Jak začít se silničním motocyklovým sportem? Systém licencí a závodů pod AČR

Letošní sezóna silničních závodů motocyklů je již nenávratně pryč a dlouhé zimní večery dávají čas na přemýšlení o roce příštím. Jste rodiče a chcete vaše děti přivést k závodění na silničních motocyklech a nastartovat jejich sportovní kariéru? Autoklub České republiky vám v tomto článku přiblíží, jak na to.

V České republice funguje několik akademií pro začínající mladé jezdce a samozřejmě seriál Mezinárodního mistrovství České republiky Miniracing, jediný seriál pro děti na „malých silnicích“ pod hlavičkou Autoklubu České republiky. Tento seriál obsahuje kategorie Mini Moto junior A + B, Mini Moto Senior Open 50, Mini GP Stock + Open, Jawa RS + GP, Minimotard, a nově se připravuje ještě přebor Mini GP O pro motocykly Ohvale 110 ccm. Pro účast v těchto třídách seriálu MMČR je však potřeba splňovat určité podmínky. Základem je, aby vašemu dítěti bylo alespoň 6 let, ani nižší věk však není překážkou pro činnost. „Dítě mladší než 6 let může navštívit již fungující akademie a díky nové koncepci závodů miniracing je možné zúčastnit se ukázkových jízd akademií při vypsaných závodech mezinárodního mistrovství republiky,“ představuje fungování akademií předseda komise silničních motocyklů Matěj Smrž.

Pro začátek stačí každému mladému jezdci národní licence, kterou snadno získá na serveru is.autoklub.cz, podmínkou pro její získání je absolvování základní lékařské prohlídky u tělovýchovného lékaře a vstupní školení. Seznam tělovýchovných lékařů najdete na severu www.cstl.cz, kde si můžete vybrat nejbližšího lékaře vašemu bydlišti. Formuláře k lékaři najdete pod tímto článkem. Našeho mladého adepta silničních závodů motocyklů tak musíme vzít na školení Miniracing, která realizují kluby pověřené výkonem činnosti Střediska motocyklového sportu, seznam těchto klubů najdete v sekci Motocykly na webu Autoklubu České republiky. Zde si můžete vybrat klub, který je pro vás nejbližší, termín školení vám rádi sdělí na uvedeném kontaktu.

V rámci zakoupení licence na výše uvedeném serveru můžeme výhodně zakoupit i povinné sportovní úrazové pojištění. Národní licence od Autoklubu ČR pro jezdce do 16 let stojí 500 Kč bez povinného pojištění, mezinárodní pak 1.300 Kč. Pojištění poskytuje pojišťovací makléřská společnost PLATINUM Consulting s.r.o., která nám nabízí široké spektrum pojišťovacích produktů pojišťovny VZP. A proč je pojištění k licenci nezbytné? „Pojištění se může zdát jako výdaj navíc, ale jen do doby, než se něco přihodí. Ve své kariéře jsem zažil dost okamžiků, kdy jsem pojištění přes Autoklub využil a nemusel se bát toho, že když se zjistí, při jaké aktivitě se mi úraz přihodil, nedostanu od pojišťovny ani korunu. Motocyklový sport je obecně složitě pojistitelným a proto doporučuji pojistku přes Autoklub, mimo jiné je to při žádosti o licenci také velmi jednoduché, a to díky novému portálu www.is.autoklub.cz,“ vysvětluje Smrž. Kontaktní informace k licencím najdete níže pod článkem.

Licenci máme, nyní pořizujeme motocykl a vybavení, které musí být homologované FIM. Prakticky nám stačí pouze uzavřená ochranná přilba, rukavice, boty a kombinéza, jejíž součástí je ochrana zad, chrániče kolen, loktů a ramen. Pokud však chcete ještě s nákupem povinného vybavení počkat, není problém vše zapůjčit v akademiích.

Kam s malým závodníkem na první trénink? Kde sehnat motocykl? A lze motocykl půjčit, například v případě, že by dítě závodění nechytlo? Na všechny tyto otázky existuje jednoduchá odpověď – akademie. „První seznámení s motocyklem může dítě absolvovat právě ve zmíněných akademiích. Za zmínku stojí Smrz Academy v Českých Budějovicích, Riding school Lukáše Peška v Praze, Malminibike Petra Kluga v Jičíně a Minibiková akademie v Brně. Vyzkoušení silničního závodění tak stojí pár korun a je bez závazku pořízení vlastního stroje či povinného vybavení. V akademiích je možné si všechno půjčit za minimální poplatky,“ prozradil Matěj Smrž, spoluzakladatel akademie v Českých Budějovicích.

Sezóna MMČR Miniracing bude začínat koncem dubna 2019. Více informací o vypsaných třídách, kalendáři a další údaje naleznete na oficiálních stránkách www.motojunior.cz. „Jak jsem již zmínil, ideální pro začátek je využití akademií. Nejde pouze o děti, které dostanou odpovídající techniku a vyučují je zkušení trenéři, ale je to důležité i pro rodiče. Mnohdy samotní rodiče nemají s motocyklovým sportem zkušenosti, může je to samozřejmě odradit a nakonec jdou jednodušší cestou, tedy k fotbalu či hokeji. Každá akademie disponuje jak technickým zázemím, tak i tratí určenou pro minibike. Přesto, že to tak na první pohled nemusí vypadat, motocyklový sport je relativně bezpečný, když se dodržují ověřená pravidla! Akademie v Českých Budějovicích funguje již 5 let a pokud byla nějaká zranění, rozhodně nic vážného, a nikdy to u jedince nevedlo k ukončení ježdění. Ať tedy začne kdokoliv v akademii s vidinou profesionální kariéry nebo jen chutí plnit si dětský sen a vozit se na motorce, silniční motorky by měly být pro všechny bez rozdílu talentu, finančního zázemí nebo schopnosti rodičů postarat se, jak se říká, na vlastní triko. To je přesně to, o co by se měly akademie postarat, tedy sport pro všechny,“ dodává závěrem Matěj Smrž.

Pokud přemýšlíte nad motocyklovým sportem vašeho potomka v dlouhodobém časovém horizontu, jistě vás napadne, že každé dítě v budoucnu z kategorií Miniracing odroste. Nemusíte však mít obavu, že by nemohlo navázat na svou dosavadní práci, proto je zajímavé zmínit mezinárodní motocyklový šampionát Alpe Adria. Tento seriál se odehrává na tratích střední Evropy a ve třídě Supersport 300 se ho mohou účastnit jezdci již od 13 let. Cena licence, potřebné pro tento seriál, není závratně vyšší oproti licenci na MMČR Miniracing. Pro jezdce staršího 16 let stojí mezinárodní licence 3.800 Kč bez pojištění. V roce 2019 se navíc seriál Alpe Adria vrací po dvou letech na okruh do Mostu! Dokonce bude závěrečným závodem celé sezóny, tudíž se rozhodně vyplatí poznačit si do svého kalendáře datum 27. - 29. 9. 2019. Šampionát se jede i jako Mezinárodní Mistrovství ČR silničních motocyklů, ve startovním poli všech šesti výkonnostních tříd tak bude zastoupena i řada českých jezdců.

Alpe Adria 2019 – kalendář závodů:

1. 26.04. - 28.04. SLOVAKIARING Slovensko
2. 31.05. - 02.06. ASSEN Nizozemsko
3. 28.06. - 30.06. PANNONIARING Maďarsko
4. 19.07. - 21.07. OSCHERSLEBEN Německo
5. 23.08. - 25.08. GROBNIK Chorvatsko
6. 27.09. - 29.09. MOST Česká republika

 

V roce 2018 bylo při Alpe Adria o českých barvách rozhodně slyšet, když se ze 14 startujících národností česká vlajka umístila v počtu získaných bodů na celkovém 2. místě. Pro rok 2019 došlo u vypsaných kategorií ke dvěma zásadním změnám. Zrušena byla finančně náročná a méně obsazovaná třída Supersport 600, na síle naopak získala kategorie Supersport 300, nově již jako FIM European Cup a podobně tomu je u kategorie Superstock 1000. V letošním roce můžete na všech závodech kalendáře vidět všechny kategorie seriálu.

Alpe Adria 2019 – vypsané kategorie včetně věkových limitů:

  Třída Věková hranice Název Kategorie
1 SUPERSPORT 300 od 13 do 28 let SSP 300 European Cup Superport 300 EC
1a SUPERSPORT 300 AA od 12 let SSP 300 AA Championship Supersport 300
2 SUPERSTOCK 600 od 14 let SST600 Superstock 600
3 SUPERSTOCK 1000 od 16 do 38 let STK 1000 European Cup Superstock 1000 EC
3a SUPERSTOCK 1000 od 16 let SST1000 Superstock 1000
4 SUPERBIKE od 17 let SBK Superbike
5 Alpe Adria 600 CUP od 14 let Alpe Adria 600 CUP 600
6 Alpe Adria 1000 CUP od 16 let Alpe Adria 1000 CUP 1000

 

Související akce na Slovakiaringu ve spolupráci s federací SMF v roce 2019

1. TBA (Duben) – oficiální testování zdarma pro jezdce s licencí ACCR
2. 11. - 13.10. – Cena Československa (vypsané třídy budou upřesněny)

V rámci Mezinárodního Mistrovství České republiky na uzavřených závodních okruzích právě při seriálu Alpe Adria budou podobně jako tomu bylo v roce 2018 vypsané tyto třídy:

Supersport 300  
Superstock 600  
Superstock 1000  
Superbike  
AA Cup 600                          (pouze Slovakiaring, Pannoniaring, Grobnik, Most)  
AA Cup 1000                        (pouze Slovakiaring, Pannoniaring, Grobnik, Most)  
Supermono                          (pouze Most jako součást seriálu přírodních okruhů)  

 

Pokud se tedy v následujících měsících rozhodnete pro vstup do kteréhokoliv šampionátu či kategorie, neváhejte v případě jakýchkoliv dotazů kontaktovat Autoklub České republiky přes komisi pověřenou vedením silničních motocyklů, kluby s výkonem činnosti střediska motocyklového nebo akademie pro začátečníky. Pro všechny případy pod článkem přinášíme užitečné kontakty pro váš začátek v silničních závodech motocyklů, kontakty se však mohou hodit i těm, kteří již aktivně závodí. Přejeme vám krátkou zimu a hodně úspěchů v sezóně 2019!

Kontaktní údaje v Autoklubu České republiky:

Výkonný výbor Silničních závodů motocyků Autoklubu České republiky

Matěj Smrž
předseda
Mail: matej.smrz@autoklub.cz

Kontaktní údaje na akademie v České republice:

Smrz Academy
České Budějovice
Kontaktní osoba: Aleš Eder
Tel.: + 420 602 436 258
Mail: info@smrzacademy.cz

Riding School Lukas Pesek
Praha
Kontaktní osoba: Lukáš Pešek
Tel.: +420 602 249 752
Mail: info@pesek52.com

Malminibike akademie
Nový Jičín
Kontaktní osoba: Petr Klug
Tel.: +420 608 323 837
Mail: info@malminibike.cz

Minibike akademie
Automotodrom Brno
Kontaktní osoba: Tamara Hanáková
Tel.: +420 546 123 320
Mail: hanakova@brno-circuit.com

Kontaktní osoby pro licence v Autoklubu České republiky:

Jana Vaňková
Telefon: +420 222 898 268
Mail: vankova@autoklub.cz

Andrea Moravcová
Telefon: +420 222 898 212
Mail: moravcova@autoklub.cz

Licenční portál Autoklubu ČR:
www.is.autoklub.cz

Formuláře AČR

Formulář pro nezletilé osoby - formular pro nezletile osoby.pdf
Formulář lékařské prohlídky - formular lekarske prohlidky.pdf
Předběžný kalendář MMČR silničních motocyklů 2019 - silnice kalendar 2019.pdf

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
MiroSz63 přispěl 2 Kč
Pastell přispěl 2 Kč
caliber přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Související firma
  • Autoklub České republiky

    Autoklub České republiky (AČR) je samostatným suverénním a dobrovolným spolkem zájemců o motorismus a činnost v AČR, zapsaném ve spolkovém rejstříku Městského soudu v Praze, spisová značka L1219. Autoklub České republiky je právním nástupcem Československého autoklubu, který byl právním nástupc...




TOPlist