Kdo a kde pojede superbiky v příští sezoně?

Po společném oznámení týmu Althea a továrny Aprilia o vzájemné spolupráci na příští sezonu zůstaly ve startovním roštu mistrovství světa superbiků pouze malé nezodpovězené otazníky, jinak je pole jezdců plně obsazeno.

Jako jedna z prvních byla známa sestava nizozemského týmu Honda, kde k Jonathanu Reovi přišel od továrního týmu BMW jeho krajan Leon Haslam.

#65 Pata Honda World Superbike Team Jonathan Rea (GBR)
#91 Pata Honda World Superbike Team Leon Haslam (GBR)

Nic nového a neočekávaného se nekonalo v továrním týmu Kawasaki, kde zůstal vicemistr světa Tom Sykes z Velké Británie a první kompletní sezonu za "zelené" bude absolvovat Loris Baz, který do tohoto týmu přišel během sezony jako náhradník za těžce zraněného Joana Lascorze a týmu se za důvěru odvděčil francouzský mladík nejen vítězstvím v Silverstone.

#66 Kawasaki Racing Team Tom Sykes (GBR)
#76 Kawasaki Racing Team Loris Baz (FRA)


Tradiční satelitní tým Kawasaki, tedy rodinný tým Pederciniových, pojede zřejmě se Švédem Alexandrem Lundhem. Druhým jezdcem může být kdokoliv, kdo přinese potřebné sponzorské peníze, tedy minimálně 150 000 Euro a více.

#5 Pedercini Kawasaki Alexander Lundh (SWE)?
#15 Pedercini Kawasaki Simone Grotzkyj (ITA)?
V týmu Fixi Crescent Suzuki zůstal Brit Leon Camier, kterého celkem překvapivě doplnil vicemistr světa supersportů Jules Cluzel z Francie, jenž nahradil Sylvaina Guintoliho, jenž už měl s týmem podepsanou smlouvu o smlouvě.

#2 Fixi Crescent Suzuki Leon Camier (GBR)
#16 Fixi Crescent Suzuki Jules Cluzel (FRA)

Jako skvělý hráč pokeru se ukázal Sylvain Guintoli, který si počkal na uvolněný tovární motocykl z Noale po mistru světa Maxi Biaggimu. Toho doplní Ir Eugene Laverty, jenž má s týmem dvouletou smlouvu.

#50 Aprilia Racing Team Sylvain Guintoli (FRA)
#58 Aprilia Racing Team Eugene Laverty (IRL)


Další motocykl Aprilia pojede italský tým Red Devils Roma, který ji dal přednost před novou Ducati. Jako jezdec byl angažován Michel Fabrizio, bývalý tovární pilot Ducati, Suzuki a letos jezdící satelitní BMW.

#84 Red Devils Roma Aprilia Michel Fabrizio (ITA)
Německou továrnu BMW bude v roce 2013 zastupovat italský tým GoldBet. Zůstal v něm vicemistr světa z roku 2011 Marco Melandri a nově přišel supersportový ex-mistr světa Chaz Davies.

#19 BMW Motorrad GoldBet Chaz Davies (GBR)
#33 BMW Motorrad GoldBet Marco Melandri (ITA)


Satelitní tým Grilini BMW posadí na svůj motocykl Vittoria Iannuzza, kterého známe z kubatur supersportů a superstocků.

#31Grillini BMW Vittorio Iannuzzo (ITA)

Téměř neuvěřitelná je skutečnost, že skandály pronásledovaný tým Effenbert Liberty se opět v šampionátu objeví, ačkoliv dluží skoro celému paddocku WSBK. Jezdcem bude Kanaďan Brett McCormick, ale jestli se tento tým opravdu postaví na startovní rošt 2013, uvidíme až při prvních závodě 24. února.

#68 Effenbert BMW Brett McCormick (CND)

Další italská stáj vznikla z původního týmu Asia BMW a jako jezdce si vyhlédla nepříliš známého Ivana Clementiho - tedy pilota ze šampionátu CIV. A snad by měl jet tento tým se dvěma piloty, ten druhý má být stockový šampion Sylvain Barrier, na náklady promotéra šampionátu.

#? BMW Asia Ivan Clementi (ITA)
#20 Asia BMW Sylvain Barrier (FRA)?

Poslední velkou neznámou, která byla zodpovězena teprve minulý týden, bylo oznámení týmu Althea Racing. Mistrovská stáj z roku 2011 byla odjakživa spojována se značkou Ducati, v příštím roce pojede s motocyklem Aprilia. Pilotem je dle očekávání Davide Giugliano.

#34 Althea Aprilia Davide Giugliano (ITA)

Po roční přestávce se vrací do superbikového paddocku belgický tým Alstare, ovšem tentokrát ne se Suzuki, nýbrž jako tovární tým italské Ducati. První pilot byl už dlouho známý, mistr světa z roku 2011 Carlos Checa. Druhý je ale hodně velkým překvapením, neboť v sedle továrního motocyklu Ducati 1199 Panigale bude sedlat Ayrton Badovini.

#7 Ducati Alstare Carlos Checa (ESP)
#86 Ducati Alstare Ayrton Badovini (ITA)

Po neúspěšném "hostování" v Moto2 se v sedle třetího motocyklu Ducati Panigale představí Němec Max Neukirchner. Název týmu zatím není jasný, má pouze pracovní název MR Ducati, tedy po svém manažerovi Mario Rubattovi.

#77 MR Ducati Max Neukirchner (GER)

Tučně napsaní jezdci jsou už potvrzeni.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Libor Bedřich - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist