu, ale nějak to jezdcům továrny tří ladiček letos nejde. Motory musí šetřit, moc jim jich už nezbývá, takže kdo ví, jak to dopadne v posledních třech Grand Prix. Viñales je rozhodně jezdcem, který je ve hře o titul mistra světa a jelikož je k dispozici stále 75 bodů, tak proč ne.

O titul může bojovat také vítěz zatím posledního klání, které se jelo v Aragonii, Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT). Italova ztráta je na 25 bodech, ale vzhledem k jeho formě a trojici posledních závodů může jít nahoru. Navíc můžeme být svědky zajímavého souboje dvou týmových kolegů, kteří letos jedou posledním rokem, protože Quartararo přestupuje do tovární stáje tří ladiček.

Tři body za Morbidellim je Andrea Dovizioso (Ducati Team), který má náročnou sezonu a navíc teď hledá možnosti svého dalšího uplatnění v mistrovství světa silničních motocyklů. Dovizioso je spojován a možností být zkušebním jezdcem Yamahy pro rok 2021 s tím, že by v roce 2022 mohl u Petronasu nahradit Valentina Rossiho. Už koncem minulého týdne měl zveřejnit své plány, pravděpodobně k tomu dojde až nyní ve Valencii.

Posledním jezdce o němž můžeme tvrdit, že má slušné šance bojovat o titul, je průběžně šestý Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Španěl vyhrál první závod v Aragonii, ten druhý pak uzavřel s dvaceti body, takže velmi slušný výkon, kterým se dostal jen těsně za dvojici Morbidelli, Dovizioso. Rins má problém v tom, že spadne v nepravou chvíli a to mu také bylo letos osudné. Jeho týmový kolega šampionát vede, takže technika Suzuki nabízí svým jezdcům dobrou šanci jak letos bojovat o ty nejvyšší mety. Rins teď ztrácí na Mira 32 bodů.

Do závodního víkendu ve Valencii nenastoupí Marc Márquez (Repsol Honda Team), který doléčuje zranění z Jerezu a nevypadá to na to, že by letos nějakou Grand Prix absolvoval. Jelikož Márquez ztratil celou sezonu, bylo by zbytečné riskovat další možné zranění v posledních několika kláních, leda by Honda potřebovala začít s testováním a poslední dva víkendy by na toto Márqueze využili. Těžko říct, ale Stefan Bradl, který je náhradním jezdcem za Márqueze už v Aragonii řekl, že Španěl do konce roku závodit nebude, protože ještě není stoprocentně fit. Později jen upřesnil, že toto není oficiální stanovisko týmu, ale jeho osobní názor na věc.

Zajímavá je rovněž situace u tovární stáje tří ladiček Monster Energy Yamaha MotoGP, protože se měl do Valencie vrátit Valentino Rossi, jenž byl před Grand Prix v Aragonii pozitivně testován na koronavirus. Tento týden Itala testovali v rámci testu potřebného pro vstup do paddocku ve Valencii a tento test byl znovu pozitivní. Rossi tak ve středu absolvoval další test a pokud ten bude pozitivní, tak ve Valencii za něho nastoupí Američan Garrett Gerloff, jezdec tří ladiček z mistrovství světa superbiků, kde hájí barvy týmu GRT Yamaha WorldSBK.

AKTUALIZACE - Iker Lecuona (Red Bull KTM Tech3) nebude součástí Velké ceny Evropy, jelikož jeho bratr byl pozitivně testován na Covid-19. Přestože měl Lecuona negativní test na koronavirus, zákony Andory mu nařizují desetidenní karanténu. Pravděpodobně nastoupí až do víkendu Velké ceny Valencie.

AKTUALIZACEValentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) absolvoval test na Covid-19 dnes ráno a výsledky zatím stále nejsou. Pokud bude pozitivní, GP Valencie pro něho padá, pokud výsledek bude negativní musí absolvovat další test. Nařízení je v rozmezí 48hodin dva negativní testy. To znamená, že v pátek pojede s M1 Američan Garrett Gerloff, Rossi pokud bude mít tu šanci, může do víkendu nastoupit až v sobotu.

AKTUALIZACE - Valentino Rossi měl negativní test a ve čtvrtek večer letěl do Valencie, kde na něho čeká druhý test na Covid-19. Pokud ten bude rovněž negativní, Rossi nastoupí do Velké ceny Evropy.

MotoGP – MS po GP Teruelu:

1. Joan MIR SPA Suzuki 137
2. Fabio QUARTARARO FRA Yamaha 123
3. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 118
4. Franco MORBIDELLI ITA Yamaha 112
5. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 109
6. Alex RINS SPA Suzuki 105
7. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 92
8. Pol ESPARGARO SPA KTM 90
9. Jack MILLER AUS Ducati 82
10. Miguel OLIVEIRA POR KTM 79
11. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 71
12. Brad BINDER RSA KTM 67
13. Alex MARQUEZ SPA Honda 67
14. Johann ZARCO FRA Ducati 64
15. Valentino ROSSI ITA Yamaha 58
16. Francesco BAGNAIA ITA Ducati 42
17. Iker LECUONA SPA KTM 27
18. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 27
19. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 26
20. Stefan BRADL GER Honda 12
21. Bradley SMITH GBR Aprilia 12
22. Tito RABAT SPA Ducati 10
23. Michele PIRRO ITA Ducati 4

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist