Pátý podnik MS Superbike – TT Assen

Superbiky jezdívaly do Assenu v dubnu, kdy teploty padaly pod deset stupňů a byly doby, kdy i sněžilo. Nyní je závod v Nizozemsku spojen s červencovým termínem, tedy pravé léto na což bude muset reagovat výrobce pneumatik Pirelli výběrem vhodných směsí. Po závodu v Británii, kde jeli pouze jezdci superbiků, přijíždí do Assenu kompletní sestava šampionátu včetně tříd WSSP a WSSP300. Pátek je ve znamení volných tréninků, sobota patří bitvám o pozice na startu v podobě superpole plus prvním závodům, neděle je dnem druhých závodů pátého podniku sezony 2021.

Kapitoly článku

Okruh TT Assen patří mezi stálice v kalendáři superbikového šampionátu. V této oblasti Holandska už závodili před devadesáti lety a od roku 1955 tam stojí závodní okruh, kde už uspořádali celou řadu podniků různých motocyklových šampionátů. V průběhu let doznal TT Assen řady změn a dnes je to dráha, která splňuje všechny bezpečnostní parametry FIM. Kvůli celosvětové zdravotní situaci spojené s onemocněním Covid-19, závody v Assenu v kalendáři MS Superbike 2020 chyběly.

Závodní okruh má celkem 4542 metrů, cílová rovinka měří 300 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem 18 zatáčkami – 6 levými a 12 pravými.

World SBK – rekordy:

Rekord okruhu (závod) – 1'34,564 – Álvaro Bautista (2019)
Nejrychlejší kolo (superpole) – 1'33,505 – Jonathan Rea (2017)

World SSP – rekordy:

Rekord okruhu (závod) – 1'38,108 – Randy Krummenacher (2018)
Nejrychlejší kolo (superpole) – 1'37,799 – Sandro Cortese (2018)

World SSP300 – rekordy:

Rekord okruhu (závod) – 1'50,337 – Omar Bonoli (2019)
Nejrychlejší kolo (superpole) – 1'50,165 – Mika Perez (2018)

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

Po závodech v Donington Parku nastala změna ve vedení šampionátu, kde je nyní Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK). Turek vyhrál oba hlavní závody a to mu stačilo, aby převzal roli lídra. Jeho náskok je na pouhých dvou bodech, takže navýšení výhody bude pro Turka klíčové. U Kawasaki už na něho chystají steč, takže pokud si Razgatlioglu udrží vedení i po Assenu, šampionát tím může získat potřebný náboj.

Severní Ir Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) v Donington Parku přišel o vedení tím, že spadl ve druhém závodě. To byla jeho letos první chyba, kterou by už jen nerad zopakoval. Assen je pro něho dráha, kde umí své soupeře vyvést z míry už jen průjezdy v poslední šikaně a rozhodně bude dýchat Turkovi na záda, aby si vynutil jeho chybu. U Kawasaki už také hovořili o tom, že znají slabiny Razgatliogla a na ty teď zaútočí. No, na to, že Rea vede průběžné hodnocení většinu sezony, je jejich reakce dost podrážděná. Asi nikdo nečekal, že by to byl právě Turek, kdo Reovi zkomplikouje jeho cestu za dalším titulem. Rea byl tento týden nominován do továrního týmu Kawasaki pro osmihodinový vytrvalostní závod v Suzuce, kde budou jeho týmovými kolegy Alex Lowes a Lucas Mahias.

Třetím jezdcem v pořadí průběžného hodnocení je Scott Redding (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Být třetí není pro Brita vůbec špatné, ale ztrácet na vedení 66 bodů, tak to už je k zamyšlení. Redding závody v Doningtonu moc nezvládl, když z tří závodů získal jen třináct bodů. Ambice jezdce Ducati bojovat o titul mistra světa byly před začátkem sezony určitě vysoké, nicméně v úplně nejlepší pozici Redding není. Přesto je do konce sezony stále hodně daleko, k dispozici spousta bodů a příležitostí, jak své soupeře porazit.

Jen tři body za Reddingem je čtvrtý Alex Lowes (Kawasaki Racing Team). Jezdci tovární Kawasaki se nedaří jak by chtěl nebo potřeboval, protože ztrácí hodně na první dva jezdce šampionátu. Po Donington Parku, kde byl jednou na stupních vítězů, je 69 bodů za lídrem Razgatlioglem. Pátý Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) ztrácí na Lowese dvacet bodů a jediný bod náskoku má na šestého Američana Garretta Gerloffa (GRT Yamaha WorldSBK Team). Pětadvacetiletý Američan těsně před zahájením víkendu v Assenu prodloužil o jeden rok smlouvu s Yamaha Motor Europe.

Pro Michaela van der Marka (BMW Motorrad WorldSBK Team) bude závod v Assenu jeho domácím a vzhledem k tomu, že divácí můžou na tribuny nizozemského okruhu, bude jezdec tovární BMW počítat s mohutnou podporou. VD Mark je po čtyřech kolech sezony osmý, osm bodů za týmovým kolegou, sedmým Tomem Sykesem (BMW Motorrad WorldSBK Team).

V Assenu nebude závodit tým RC Squadra Corse, jehož jezdcem je Eugene Laverty. Tým se rozhodl závod vynechat, aby zapracovali na konkurenceschopnosti a vrátili se zpátky mnohem silnější. Naopak po podobné přestávce přijede do Assenu závodit tým s českou účastí MIE Racing Honda, jehož jezdcem je Argentinec Leandro Mercado.

MS Superbike – MS po Donington Parku:

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 183 bodů
2. JONATHAN REA KAWASAKI 181
3. SCOTT REDDING DUCATI 117
4. ALEX LOWES KAWASAKI 114
5. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 94
6. GARRETT GERLOFF YAMAHA 93
7. TOM SYKES BMW 89
8. MICHAEL VAN DER MARK BMW 81
9. CHAZ DAVIES DUCATI 64
10. ALVARO BAUTISTA HONDA 57
11. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 51
12. AXEL BASSANI DUCATI 47
13. LEON HASLAM HONDA 41
14. LUCAS MAHIAS KAWASAKI 36
15. TITO RABAT DUCATI 18
16. KOHTA NOZANE YAMAHA 17
17. EUGENE LAVERTY BMW 14
18. JONAS FOLGER BMW 8
19. ISAAC VINALES KAWASAKI 8
20. LUKE MOSSEY KAWASAKI 2
21. CHRISTOPHE PONSSON YAMAHA 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist