Výměna v sedlech motorek mezi Spiesem a Toselandem?

Dle britského webu MCN je na spadnutí výměna mezi Benem Spiesem a Jamesem Toseandem! V praxi to znamená, že oba sice pojedou v roce 2010 na Yamahách, ale v jiných kubaturách než letos.

Britský jezdec James Toseland stojí zřejmě před velmi rychlým - i když nedobrovolným - návratem do světa superbikového šampionátu. 

Dvojnásobný mistr světa superbiků (2004 na Ducati a 2007 na Hondě) by mohl jet příští rok v továrním týmu Yamaha seriál WSBK. Z tohoto důvodu také jeho manager  Roger Burnett  odletěl do Milána na setkání s vedením superbikového týmu Yamaha, aby domluvil veškeré možnosti.  


28-letý britský jezdec Toseland objel doposud v šampionátu MotoGP 31 závodů (2008-2009), všechny za tým Tech3 Yamaha, ale nijak zvlášť nepřesvědčil. V loňském roce skončil celkově na 11. místě (skončil nejlépe 6., ale celkem v 6 závodech), letos je zatím průběžně 13. (a rovněž má na svém kontě nejlépe 6. místo a to hned ve třech závodech).


K ozřejmění celé situace je nutno ale napsat následující řádky: Tým Monster Tech3 Yamaha jel v MotoGP letos s Colinem Edwardsem a Jamesem Toselandem. Přičemž Edwards byl placen přímo japonskou Yamahou. Nyní - ještě nebylo oficiálně potvrzeno, ale sám Edwards to vůbec nepopírá - podepsal znovu smlouvu ve stejném týmu, ovšem přímo s Hervé Poncharalem. Musel jít sice citelně peněžně dolů - jeho nová smlouva je dle některých pramenů ca 500.000 Euro - ale pojede dále první ligu! A tak druhý motocykl Yamaha v týmu je volný a může s ním disponovat už zmíňované závodní oddělení Yamahy.


Trojnásobný americký mistr superbiků Ben Spies naopak podepsal před několika málo týdny dvouletou smlouvu přímo s továrnou Yamaha. Ta byla původně v médiích vyložena tak, že Ben Spies pojede v roce 2010 ještě rok mistrovství světa WSBK a 2011 přejde do MotoGP. Ale ve smlouvě - jak se později dostalo na veřejnost a což potvrdil i manažér Yamahy Lin Jarvis - je klauzule, že Spiese může přestoupit do MotoGP po získání titulu. Aktuální situace v tabulce WSBk je jasná: Spies vede o 18 bodů před Hagou a do konce šampionátu zbývá ještě 6 jízd, tedy bude se ještě rozdělovat 150 bodů a stát se může pochopitelně hodně...a Yamaha titul v superbicích chce, tedy ať už letos nebo až příští rok.


Naskýtá se otázka, jak dlouho bude ještě Yamaha držet vše pod pokličkou. Zahraniční motocyklové weby si jsou zajedno, rozhodnutí by mohlo padnout už během příštího víkendu v Imole. Nebo si bude moci Yamaha dovolit počkat až po Estorilu?, až bude mít jistotu, jak to dopadlo?

Osobně si myslím a částečně to potvrzují i slova Colina Edwardse: "Oficiálně nevím nic, ale myslím si na 100 %, no raději jsem si jist na 99,9%, že Toseland v týmu v roce 2010 nepojede. navíc cíl Yamahy je jasný, vyhrát mistrovství světa superbiků. Mluvil jsem jak s Benem, tak s nejvyššíi bossy od Yamahy, ale nikdo to neřekne naplno. Přesto si myslím, že čistě americký "Team Texas" by byl pro sponzory jako "Dream Team"!", že Spies pojede v roce 2010 kubaturu MotoGP za tým Monster Tech3 Yamaha a Toselandovi zbudou superbiky, ovšem v továrním týmu.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist