Sam Lowes pojede doma jako velký favorit

Pátý letošní závod má před sebou kubatura supersportů. Na čele přijíždí k závodu na okruh Donington Park domácí pilot Sam Lowes (Yamaha), jenž vede s náskokem 16 bodů před velezkušeným Fabienem Foretem (Kawasaki) a o dalších 5 bodů před Rookiem Michaelem Vd Markem (Honda). Obhájce titulu Kenan Sofuoglu (Kawasaki) a Lorenzo Zanetti (Honda) pak kompletují Top-5.


Sam Lowes zatím neudělal v letošním MS-Supersport ani jednu jedinou chybu. Britský jezdec má po čtyřech závodech už 25 bodů náskok na obhájce titulu Kenana Sofuogla.

Pokud pomineme Aragón, kde mu z první pozice v posledním kole vypověděla službu převodovka, tak tento Angličan Sam Lowes z týmu Yakhnich-Yamaha neskončil letos ještě hůře než druhý. Dva ze čtyř závodů vyhrál a svou velkou slabinu, časté pády, už ze svého rejstříku vymazal.

Řada expertů hodnotí dokonce Lowese jako silnějšího než byl Cal Crutchlow, jenž se 2009 na supersportovém biku Yamaha stal mistrem světa a později se neuvěřitelně silně prezentoval nejen v MS-Superbike, ale i v MS-MotoGP! Ostatně právě uplynulý víkend byl Crutchlow v Le Mans nejlepším jezdcem s motocyklem této značky.
"Cal je o něco starší než já, vždy jsem jeho kariéru pečlivě sledoval už v Anglii. Mám ho velmi rád, je to skvělý týpek a má hodně silný charakter. Je vlastně nemožné, nemít ho rád. Říká co si myslí a také se toho drží. Velmi ho respektuji. Když tehdy jezdil na R6, tak porážel úplně každého", říká o svém předchůdci Sam Lowes.

A 22-letý Brit pokračuje: "Je to pro mě obrovský kompliment, když mě někdo srovnává s Crutchlowem! Je to můj dobrý přítel, skvělý jezdec a v této sezóně mě opravdu svými výkony nadchl. A když se hovoří o něm jedním dechem v souvislosti se mnou, tak to je pro mě obrovská čest".

Tři české týmy cestují do Velké Británie s úplně různými cíly a s různými výchozími pozicemi

                           

Intermoto Kawasaki Ponyexpres pojede v Donington Parku naposled s dvojicí Luca Scassa a Florian Marino. Ačkoliv je stabilní pilot David Salom už na 90% zdráv, tak Marino dostal jako bonus za svůj skvělý výkon v Monze od týmu Josky Kubíčka možnost ještě jednoho startu v MS. Jedno je jisté, v následujícím Portimau totiž bude za tento český tým startovat dvojice Scassa-Salom. "Zda pojede do konce sezóny v týmu - s třetí motorkou - i Florian Marino, nezáleží vůbec na  nás, nýbrž na Kawasaki Europe či Kawasaki France", řekl našemu webu týmový manažer Joska Kubíček...

Jinak v průběžném pořadí šampionátu patří oběma současným jezdcům českého týmu 6., Luca Scassa resp. 7. místo Florian Marino.


Pražská stáj ProRace Honda s Gáborem Talmacsim si jistě před sezónou myslela na víc, než ukazuje aktuální bodovací tabulka: Na kontě maďarského pilota je totiž nula bodů...! "Cílem závodu ve Velké Británii je minimálně umístění v Top-10. Gabor absolvoval v přestávce kromě testování i závod Endurance Cupu na Hungaroringu a zajel při něm dokonce nový rekord okruhu", řekl pro Motorkari.cz manažer pražského týmu Jirka Hanyk.






Třetí český tým Com Plus SMS Racing Honda zatím rovněž nemá na kontě svého jezdce Balazse Nemetha ani jeden mistrovský bod. To by se ale mělo po Doningtonu změnit: "Bohužel Balazs má po pádu na Phillip Islandu v sobě nějaký blok, dokonce je to vidět i na jeho posezu. Pomalu se z toho sice dostává, takže v pátém letošním závodě by už měl bojovat o bodová umístění", řekl pro náš web majitel týmu Honza Saska.




Pokud se podíváme na startovní listinu supersportů pro pátý závod letošního šampionátu, tak zjistíme, že obsahuje celkem 38 jezdců včetně jednoho "divočáka" Sama Homseye a také čtyř jezdců na tkzv. One Event kartou: Tony Covenu, Billy McConella, Glena Richardse a Yvese Polzera.
Supersport World Championship 2013 - pořadí po 4 závodech

   

01- Sam Lowes – Yakhnich Motorsport – Yamaha YZF R6 – 70 bodů
02- Fabien Foret – MAHI Racing Team India – Kawasaki ZX-6R – 54
03- Michael van der Mark – Pata Honda World Supersport Team – Honda CBR 600RR – 49
04- Kenan Sofuoglu – MAHI Racing Team India – Kawasaki ZX-6R – 45
05- Lorenzo Zanetti – Pata Honda World Supersport Team – Honda CBR 600RR – 40
06- Luca Scassa – Kawasaki Intermoto Ponyexpres – Kawasaki ZX-6R – 34
07- Florian Marino – Kawasaki Intermoto Ponyexpres – Kawasaki ZX-6R – 31

08- Andrea Antonelli – Team GoEleven – Kawasaki ZX-6R – 29
09- Riccardo Russo – Puccetti Racing Kawasaki – Kawasaki ZX-6R – 26
10- Jack Kennedy – Rivamoto – Honda CBR 600RR – 24
11- Kev Coghlan – Kawasaki DMC Lorenzini Team – Kawasaki ZX-6R – 22
12- Roberto Rolfo – ParkinGO MV Agusta Corse – MV Agusta F3 675 – 22
13- Vladimir Leonov – Yakhnich Motorsport – Yamaha YZF R6 – 21
14- Luca Marconi – PTR Honda – Honda CBR 600RR – 16
15- Massimo Roccoli – Team Pata by Martini – Yamaha YZF R6 – 14
16- Vladimir Ivanov – Kawasaki DMC Lorenzini Team – Kawasaki ZX-6R – 13
17- David Salom – Kawasaki Intermoto Ponyexpres – Kawasaki ZX-6R – 11
18- Sheridan Morais – PTR Honda – Honda CBR 600RR – 10
19- Christian Iddon – ParkinGO MV Agusta Corse – MV Agusta F3 675 – 8
20- Alex Baldolini – Team Lorini – Honda CBR 600RR – 6
21- Mathew Scholtz – Suriano Racing Team – Suzuki GSX-R 600 – 6
22- Roberto Tamburini – Suriano Racing Team – Suzuki GSX-R 600 – 4
23- David Linortner – Team Honda PTR – Honda CBR 600RR – 2
24- Fabio Menghi – VFT Racing – Yamaha YZF R6 – 2
25- Raffaele De Rosa – Team Lorini – Honda CBR 600RR – 1

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist