Yamaha ztrácí body za neschválené změny u pohonných jednotek

Letošní sezona je v mnoha ohledech specifická a pro Yamahu nakonec bude s mnohem víc hořkou příchutí než se původně zdálo. Tři ladičky mají problém s motory, na který přišli po závodech v Jerezu. Důvodem měly být vadné ventily, jenž Yamaze dodal externí výrobce. Yamaha požádala MSMA o možnost opravy v rámci bezpečnosti, což je jediný možný důvod během sezony, ale ostatní výrobci MotoGP požadovali detailnější informace, takže Yamaha žádost stáhla.

Nakonec proběhlo vyšetřování, které mělo zjistit, že ventily nyní používané nejsou stejné jako ventily v kontrolní pohonné jednotce, kterou na jaře Yamaha poslala k zapečetění. Reálně hrozilo, že o body přijdou jezdci Yamahy a šampionát tak bude rozhodnut dřív než sezona skončí a k tomu rozhodnutím od stolu.

Výsledkem je penalizace, která přímo nehovoří o ventilech, ale nedovolené technické změně bez souhlasu MSMA. Penalizací nebudou postiženi jezdci týmu Monster Energy Yamaha MotoGP a Petronas Yamaha SRT, ale výrobce a týmy. V poháru konstruktérů ztrácí Yamaha celkem 50 bodů. V soutěži týmů ztrácí tovární tým Monster Energy celkem 20 bodů a Petronas Yamaha SRT 37 bodů. Yamaha výsledek šetření zatím nekomentovala.

AKTUALIZACE – v oficiálním stanovisku Yamahy se píše, že došlo k pochybení pří výkladu technických pravidel, protože sporné ventily mají být konstrukčně naprosto stejné jen jejich výrobci jsou rozdílní. Tato informace nebyla oznámena. Sankce ze strany FIM přijímají a nebudou se odvolávat.

Pohár konstruktérů (aktuální stav):
1 - Ducati - 171
2 - Suzuki - 163
3 - Yamaha - 158 (z první pozice)
4 - KTM - 143
5 - Honda - 117
6 - Aprilia - 36

Soutěž týmů MotoGP (aktuální stav):
1 - Team Suzuki Ecstar - 242
2 - Petronas Yamaha SRT - 198
3 - Ducati Team - 180
4 - Red Bull KTM Factory Racing - 157
5 - Monster Energy Yamaha MotoGP - 156
6 - Pramac Racing - 128

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist