ME - Most

Na mosteckém okruhu pokračovalo Mistrovství Evropy. Ve třídě 125 ccm máme pódium, třída 250 ccm pro nás znamenala propad, v Supersportech dva naši na bodech.

125 ccm
Na Autodromu v Mostě proběhlo o tomto víkendu další kolo Mistrovství Evropy silničních motocyklů. Hned první závod evropského klání přinesl dramatický souboj početné skupiny, která si to po pádu bezpečně vedoucí německé dvojice Minnerop – Hommel, nečekaně rozdala o vítězství v samotném závodě.
V závodě nakonec slavil triumf Němec Georg Fröhlich, který o pouhých 0,047 sekundy porazil svého krajana Manuela Mickana. Výborný závod předvedl brněnský Igor Kaláb, který po obrovském souboji dokončil závod na třetím místě. Jeho ztráta na vítěze činila 0,155 sekundy. Igor po závodě přiznal, že vůbec nevěděl, že skončil na třetím místě. Namísto ke stupňům pro vítěze zamířil po dojezdu do cíle do svého boxu. Až zákrok spokojeného jezdcova otce usměrnil kroky brněnského jezdce na pódium po závodě Mistrovství Evropy.
Na čtvrtém místě dokončil závod Španěl Julian Miralles, pátý byl Joey Litjens z Holandska a šestý náš Václav Bittman, který stále ještě ztrácel pouze 0,749. Podle ztráty šestého Bittmana vidíte, jak ostrý byl boj a především jak málo rozhodovalo o výsledku. Z českých jezdců ještě své vůbec první evropské body v kariéře získali Vostárek s Abrahámem, když Patrik Vostárek skončil se ztrátou 41,168 sekundy na 14. místě, Karel Abrahám dojel 0,312 sekundy za Vostárkem a skončil na 15. místě. Cíl viděl také mladý Lukáš Rážek, který se ztrátou 1:13,033 dokončil závod na 25. místě, zatímco Michal Březina na motocyklu FGR cíl neviděl, když po pádu v ranním Warm Upu opustil závod z důvodu technického problému.
O víkendu se měl v této třídě představit také Michal Vecko, ten však svou snahu ukončil již při čtvrtečním trénování, kdy si při pádu zlomil ruku.
V celkovém hodnocení ME 125cc je na vedoucím místě nyní Španěl Miralles (54 bodů), zatímco na druhém místě je dosavadní lídr Michele Pirro (včera v Mostě nenastoupil do závodu kvůli zranění ze sobotního pádu v kvalifikaci). Na třetím místě je již náš Kaláb (oba 45), čtvrtý je Maďar Attila Magda (44) a pátý Václav Bittman (35). Patrik Vostárek je se dvěma body na 29. místě, zatímco Karel Abrahám se s jedním bodem usadil na 32. pozici.
250 ccm
Velice dramatický byl závod čtvrtlitrů, kde jsme také měli své zástupce, do kterých jsme vložili velká očekávání, vždyť z první řady startoval Radomil Rous a hned na nejvýhodnějším místě řady druhé stál Michal Filla. Jenže závod nám ukázal ty stinné stránky, když ani jeden z našich jezdců na domácí půdě nedokázal dojet do cíle.
Závod byl dvakrát přerušen a pokaždé znamenalo přerušení stop pro naše barvy. Nejprve byl závod přerušen kvůli nebezpečné havárii. Před následným restartem dokázal Michal Filla, po vzoru takových velikánů jako je například Valentino Rossi, havarovat již v zahřívacím kole. Svůj stroj sice za pomoci traťových komisařů uvedl opět do činnosti, leč Yamaha týmu Šrámek Racing Prototion nenašla správnou chuť do závodu. Michal Filla po samotném restartu závodu objel pouze dvě kola, při kterých se propadl až na pozice za evropskými body. Ve třetím kole Michal odstavil žlutý stroj nedaleko místa svého předchozího pádu a závod tak ukončil.
V této druhé části závodu si znamenitě počínal Radek Rous, který se společně s Frédrikem Watzem utrhl svým pronásledovatelům. Jenže po necelých šesti kolech začalo pršet a tak byly opět vyvěšené červené vlajky. Bohužel v době, kdy tyto vlajky ještě nebyly v rukou traťových komisařů vidět, havaroval Radek Rous v poslední zatáčce z prvního místa. Sice byl tento pád až po oficiálním konci první části závodu, jenže porouchaný stroj a bolest v Radunově ruce zapříčinily, že Pole Position pro již třetí start závodu zůstalo neosazené. Poslední část závodu se tak obešla již bez české účasti.
Nejrychlejší v mokré, třetí a zároveň nejdelší části byl sice Němec Thomas Walther na bývalém Rousově motocyklu, ale vzhledem k tomu, že v první části nabral Walther během pěti kol 12 sekund ztráty, byl vyhlášen vítězem švédský jezdec Frédrik Watz, jenž tak triumfoval po holandském Assenu také u nás v Mostě. Na druhém místě skončil již zmíněný Walther, zatímco třetím v cíli byl Andreas Martensson ze Švédska, který si tak třetí stupínek mosteckého pódia vyzkoušel podruhé během jednoho týdne, protože již při závodu našeho MEZ MČR dojel tento Švéd na stejném místě jako při Mistrovství Evropy. Na čtvrtém místě byl klasifikovaný v závěru notně finišující Alvaro Molina, který stačil odsunout na páté místo rakouského jezdce Yvese Polzera.
V celkové klasifikaci vede právě Molina (78) před Watzem (63), třetí je Francouz Gregory Leblanc (48). Náš Radomil Rous je na čtvrtém místě (45), pátý je Rakušan Polzer (36). Michal Filla (9) je zásluhou sedmého místa z Assenu na 16. pozici.
Supersport
I závod třídy Supersport byl krátce po zahájení přerušen. Pro restart vzniklo velké rozhodování jaké zvolit pneumatiky, protože po dešti trať rychle osychala. Někteří jezdci si nechali mokré pneumatiky, někteří naopak přezuli na suché. Lépe zřejmě udělali ti, kteří volili suchý materiál. Na špatně zvolené pneu doplatil i náš Marek Hettych, který se nejprve probojoval na třinácté místo, ale poté začal jeho jízdu výrazně oslabovat handicap v podobě pneu s "vodním" vzorkem. Marek Hettych na konci jedenáctého kola zajel do boxů a závod ukončil.
Lépe než Hettychovi se vedlo především Pavlu Oudovi, který absolvoval opravdu vydařený závod, jenž pro něj hodně kol znamenal boj v početné skupině, jedoucí o body v první desítce. Nakonec se Pavel Ouda pozice v top Ten také dočkal, když mu se ztrátou 46,101 sekundy patřilo právě toto desáté místo. Třetí český jezdec, který do závodu Mistrovství Evropy nastoupil, získal v Mostě také body. Tímto jezdcem byl Jiří Brož, který jedno kolo za vítězem přivezl svou Kawasaki ZX-6RR do cíle na 14. pozici.
V závodě zvítězil Švéd Stefan Folkesson, který porazil Holanďana Arie Vose o 2,587 sekundy. Třetí byl polský jezdec Marcin Kaldowski. Na čtvrtém místě dojel Marko Jerman, pětici nejlepších uzavřel Topi Haarala z Finska.
V celkové klasifikaci je na prvním místě stále vítěz úvodních dvou závodů letošní sezóny Diego Guigovaz (50), který však do Mostu nepřijel. Druhý je po nedělním vítězství Stefan Folkesson (35), třetí Topi Haarala (32) a čtvrtý Tatu Lauslehto (31). Trojici finských jezdců uzavírá na pátém místě Sami Penna (26), jenž v Mostě doplatil na jeden z četných mokrých fleků asfaltu. Penna totiž havaroval po smyku na vlhké části dráhy pod Matadorem, jen kousek od místa, kde kaluž vody poslala k zemi další tři jezdce (Poláci Pawel a Marek Szkopkové a Chorvat Loris Valjan). Našim jezdcům patří v celkové klasifikaci 22. místo (Ouda) a 31. místo (Brož).
Sidecare
Závěrečný závod evropského šampionátu obstaraly motocykly třídy Sidecare, tedy před mnoha lety ještě motocykly s postraním vozíkem. V tomto závodě si několikanásobný Mistr Světa Steve Webster pohrál se svými krajany Tomem Hanksem a Timothy Reevesem. Nejprve s nimi bojoval ve skupině, aby jim v několika posledních kolech ukázal, že se Most dá jezdit i o dvě sekundy rychleji.
V závodě po zásluze zvítězila dvojice Webster-Woodhead, za kterými přijala do cíle posádka Hanks-Biggs. Na třetím místě dojeli Timothy a Tristan Reevesové. Naši Tomáš Foukal s Jiřím Pertlíčkem dokončili závod jako poslední posádka s plným počtem kol, když v závodě projeli cílem na dvanáctém místě.
V celkovém pořadí vede Webster (75), který má na svém kontě tři vítězství, druhý je Hanks (56) a třetí Reeves (52). Náš Tomáš Foukal je na sedmém místě s 19. body.
Mistrovství Evropy pokračuje na severu Evropy, když dalším závodem je švédský Anderstorp (8. srpna).

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist