FIM EWC – Na startu 24 Heures Motos bude v Le Mans přes padesát týmů

V sobotu 17.dubna odstartují 24hodinovým závodem v Le Mans letošní sezonu vytrvalostního šampionátu FIM Endurance World Championship. Přihlášeno je celkem 52 týmů a z toho jich je 35 stálých pod smlouvou. Kvůli celosvětové zdravotní situaci s Covid-19 bude závod bez diváků. Z českých závodníků je na předběžné startovní listině Karel Hanika (Yamaha-EWC), Ondřej Ježek (Ducati-EWC) a Michal Filla (Yamaha-STK).

Titul obhajuje Yoshimura SERT Motul Suzuki, jenž má nyní větší zastoupení země vycházejícího slunce. Jezdecké složení je ale mezinárodní – Gregg Black (GBR), Xavier Simeon (BEL), Sylvain Guintoli (FRA) a Kazuki Watanabe (JAP).

Podobně je na tom tým F.C.C. TSR Honda France, což je japonský tým a loňský vítěz čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans. Letos nastupuje v sestavě Joshua Hook (AUS), Yuki Takahashi (JAP) a Mike Di Meglio (FRA).

Účast ve vytrvalostním šampionátu nedávno potvrdil Danny Kent (GBR), mistr světa Moto3 z roku 2015. Britský závodník to neměl zrovna ideální v osobním životě, měl nějaké potíže se zákonem, ale už je vše v pořádku a zkusí FIM EWC s týmem R2CL, kde jsou jeho týmovými kolegy Luke Mossey (GBR), Dan Linfoot (GBR) a Jimmi Maccio (FRA). Většinou sestava z britské série BSB Superbike.

Český závodník Karel Hanika je členem tovární stáje Yamahy, rakouského týmu YART-Yamaha. Tento tým má ty nejvyšší cíle, to znamená vítězství v závodě a především zisk titulu mistra světa. Společně s Hanikou závodí Marvin Fritz (GER), Niccoló Canepa (ITA) a náhradním jezdcem byl jmenován Michel Laverty (GBR).

Dalším českým jezdcem na seznamu pro Le Mans je Ondřej Ježek, který je v pozici náhradního jezdce u stáje ERC Endurance Ducati. Jezdecká sestava je z trojice Francouzů Mathieu Gines (FRA), Louis Rossi (FRA) a Sylvain Barrier (FRA).

Náš tip

Startovní listina 24 Heures Motos - 24hmotos2021_proventrylist230321.pdf

Posledním českým zástupcem je Michal Filla, který je na seznamu polského týmu Wojcik Racing Team 2. Společně s Čechem je v jezdecké sestavě Marek Szkopek (POL), Christoffer Bergman (SWE) a Artur Wielebski (POL) jako náhradní jezdec. Tým startuje s motocyklem Yamaha YZF-R1 v kategorii Superstock.

První oficiální test je na okruhu Bugatti v Le Mans 15.dubna. Start závodu 44.ročníku 24 Heures Motos je v sobotu 17.dubna 2021.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
KubaLou přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist