Yamaha potvrdila Jorge Lorenza do role testovacího jezdce

Ve čtvrtek došlo ze strany Yamaha Motor Co., Ltd. a Yamaha Motor Racing k oficiálnímu potvrzení Jorge Lorenza do role jezdce testovacího týmu tří ladiček. V roce 2020 tak bude pětinásobný světový šampion součástí testovacího týmu Yamahy a jeho první mise začíná už začátkem února v Sepangu. Vyloučen není do budoucna ani start na divokou kartu.

Už to vypadalo, že Yamaha všechny překvapila tím, když na pozici druhého továrního jezdce ve středu potvrdila Fabia Quartarara s tím, že Valentino Rossi letos jede poslední sezonu s továrním týmem tří ladiček. Ale překvapením není konec, protože tři ladičky vrací do hry Jorge Lorenza, jenž se stává jejich testovacím jezdcem.

Spolupráce Yamahy a Jorge Lorenzo stojí na pevných základech, jelikož Španěl s třemi ladičkami začínal v roce 2008 éru jezdce MotoGP a na konto si připsal tři tituly mistra světa v letech 2010, 2012 a 2015. V roce 2017 odešel k Ducati a po jediné sezoně s Hondou v roce 2019 ukončil závodní kariéru.

Dlouho ale bez motorky nevydržel a Yamaha si “svého jezdce“ vzala zpátky. Lorenzo bude členem testovací stáje Yamaha Factory Racing Test Team, kde bude šéfem Silvano Galbusera. Ten byl ještě do loňské sezony šéftechnikem Valentina Rossiho, ale Galbusera požádal o uvolnění, protože chce trávit víc času s rodinou než cestováním po světě.

Předsezonní příprava královské kubatury 2020 startuje začátkem února třídenním testem (2/3/4.2.) v Sepangu, který je určen pro testovací týmy a týmy, které mají úlevy. Poté následuje třídenní test MotoGP, kde bude již kompletní jezdecká sestava. Jorge Lornezo nastoupí s Yamahou do prvního testu a bude se účastnit také testování v průběhu sezony. Yamaha je také otevřená v otázce divokých karet, takže Lorenzo ještě může překvapit.

„Jsem moc rád, že se připojím k testovacímu týmu Yamahy,“ prozradil Jorge Lornezo v oficiálním prohlášení. „Bylo mým plánem zůstat ve spojení s paddockem MotoGP a myslím si, že je to pro mě vhodná role. Velmi dobře znám tým i M1. Yamaha sedí mému stylu jízdy a bude to nesmírně zajímavé “setkání s moji starou motorkou“.“

„S návratem k Yamaze se mi vrací hezké vzpomínky. Společně jsme získali spoustu vítězství a umístění na stupních vítězů včetně třech titulů mistra světa, takže víme, kde jsme silní. Rád bych Yamaze poděkoval za tuto příležitost, protože mi to umožní dělat to co miluji, což je jezdit na motorce a tlačit ji na limit, a přitom si užívat klidnější život než tomu bylo v minulosti.“

„Práce mě nesmírně motivuje a už se nemůžu dočkat až začneme jezdit. Pro budoucnost Yamahy chci udělat maximum a doufám, že mé jezdecké zkušenosti budou užitečné technikům Yamahy a jezdcům samotným k tomu, aby titul pro Yamahu znovu získali zpět.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
dvoři_yamaha přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist