24 hodin v Le Mans - kvalifikace

Ve Francii na okruhu Bugatti o tomto víkendu startuje vytrvalostní mistrovství světa Endurance a ve kvalifikacích, které se odjely během čtvrtku a pátku, se rozhodlo o postavení na startu. Pro české fanoušky je určitě zajímavé to, že za tým BMW Motorrad France Team Penz13.com se do kvalifikací zapojil také náš pilot Lukáš Pešek.

Čtyři hodiny čtvrtečních a dvě hodiny pátečních kvalifikací rozhodly o tom, z jak výhodných pozic týmy vystartují do osmatřicátého ročníku závodu s názvem 24 Heures Moto Le Mans. Ten začíná v sobotu s úderem patnácté hodiny a končí samozřejmě přesně o čtyřiadvacet hodin později a jeho průběh můžete sledovat zde. Do kvalifikací zasáhlo šedesát posádek, z nichž se do závodu mohlo dostat pouze šestapadesát nejrychlejších. O jejich seřazení v jediné dlouhé řadě, k níž v sobotu „úvodní“ piloti zasprintují pěkně po svých, rozhodl průměr nejrychlejších kol všech tří nominovaných pilotů.


Do letošního ročníku tohoto prestižního závodu se zapojili všichni čtyři japonští výrobci a přibylo k nim také německé BMW, které výrazně podporuje tým tým BMW Motorrad France Team Penz13.com, za nějž je v pozici náhradního pilota nominován expilot MotoGP Lukáš Pešek. O vyrovnanosti startovního pole svědčí to, že ve kvalifikacích si těchto pět motocyklových značek zajistilo prvních pět startovních pozic, když pole position časem 1:37,188 získal tým SRC Kawasaki, za který startují Francouzi Gregory Leblanc, Matthieu Lagrive a Fabien Foret. Na druhé pozici bude stát Yamaha YZF R1 týmu Monster Energy Yamaha YART s piloty Maxem Neukirchnerem, Ivanem Silvou a Sheridanem Moraisem, kteří zajeli 1:37,202. Třetí čas (1:37,855) dosáhl tým Honda Racing s Julienem Da Costou, Sebastianem Gilbertem a Freddym Forayem. Suzuki Endurance Racing Team bude v dlouhé řadě motocyklů na místě čtvrtém a v sedle GSXR 1000 se vystřídají Vincent Philippe, Anthony Delhalle a Etienne Masson s časem 1:37,948. Motocykl týmu BMW Motorrad France Team Penz13.com uzavírá pětici nejrychlejších kvalifikantů a do závodu vyrazí ve složení Markus Reiterberger, Gareth Jones a Pedro Vallcaneras, jejichž kvalifikační průměr byl 1:38,074. Lukáš Pešek, který je v pozici náhradníka tohoto týmu, ve čtvrtek zajel čas 1:39,587 se kterým se zařadil na třetí pozici mezi náhradníky. Všechny tyto týmy samozřejmě startují v prestižní kategorii EWC (Endurance World Championship), v kubatuře Superstock byl nejrychlejší Tati Team Beaujolais Racing s Kawasaki ZX 10R, které čas 1:38,908 zařadil na sedmé místo startovního pole.

Výsledky kvalifikace po kombinaci časů 24-heures-motos-2015-overall-final-ranking.pdf

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist