TT 2015: Závod TT Zero vyhrál John McGuinness

Závody experimentálních motocyklů poháněných elektromotorem mají své fanoušky, a i když při nich chybí ta správná zvuková kulisa, napínavé jsou stejně jako ty, které jedou jezdci s motocykly poháněnými tradičními spalovacími motory. Favoritem závodu byl zkušený John McGuinness, který nezaváhal a pro tým Mugen získal první místo v klání na jedno kolo horského okruhu, kde zároveň překonal svůj vlastní rekord a získal dvaadvacáté vítězství na TT. Double pro Mugen zaznamenal druhým místem Bruce Anstey, a jako třetí v pořadí závod dokončil Lee Johnston v barvách stáje Parker Racing. Do závodu odstartovalo devět jezdců, klasifikováno jich bylo šest.

Jako první vyrazil do závodu John McGuinness (Mugen / Mugen/Team Mugen), ale už od Glen Helen vedl s jednosekundovým náskokem jeho týmový kolega Bruce Anstey (Mugen / Team Mugen). Na třetí pozici jel Lee Johnston (Victory / Parker Racing), který ztrácel sedmnáct sekund a o dalších devět sekund pozadu byl Guy Martin (Victory / Parker Racing). Martin na poslední chvíli nahradil Williama Dunlopa, který je zraněný, takže v letošním ročníku TT už nezávodí.

Do čela závodního pole šel John McGuinness v úseku Ballaugh Bridge a na Novozélanďana Bruce Ansteye si vytvořil náskok dvou sekund. Dvojice na strojích Mugen už výrazně poodjela ostatním a bylo jasné, že bitva o vítězství bude mezi nimi samotnými. Bitva o třetí místo zůstala pro dvojici Lee Johnston a Guy Martin. V Ballaugh už ale Johnston získal na Martina desetisekundový náskok.

Na páté pozici pokračoval Robert Wilson (Sarolea / Team Sarolea Racing), který zastupoval belgický tým, šestá a sedmá příčka patřila univerzitnímu zastoupení James Cowton (Brunel University) a Michael Sweeney (University of Nottingham).

John McGuinness měl Bruce Ansteye stále v zádech, ale nakonec závod vyhrál v novém rekordu kola 18:58.743 (119.279mph). Na druhé pozici je Bruce Anstey 19:02.785 (118.857mph), který je teprve druhým jezdcem s časem pod dvacet minut. Tuto hranici právě loni poprvé pokořil McGuinness. Třetí závod dokončil Lee Johnston s časem 20:16.881 (111.620mph).

Středa, 10.června 2015

SES TT Zero Challenge – závod (1kolo)
TT Zero 2015.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist