Startuje 36. ročník osmihodinovky v Suzuce

Slavný závod Suzuka 8Hodin je v pořadí druhým podnikem letošního seriálu vytrvalostních závodů mistrovství světa pod hlavičkou Mezinárodní motocyklové federace - FIM Endurance World Championship. Na startu je třiašedesát posádek a spousta slavných jmen jezdců, kteří budou o nadcházejícím víkendu bojovat o japonské zlato.

Kapitoly článku

Slavné jméno ještě slavnějšího závodu přitahuje každým rokem ty nejlepší týmy a nejlepší jezdce z celého světa. Koncem července se tak mezi nejlepší japonské jezdce na dvou kolech postaví světová motorkářská elita současnosti, ale také z dob minulých, kdy ještě elektronika nehrála prim.

Zajímavé proto bude například sledovat výkony světového šampiona motocyklového mistrovství světa v třídě do 500ccm z roku 1993, dnes osmačtyřicetiletého Kevina Schwantze nebo naopak dvacetiletého mladíka a vycházející australskou hvězdu superbiků Joshe Hooka, ale také talentovaného zástupce kategorie Supersport v seriálu mistrovství světa produkčních motocyklů, Holanďana Michaela van der Marka.
Zkušený Kevin Schwantz má s vytrvalostním závodem v Suzuce zkušenosti z let 1985 a 1992, protože to se osmihodinovky aktivně účastnil s nejlepším výsledkem v podobě druhého místa. Letos pojede Suzuki v barvách stáje Kagayama s jezdci Yukio Kagayamou a legendou světové série superbiků Noriyuki Hagou.

Australan Josh Hook bude spolupracovat s krajanem Jamie Stauferem a pojede motocykl týmu Honda Dream RT Sakurai, který se pravidelně umisťuje v horních patrech výsledkových tabulek. Mladý talent z Nizozemska a jezdec kategorie FIM Supersport Michael van der Mark, je ve skupině s dvojicí zkušených harcovníků Takumi Takahashim a Leonem Haslamem. Tato trojice bude závodit s výkonným strojem Honda stáje Musashi RT Harc-Pro, vítězem závodu Suzuka 8Hodin z roku 2010.
Na startu jsou samozřejmě další posádky, které mají v plánu bojovat o ty nejvyšší příčky a přitom jejich ambice nejsou vůbec přehnané. Například FCC TSR Honda vyhrála osmihodinovku v Suzuce už dvakrát po sobě a letos se pokusí o obhajobu s dvojicí Jonathan Rea a Ryuichi Kiyonari, jenž v sedle Hondy se startovním číslem jedenáct nahradil Britova parťáka Kousuke Akiyoshiho, který si zlomil nohu a je mimo hru. Vyhrát závod bude rovněž v silách loni druhé stáje Toho Racing with Moriwaki, jenž do závodu nastoupí s Hondou CBR1000RR a jezdci Tatsuya Yamaguchim a Shinichin Ito.

Favoritem na přední umístění je rovněž stáj Yoshimura Suzuki Racing Team, vítěz ročníku 2009, který letos pojede s jezdci Takuya Tsuda, Joshua Brookes a Nobuatsu Aoki. O vítězství bude také usilovat další z favoritů stáj Eva RT Trick Star s jezdci Tamaki Serizawa, Osamu Deguchi a Hitoyasu Izutsu, kteří budou sedlat stroj Kawasaki ZX-10R.
V Suzuce bude o důležité body do světového šampionátu vytrvalostního seriálu FIM bojovat devět stálých týmů, mezi nimiž nebude chybět Yamaha France GMT 94 Michelin Yamalube, jenž loni překvapila třetím místem. Letos se pokusí minimálně zopakovat podobný výsledek trojice David Checa, Kenny Foray a Matthieu Lagrive.

Dále musíme počítat s týmem Suzuki Endurance Racing Team, jenž pojede s jezdci Vincentem Philippem, Anthony Delhallem a Julienem Da Costou, týmem Monster Energy Yamaha YART s Katsuyuki Nakasugou, jenž loni vyhrál pole position, Brocem Parkesem a Joshuou Watersem, dále týmem BMW Motorrad France Team Thevent a Sylvainem Barrierem, Damianem Cudlinem a Erwanem Nigonem nebo stájí Honda TT Legends se Simonem Andrewsem, Michaelem Rutterem a Johnem McGuinnessem, kteří se pokusí odčinit poslední závod z Bol d’Or.
Přenosy z dějiště závodního víkendu v Suzuce je možné sledovat ZDE

Provizorní startovní listina - ZDE

Stav 1/4 - FIM Endurance World Champinship 2013: 1. SRC Kawasaki 40 bodů; 2. Monster Energy Yamaha Austria 33b; 3. Suzuki Endurance Racing Team 28b.; 4. Yamaha France GMT94 Michelin Yamalube 24b.; 5. Team R2CL 21b.; 6. Honda National Motos 19b.; 7. Maco Racing Team 17b.; 8. RAC41 Yam'Avenue Ipone 15b.; 9. Bolliger Kawasaki Switzerland 13b.; 10. FMA Assurances 11b.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist