Úspěšná sezona Ducati MotoGP v číslech

V neděli dosáhl ve Valencii Francesco Bagnaia a Ducati na významnou metu a napsali tak důležitou kapitolu do historie MotoGP, když v kategorii jednotlivců získali titul Mistra světa pro rok 2022. Společně s vítězstvím v Poháru konstruktérů a titulem ze soutěže týmů, jehož stáj Ducati Lenovo dosáhla, zaznamenal výrobce z Borgo Panigale v této sezoně trojí vítězství, což je jeho nejlepší výsledek v královské kubatuře MS silničních motocyklů.

- sedmi vítězstvími, deseti umístěními na stupních vítězů a pěti pole position si Bagnaia v poslední Velké ceně sezony 2022, která se jela ve Valencii, zajistil svůj první titul mistra světa třídy MotoGP. Spolu s titulem mistra světa, který získal Casey Stoner v roce 2007, je to pro výrobce z Borgo Panigale druhý titul MotoGP v kategorii jezdců.

- Bagnaia je prvním italským jezdcem, který na italském motocyklu Desmosedici GP získal titul mistra světa královské kubatury MotoGP. Naposledy se to v královské kubatuře podařilo Giacomu Agostinimu, a to přesně před 50 lety, tedy v roce 1972. Tehdy Agostini vyhrál mistrovství světa v kubatuře do 500ccm na stroji MV Agusta. Naopak posledním italským jezdcem, který získal titul mistra světa třídy MotoGP, byl Valentino Rossi, který slavil světové prvenství v roce 2009, tedy před 12 lety.

- Francesco Bagnaia ztrácel po Velké ceně Německa na lídra průběžného hodnocení celkem 91 bodů. Tuto vysokou ztrátu pak během následujících osmí Grand Prix vymazal. Bagnaia tak překonal dosavadní Raineyho rekord, který v roce 1992 dokázal smazat ztrátu 65 bodů.

- Bagnaia je také prvním jezdcem Ducati, který získal čtyři po sobě jdoucí vítězství v Assenu, Silverstonu, Spielbergu a Misanu

- v roce 2022 odjel Bagnaia na špici závodního pole celkem 189 kol a třikrát zajel nejrychlejší kolo závodu a to v rámci Velké ceny Španělska, Francie a Itálie

- s celkem 11 vítězstvími, kterých zatím Bagnaia dosáhl v sedle prototypu Desmosedici GP, je Ital nyní třetí mezi jezdci, kteří s Ducati vítězili nejvíc. První je s 23 vítězstvími Casey Stoner (AUS), druhý je s 14 vítězstvími Andrea Dovizioso (ITA).

- sezona 2022 byla pro Ducati v MotoGP zatím ta nejlepší. Výrobce z Borgo Panigale totiž získal celkem 32 umístění na stupních vítězů se sedmi různými jezdci (10x Bagnaia, 7x Miller, 6x Bastianini, 4x Zarco, 4x Martin, 1x Bezzecchi) a z toho 12 vítězství s třemi různými jezdci (7x Bagnaia, 4x Bastianini, 1x Miller).

- v posledních 26 závodech skončila Ducati vždy na stupních vítězů

- Ducati v této sezóně získala 16 pole position se 7 různými jezdci, což je pro výrobce Borgo Panigale rekord. Pouze Suzuki se dříve podařilo získat pole position s 5 různými jezdci v jedné sezoně. Ducati letos také vyrovnala rekord v počtu pole position v jedné sezoně, který dříve držela pouze Honda.

- v posledních 40 pořádaných závodech byla Ducati vždy v první řadě startovního roštu

- v šesti případech letos Ducati plně obsadila první řadu na startu královské kubatury

- v Austinu (GP Texsu) a Mugellu (GP Itálie) bylo všech pět prvních míst na startovním roštu obsazeno stroji Ducati

- třetí rok v řadě a čtvrtý celkově v MotoGP vyhrál výrobce Ducati Pohár konstruktérů královské kubatury, když získal 448 bodů a druhého v pořadí překonal rozdílem 192 bodů

- podruhé v řadě a celkově potřetí v MotoGP vyhrál tým Ducati Lenovo titul mistra světa týmů v MotoGP s celkovým počtem 454 bodů

Davide Barana, Davide Tardozzi, Luigi Dall'Igna, Pecco Bagnaia, Claudio Domenicali a Paolo Ciabatti

- továrně podporovaný tým Ducati Pramac Racing získal v roce 2022 již podruhé za sebou ocenění nejlepší nezávislý tým v MotoGP

- Marco Bezzecchi (Ducati), jezdec týmu VR46 Racing, získal cenu Nováček roku MotoGP 2022

- Enea Bastianini (Ducati), jezdec týmu Gresini Racing, získal ocenění pro nejlepšího netovárního závodníka. Jezdec z Rimini, který má na kontě šest umístění na stupních vítězů a čtyři vítězství, uzavřel letošní ročník MotoGP na celkovém třetím místě.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist